אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשבון החשמל יממן את מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

חשבון החשמל יממן את מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל

שוויין הכולל של חמש תחנות הכוח, העומד על כ-6 מיליארד שקל, הוגדר במרתון פיננסי שמקיימות השבוע המדינה וחברת החשמל בדרך להצעת מחליטים ממשלתית. אם התחנות יימכרו במחיר נמוך מהמתוכנן, ימומן ההפרש על ידי הציבור

07.05.2018, 06:46 | ליאור גוטמן

המגעים המסכמים של הרפורמה בחברת החשמל החלו אתמול את הישורת האחרונה, עם תחילת המרתון הפיננסי שאמור להפוך את כל ההסכמות שהושגו להצעת מחליטים ממשלתית.

קראו עוד בכלכליסט

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט", הצוותים שבאחריותם האיתנות הפיננסית של חברת החשמל, הגיעו להחלטה שהמחיר שבו יימכרו תחנות הכוח במסגרת הרפורמה ישאף להיות זהה למחיר שהוגדר כשווי הרכוש בספרי החברה. במסגרת הרפורמה חברת החשמל אמורה למכור חמש תחנות כוח ששוויין המצרפי בספרים הוא כ־6 מיליארד שקל. לחלק מהתחנות שווי גבוה יותר בשל הקרקע הצמודה להן והתשתיות שמאפשרות בניית תחנות נוספות (למשל, באתר אשכול שבאשדוד). בחלק מהתחנות יימכרו מרכיבי הייצור בלבד. מכירת תחנות הכוח תחייב אישור מחזיקי אג"ח שחלקם מחזיקים את הרכוש כבטוחה.

בין הצוותים המנהלים את המגעים מטעם המדינה ומטעם החברה הוסכם כי במידה שתחנות הכוח יימכרו במחיר נמוך מזה שרשום בספרים, תעריף החשמל שנפרס על פני שמונה השנים המתוכננות לרפורמה אמור להשלים את ההפרש הכספי ולכסות את הפער. מנגד נקבע שאם תחנות הכוח יימכרו במחיר גבוה מהרשום בספרים - העודף יממן את הרפורמה במקום תעריף החשמל.

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. הישורת האחרונה לרפורמה, צילום: עמית שעל מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. הישורת האחרונה לרפורמה | צילום: עמית שעל מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. הישורת האחרונה לרפורמה, צילום: עמית שעל

"גמרו לדבר איך זה ייראה על הנייר, והתחילו לפרוט את כל ההסכמות במונחים של רווח והפסד, רכוש קבוע, התחייבויות ותזרים מזומנים", אומר בכיר שמעורב בשיחות. "המטרה הראשונית היא לוודא שכל שלב שהוסכם לא יפגע באיתנות הפיננסית של חברת החשמל, אלא יחזק אותה וישפר את יכולת החברה להיות מונופול טבעי בהולכה ואספקה ולוותר לאורך זמן על הייצור".

בין ההסכמות שהושגו גם זו המאפשרת לכל רוכש של תחנת כוח להתמקח עצמאית על מחיר הגז כדי להפעיל אותה, מבלי להיות כבול לחוזה של חברת החשמל מקיץ 2012 שיש בו מחיר בסיס גבוה (כ־6 דולר ליחידת אנרגיה) ותנאים מגבילים נוספים עד שנת 2021. החוזה הזה זכה לפני כחצי שנה להתייחסות מיוחדת וביקורתית של מבקר המדינה יוסף שפירא.

בתוך כך, הנהלת חברת החשמל מתכננת לשלב ברפורמה חתימה על הסכם קיבוצי חדש. ממכתב עדכון שנשלח אתמול לוועד המהנדסים בחברה הם מתבשרים כי "הצדדים מתכננים לסיים את המו"מ ולחתום על הסכם קיבוצי בין התאריכים 8 ו־12 במאי". לאחר מכן יובאו לממשלה ניירות עמדה נוספים לאישור הממשלה עד סוף חודש מאי 2018. עוד נודע שההסכם הקיבוצי ייכנס לתוקפו רק לאחר אישור הממשלה מאחר שיש צורך להעביר בחקיקה את השינויים המבניים בחברת החשמל ובמשק החשמל. "ההערכה היא כי אם החקיקה לא תעבור במושב הכנסת הנוכחי, היא תעבור במושב הבא, אולם במידה שהחקיקה לא תעבור עד חודש נובמבר 2018, ההסכם הקיבוצי יתבטל", נכתב. במילים אחרות, האישור הממשלתי של הרפורמה יכול להימשך עד סוף השנה הנוכחית.

בחברת החשמל מועסקים כ־12 אלף עובדים. ההסכם הקיבוצי כולל פרישה של עד 3,000 מהם. 9,000 העובדים שיישארו בחברה יקבלו תוספת לשכר הבסיס של כ־1,900 שקל. כ־100 בכירי החברה ייכנסו להסכם קיבוצי חדש.

תגיות