אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין תציע למשקיעים זרים ביס קטן מ־42 טריליון דולר צילום: בלומברג

סין תציע למשקיעים זרים ביס קטן מ־42 טריליון דולר

בצל המכסים שהטיל הנשיא טראמפ על מוצרים מסין, תצא לדרך ב־30 ביוני רפורמה סינית להקלת המגבלות החלות על חברות פיננסיות זרות.

08.05.2018, 08:30 | בלומברג

המגזר הפיננסי הסיני ששוויו 42 טריליון דולר עומד להיפתח בקרוב לעולם באופן חסר תקדים.

קראו עוד בכלכליסט

על מנת לעמוד בהתחייבות שנתן הממשל בבייג'ינג בנובמבר שעבר ובמקביל, כצעד חדש ומשמעותי לריכוך השפעת המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, נקבע ה־30 ביוני כתאריך היעד להקלת המגבלות החלות על פעילות חברות זרות במגזר הפיננסי.

פירושו של דבר, כי חברות פיננסיות כמו גולדמן זאקס ו־UBS עתידות להגדיל את פעילותן פי חמישה בזכות שליטה רבה יותר על מיזמים משותפים, בעוד בנקים כמו HSBC וסיטיגרופ ייאלצו לעבור מסלול מורכב יותר לקראת הגדלת נתח השוק שלהן, אבל עדיין יקצרו רווחים שמנים על הדרך.

בנקים קטנים־גדולים

3.6% בסין זה הרבה

פתיחת המגזר הפיננסי הסיני עשויה לשנות לבלי היכר את האופן שבו מנוהלות השקעות בסין. על פי הערכות כלכלני בלומברג, הרווח הנקי של הבנקים הזרים בסין צפוי לזנק פי עשרה ויותר, מכ־16 מיליארד יואן ב־2017 ל־188 מיליארד יואן ב־2030.

עם זאת, הבנקים הללו עדיין יישארו שחקנים קטנים יחסית, עם נתח שוק של 3.6% ב־2030 לעומת פחות מ־1% ב־2017. ההשפעה הרחבה יותר תורגש בשיפור איכות ההלוואות, זאת במקביל לחדירתן המשמעותית יותר למערך המוטה עתה לטובת יזמות ממשלתית רחבת היקף. זו זוכה כיום להלוואות מבנקים מקומיים, המהמרים על חילוץ ממשלתי בעת הצורך.

"מגזר פיננסי פתוח ותחרותי יותר יאפשר תנופת צמיחה משמעותית יותר עבור כל יחידת אשראי, שזו סוגייה מהותית במיוחד, אם סין מעוניינת לצמצם את רמות המינוף שלה", כך לפי הכלכלן הראשי של בלומברג לשוק אסיה, טום אורליק.

HSBC, בנק אוף אסיה, סטנדרד צ'רטרד וסיטיגרופ הם הבנקים הזרים הגדולים ביותר הפועלים בסין כיום. HSBC, שמעסיק יותר מ־7,000 עובדים בסין, חותר למצבת כוח אדם של 5,000 במחוז גואנגדונג לבדו עד 2020, כך לפי מנכ"ל HSBC סטיוארט גוליבר, שאמר את הדברים בדצמבר.

בתי ההשקעות נערכים

גולדמן זאקס הכין תשתית

עוד על פי תחזיות בלומברג, רווחי בתי השקעות בבעלות זרה יזנקו פי ארבעה כמעט, זאת בעקבות צמיחת נתח השוק שלהן פי חמישה עד 2030. UBS כבר הגיש בקשה לרכוש נתח שליטה בפעילותו הסינית הקיימת ויהפוך בכך לבנק הגלובלי הראשון שינצל את ההתחייבות הסינית לפתוח את השוק לזרים. בנק גולדמן זאקס, שכבר נערך בהדרגה להגדלת פעילותו העתידית בסין, מתכנן להרחיב באופן משמעותי את מצבת כוח האדם ואת ההון שהוא יקצה לכך.

הנישה המבוססת

מינוף לחברות ביטוח חיים

ביטוחי חיים הם הנישה היחידה במגזר הפיננסי העצום של סין שבה חברות זרות כבר ביססו את עצמן. בחישוב לפי פרמיות, נתח השוק שלהן צומח זו השנה השישית ברציפות. על פי אנליסטים, מי שיפגינו את הביצועים הטובים ביותר בעתיד לבוא הן ככל הנראה החברות שכבר יש להן דריסת רגל בסין.

"מנוע הצמיחה הגדול ביותר עבור שוק ביטוחי החיים עשוי להגיע משחקניות קיימות כמו AIA וחברות המסונפות לבנקים, כמו ICBC Axa ו־BoCommLife שיזרימו יותר משאבים על מנת להגדיל את פעילותן", כך לפי סטיבן לאם, אנליסט ביטוח של בלומברג בהונג קונג. "השפעת שחקניות חדשות תורגש אחרי 2020", ציין.

יוסרו מגבלות אחזקה

מנהלי ההשקעות בכוננות

במסגרת המהלכים לפתיחת שוק הפיננסים, סין התחייבה להסיר את המגבלות הקיימות על נתח הבעלות הזרה בקרנות השקעה והיא תאפשר למשקיעים זרים להחזיק ב־51% מהקרן לעומת 49% שהותרו עד כה. עוד במסגרת הרפורמה, המגבלות הללו יוסרו כליל על פי התוכנית, בתוך שלוש שנים.

בהינתן היקפו של שוק ההשקעות הסיני, ההערכות הן, שאם חברות זרות יצליחו לנכס לעצמן נתח צנוע של 6% עד 2030, פירושו של דבר נכסים בשווי 1.8 טריליון דולר שיעברו לניהולן.

עם זאת, פתיחת המגזר הפיננסי הסיני באופן כה נרחב בפני זרים לא תהיה חפה מסיכונים ומכשלים. היד הכבדה של השלטון המרכזי תיאלץ למתן אחיזה על מנת לזכות באמון המשקיעים הזרים ולשכנעם כי יתאפשר להם להוציא את כספם מהמדינה, ולא רק להכניסו. בה בעת, בכלכלה עצומה כמו סין, גם אחזקות בהיקף חד־ספרתי יאפשרו רווחים משמעותיים. פירושו של דבר, שינוי גורף שעומד לעבור על הזירה הפיננסית העולמית, בדיוק כפי שארע לתהליכי הייצור התעשייתי הגלובליים מאז הצטרפותה של סין לארגון הסחר העולמי לפני 17 שנה.

"הכיוון של המדיניות נכון, אבל יהיה קשה לבצע שינויים מהירים", אומר אורליק. "חברות זרות יבדקו היטב את חום המים עם התקרבותן לשוק הסיני, שהוא גדול, מורכב ונשלט בידי שחקניות ממשלתיות", סיכם.

תגיות