אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביום שני: קבינט הדיור צפוי להאיץ את התכנון לבניית 4,900 דירות בשדה דב צילום: עמית שעל

פרסום ראשון

ביום שני: קבינט הדיור צפוי להאיץ את התכנון לבניית 4,900 דירות בשדה דב

לפי הערכות, המדינה תקבל מאות דירות בפרויקט, שישווקו במסגרת מחיר למשתכן. הקבינט עוד ידון בתוכנית ענק לבניית 4,700 דירות בשטח של מגידו - ללא הסכמת המועצה

03.05.2018, 12:54 | אמיתי גזית

תוכנית לבניית 4,900 דירות בשטח שדה דב בצפון תל אביב תעלה לדיון בקבינט הדיור ביום שני הקרוב. במטרה להעבירה למסלול התכנון המואץ בוותמ"ל (הוועדה לתכנון ובנייה של מתמים מועדפים לדיור). זהו צעד ראשון ומשמעותי לקידום הבנייה במתחם, וזוהי גם התוכנית הראשונה אי פעם בוותמ"ל ששיעור הזכויות של המדינה בה נמוך מ-80%.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט, ההחלטה על כך התקבלה לפני חודש על ידי צוות מיוחד. עד לאחרונה החוק אפשרה להעביר לוותמ"ל רק תוכניות שלמדינה לפחות 80% מהזכויות בהן. לפני כשנה החוק תוקן כך שאפשר להעביר לתכנון בוותמ"ל קרקע פרטית ובתנאי שיש בה יותר מ-10 בעלי זכויות. זאת משום שריבוי הבעלויות יצר גם מחלוקות והקשה על התכנון, והציפייה היא כי הוותמ"ל תאפשר לפתור אותן במהירות.

מאות דירות במחיר למשתכן בצפון תל אביב

עם זאת, למדינה עדיין נתח נכבד מזכויות הבנייה במתחם. עוד לא בוצעה חלוקת זכויות בין בעלי הקרקע, אך ההערכה היא כי המדינה צפויה לקבל זכויות לכמה מאות דירות שישווקו לקבלנים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. זו כנראה תהיה המנה הגדולה ביותר של דירות מוזלות ששווקה בתל אביב עד עתה. הפרויקט המשמעותי היחיד שישווק בקרוב בעיר הוא על חורבות מגרש מכבי יפו לבניית 1,300 דירות מהן כ-1,000 במחיר למשתכן.

המתחם שיעלה לדיון בקבינט הדיור משתרע על פני 340 דונם בפינה הדרום מזרחית של השדה, ועל פי התוכנית שמקדמת רשות מקרקעי ישראל בשיתוף עיריית תל אביב ייבנו בו כאמור 4,900 דירות. 1,100 דירות במתחם ייבנו על שטחים ציבוריים, כלומר כאלה שהעירייה תפקיע מבעלי הקרקע. כל הדירות האלה מיועדות להשכרה ארוכת טווח בהנחה של 20% ממחיר השוק, והן יישמרו בבעלות עיריית תל אביב.

שדה דב, צילום: עמית שעל שדה דב | צילום: עמית שעל שדה דב, צילום: עמית שעל

המתחם המדובר הוא אחד מתוך כמה מתחמים בשטח שדה התעופה. במרץ 2017 הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית תל אביב אישרה את תוכנית המתאר לרובע חדש שייבנה בשטח לאחר שדה התעופה יפונה.

תוכנית זו תעלה לדיון גם בוועדה המחוזית, שהיא הסמכות לאשר אותה. על פי התוכנית, בכל השטח ייבנו 16 אלף דירות. התוכנית מחלקת את השטח כולו לכמה מתחמים שעליהם יקודמו תוכניות מפורטות, התוכנית שתעלה לקבינט היא אחת מהן.

על פי החלטת בג"ץ והסכמות עם מאות בעלי הקרקע, המדינה ומשרד הבטחון אמורים לפנות את שדה התעופה האזרחי והמחנה הצבאי בשטח בינואר 2019.

גלנט מקדם תוכנית בנייה בשטח מגידו - ללא הסכמת המועצה

 

ל"כלכליסט" נודע עוד כי קבינט הדיור ידון ביום שני גם בתוכנית ענק של משרד הבינוי לבניית 4,700 דירות בשטח של 2,200 דונם השייך למועצה האזורית מגידו. במשרד הבינוי מקווים כי לאחר שהקבינט יאשר את העברת התוכנית למסלול המואץ של הוותמ"ל, יקבלו גם את אישור ועדת הגבולות של משרד הפנים לסיפוח השטח ליקנעם עילית.

