אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: האקזיט של פרוטרום צפוי להכניס מעל מיליארד שקל צילום: Azur

הערכות: האקזיט של פרוטרום צפוי להכניס מעל מיליארד שקל

לפי ההערכות, בעל המניות המרכזי בחברה, ג'ון פרבר, יידרש לשלם מס של כ-350 מיליון דולר, זאת כי הרווח שלו מהמכירה יעמוד על כ-2.2 מיליארד דולר ועליו לשלם מס חברות של 23% רק על החלק שיתקבל במזומן (67%)

07.05.2018, 12:19 | עמרי מילמן

למרות היקף של האקזיט הענק של חברת פרוטרום ומכירתה לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר ל-IFF, המדינה לא צפויה ליהנות מנתח משמעותי כל כך של הכנסות ממסים, לאור מבנה הבעלות של החברה.

קראו עוד בכלכליסט

בעל המניות המרכזי בחברה הוא ג'ון פרבר, יהודי אמריקאי שמחזיק באמצעות חברת ICC industries כ-36% ממניות החברה. למרות שפרבר אינו תושב ישראל, מאחר ואחזקת המניות נעשית באמצעות חברת אחזקות, ההערכה היא כי היא כן תהיה חייבת במס על מכירת המניות. לדברי עו"ד יניב שקל ממשרד שקל ושות', "פרבר שמחזיק במניות מאז שנות ה-70 יכל לבצע תכנוני מס חוקיים שהיו מביאים אותו לפטור ממס כיום. עם זאת מאחר שהתכנונים האלו היו מחייבים תשלום מס מופחת בזמן ביצוע התכנון, ויתכן שגם תשלום מס בארצות הברית, ספק אם נקט בהם".

משה כחלון שר האוצר , צילום: מוטי קמחי משה כחלון שר האוצר | צילום: מוטי קמחי משה כחלון שר האוצר , צילום: מוטי קמחי

לפי ההערכות, פרבר יידרש לשלם מס של כ-350 מיליון דולר (כ-1.25 מיליארד שקל). לדברי שקל, זאת מאחר והרווח שלו מהמכירה יעמוד על כ-2.2 מיליארד דולר ועליו לשלם מס חברות של 23% רק על החלק שיתקבל במזומן (67%). על המניות שיקבל בתמורה למניותיו בחברה ישלם ככל הנראה (במידה ורשות המסים תאשר זאת) רק בעת מכירתן בעתיד.

נשיא ומנכ"ל פרוטרום, אורי יהודאי, מחזיק כ-0.8% ממניות החברה, ולכן צפוי להרוויח כ-56 מיליון דולר כאשר חלק יתקבל במניות ולכן לא ישולם עליו מס. מאחר שייתכן וחלק מהמניות ניתנו ליהודאי כחלק משכרו, ייתכן שיידרש לשלם עליהן לא 28% (25% מס רווחי הון ו-3% מס ייסף) אלא 50%, לכן המס שצפוי לשלם נע בין 10 ל-18 מיליון דולר.

ג ג'ון פרבר בעלים ויו"ר פרוטרום | צילום: Azur ג

54.4% מהמניות נמצאות בידי הציבור, בעוד שבעלי מניות זרים יהיו פטורים מתשלום המס, ישראלים יידרשו לשלם מס של 25% על הרווח מהמכירה. מי שהחזיק את מניות החברה מעל שנה הרוויח לפחות 80 שקל למניה מהמכירה אולם לאור הקושי בזיהוי בעלי המניות הרבים, עוד מוקדם לדעת מה יהיה הקופון שתגזור רשות המסים. לפי החברה 60% מבעלי המניות בציבור הם זרים ו-40% ישראלים. כך שבתרחיש די סולידי לפיו כל המניות נרכשו לפני שנה, 40% מבעלי המניות ישלמו מס של 25% כך שהמס יעמוד על כ-480 מיליון שקל. כמובן שבשלב זה אין דרך לדעת מתי נרכשה כל מניה. 9% מהמניות שמוחזקות על ידי גופים מוסדיים פטורות ממס על מכירת המניות בשלב זה.

בחודש שעבר, כאשר התבהרה תמונת ההכנסות ממסים, לפיה הגבייה הייתה גבוהה בכ-700 מיליון שקל בלבד מעל התחזיות של האוצר, החליטו להקפיא את הכוונות להפחתת מסים ולהמשיך ולבחון אותן רק בהמשך, אם באמת העסקה הנוכחית תכניס מעל מיליארד שקל לקופת האוצר, ייתכן והדברים ייאפשרו חשיבה מחודשת. אולם מאחר ומדובר בהכנסות חד פעמיות, ולא מדובר בגבייה גבוהה בעקבות פעילות קבועה של המשק, הדרגים המקצועיים יתנגדו להפחתה קבועה של מס על בסיסה

לדברי שקל, ייתכן מאוד כי פרבר יקבל בכל זאת פטור מרשות המסים. באופן עקרוני החוק פוטר ממס רווחי הון תושבי חוץ, אולם הוא קובע כי הפטור לא יחול כאשר בעל המניות החזיק בהן לפני הרישום למסחר, כמו במקרה של פרבר. אולם ההערכות הן שלפרבר לא יהיה קשה כל כך לשכנע את רשות המסים כי לפי הסעיף הרלוונטי עליו לשלם מס רק על הרווח שנוצר עד 1997 (אם המניה הייתה נמכרת), השנה שבה הונפקו המניות, וכל הרווח משנה זו והלאה יהיה פטור ממס. משמעות הדבר היא כי יהיה פטור מחלק ניכר מהרווח, כמעט כולו.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
צודק זה לא 1.25 מיליארד אלא 1.26 מיליארד
חחחח. אבל ברצינות בגלל שזו הכנסה חד פעמית הכסף שלה צריך ללכת לסגירת חובות ולא להורדת מס. אבל בסופו של דבר כל התהליך הזה של הורדת נטל החוב של המדינה יגרום לעוד כסף פנוי לשירותים אזרחיים. רק צריך להפסיק את הסיבסוד של המדינה את האג"חים המיועדים שעולים ביותר ולתת אותם רק למי שמרוויח שכר נמוך במשק. במידה שיעשו זאת יתפנו עוד כמה מיליארדים שיאפשרו לתת עוד שירותים לאזרחים או להוריד את המס. (ובכלל המדינה צריכה לחזור ולעדכן את מצבת כח האדם שלה כי עם המעבר לעוד ועוד שירותים דיגיטלים ראוי ורצוי להוריד את מצבת כח האדם ואז יהיה אפשר להמשיך ולהוריד את נטל המס או להיות מוכנים לאובדן הבוננזה מענף הרכב.
חם או יפת  |  07.05.18
לכל התגובות