ביה"ס לטיסה במגידו ביה"ס לטיסה במגידו ביה"ס לטיסה במגידו

אלא שהתוכנית מקודמת ללא הסכמת ראש המועצה מגידו, איציק חולבסקי. על פי הערכות, אם הקבינט יאשר את בקשת משרד הבינוי, חולבסקי יגרור את המדינה לבג"ץ. במגידו קיוו כי השטח ישמש את ישובי המועצה לחקלאות, חלק ניכר ממנו יועד למושב אליקים. בנוסף נטען כי התוכנית יוצרת חיץ בין ישובי המועצה, ומימושה תיצור מובלעת עירונית בלב ההתיישבות.

חולבסקי הצליח פעמיים בחודשים האחרונים להוריד את התוכנית מסדר היום של הקבינט, אך שר הבינוי יואב גלנט התעקש ובימים האחרונים הוחלט כי הפעם היא תעלה לסדר היום. בנוסף לטענות המועצה האזורית, עולה חשש לפגיעה בשטחים ירוקים, ואף טענות כי תוכנית רחבת היקף שכזו תחליש את יקנעם.

בנייר עמדה ששלחה החברה להגנת הטבע בשעות האחרונות לחברי הקבינט, נכתב כי התוכנית מנוגדת לתוכנית מתאר של יקנעם שאושרה רק לפני שנתיים, ומאפשרת בינוי רק בגבולות העיר. "פיתוח המתחם המוצע משולל היגיון תכנוני, בהיותו מותח באופן ניכר את השטח הבנוי של העיר על פני מרחקים עצומים", כתבה החברה והוסיפה כי "הפריסה תוביל לפגיעה בתפקוד העירוני, החלשת חוסנו הכלכלי-חברתי של מרכז העיר ולשימוש בזבני בכספי ציבור - בהקמת תשתיות חדשות, מערך כבישים, קושי באספקת שירותים עירוניים, ועוד".

בנוסף מציינים בחברה כי "לתוכנית פוטנציאל לפגיעה ניכרת בטבע העוטף את יוקנעם עילית ותפגע קשות במסדרון אקולוגי חשוב העובר לאורך נחל תות ונחל השניים. פגיעה זו חמורה במיוחד, שכן האזור הינו חלק ממרחב ביוספרי והפיתוח המוצע מפר את האיזון הנדרש במרחב זה".

בהקשר זה נציי כי ב-2011 הכריז אונסק"ו על שטח של 197 אלף דונם (בגדול כפול מזה של גוש דן) במגידו כמרחב ביוספרי. לאחר ההכרזה, פעילות הפיתוח במרחב המוכרז מוגבלת וזאת במטרה לשמור על הערכים האקולוגיים בו.

על פי משרד הבינוי ליקנעם עלית אין עתודות קרקע והשטח שבתוכנית הוא היחיד אליו העיר יכולה להתפתח. כמו כן הסבירו במשרד כי המועצה האזורית מגידו חולשת על יותר מ-170 אלף דונם וחיים בה כ-12 אלף תושבים. לעומת זאת ביקנעם עלית 8,000 דונם בלבד ל-24 אלף תושבים.

מהשר גלנט טרם התקבלה תגובה.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
הפינוי מבורך ונדרש מאוד. אבל מתי? עוד 20 שנה?
השטח צריך להתפנות ובנייה צריכה להתחיל במיידי! צריך לפתח את האזור מבחינת שטחים ירוקים ולא רק מבני בטון לרווחת התושבים, מה שלא קרה במרכז תל אביב! לגבי המחירים, המחירים כנראה לא ירדו משום שזה טיפה בים של ביקוש באזור *שיא* הביקוש. הקמה של שכונה כזו יקח לפחות 10 שנים אם לא יותר.
קדימה  |  07.05.18
13.
כחלון כבר ממש מריח את הבחירות מתקרבות ורק רוצה להוסיף לטבלאות האקסל שלו עוד יח"ד
סתם מתכננים בכל פינה פנוייה בלי שום מחשבה, על פתרונות תחבורה ציבורית, על שמירה של שטחים פתוחים לדורות הבאים, על הטבע והשטחים החקלאים, על קידום התחדשות עירונית אמיתית ולא רק על הנייר. דיי כבר עם הותמ"ל הזה, תעלם מחיינו.
סטודנטית לתכנון  |  06.05.18
לכל התגובות