אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלוש שעות וחצי מסחר ביום, והמון חברות נפט - הכירו את הבורסה האיראנית

שלוש שעות וחצי מסחר ביום, והמון חברות נפט - הכירו את הבורסה האיראנית

ההכרזה של טראמפ על פרישה מהסכם הגרעין צפויה לטלטל את הבורסה האיראנית, אבל היא כבר רגילה לזה; עם חברות מקומיות בלבד - מחציתן בתחום האנרגיה והמחצבים, בבורסה בטהראן תנודתיות היא שם המשחק

10.05.2018, 18:23 | אמיר רוזנבאום ושיר רייטר

איראן היא הכלכלה השנייה בגודלה במזרח התיכון לאחר סעודיה, עם אומדן לתוצר מקומי גולמי (GDP) של 427 מיליארד דולר בשנת 2017 . לאיראן יש גם אוכלוסיית ענק - קרוב ל-80 מיליון תושבים.

קראו עוד בכלכליסט

מעבר לכך שלממשלה המקומית יש שליטה כמעט מוחלטת בנעשה במשק, הכלכלה האיראנית מבוססת על תעשיית הנפט ובמידה פחותה יותר על חקלאות ותעשייה - איראן היא יצרנית הנפט החמישית בגודלה בעולם והיא אחראית על 10% מתפוקת הנפט העולמית. לכן, הפעילות הכלכלית במדינה וכן הכנסות הממשלה, תלויות במידה רבה בנפט - ובמהלך השנים היו ונותרו תנודתיות.

מיכליות נפט, צילום: איי אף פי מיכליות נפט | צילום: איי אף פי מיכליות נפט, צילום: איי אף פי

בדומה לכלכלת המדינה, גם הבורסה של טהראן ריכוזית באופן יחסי. אמנם, נכון לחודש מרץ 2018 נסחרו בה 326 חברות ב-38 סקטורים שונים, אבל קרוב ל-45% משווי השוק מיוחס לסקטור האנרגיה והמחצבים.

ההכרזה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן ועל החזרת הסנקציות עליה, השפיעה באופן טבעי גם על שוק ההון האיראני. השווי הכולל של המניות בבורסת טהראן (TSE) עומד כיום על קצת יותר מ-102 מיליארד דולר - ירידה של יותר מ-3% בהשוואה לסוף שנת 2017. לשם השוואה, שוויין של כל המניות בבורסת ת"א מוערך כ-200 מיליארד דולר.

הכלכלה השברירית של איראן פגעה קשות במטבע המקומי - הריאל, שהתרסק ביותר מ-30% מול הדולר ב-12 החודשים האחרונים. בצד החיובי, המטבע הזול תמך ביצואניות האיראניות - בעיקר בתחום הנפט - והמדד המרכזי של איראן (TEDPIX) עלה ב-20% ב-12 החודשים האחרונים. על אף העלייה, התמחור הנוכחי של החברות ושל המדד נחשב עדיין לאטרקטיבי.

מימין: נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: איי פי, איי אף פי מימין: נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: איי פי, איי אף פי מימין: נשיא איראן חסן רוחאני ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, צילום: איי פי, איי אף פי

מסחר "כשר" לפי האסלאם

בקיץ 2013 חסן רוחאני, שנתפס כמועמד "מתון" בעיני העולם המערבי, נבחר לנשיא איראן וניהל מו"מ מול המעצמות שבסופו, לאחר שנתיים, הוסרו מעל איראן הסנקציות בתמורה להטלת מגבלות על תוכנית הגרעין.

הסרת רוב הסנקציות מעל המשק האיראני האיצה מחדש את תפוקת הנפט, וכתוצאה מכך קצב הצמיחה השנתי באירן בשנת 2016 היה הגבוה ביותר ב-25 השנים האחרונות.

הסרת הסנקציות באה לידי ביטוי גם במחזורי המסחר בבורסה המקומית. בשנת 2015 עמד המחזור השנתי בבורסה על 400 מיליון דולר, ובשנת 2016 - עת הוסרו הסנקציות - זינק מחזור המסחר השנתי פי חמישה ועמד על כ-2 מיליארד דולר. בשנת 2017 עלה המחזור בעוד 8% נוספים ועמד על כ-2.2 מיליארד דולר.

 

בבורסה האיראנית לא נסחרות חברות זרות - על פי חוקי המדינה, חברה שנסחרת בבורסה המקומית צריכה להיות מוחזקת לפחות ב-90% על ידי משקיעים איראנים. כמו כן, גם לפני ההכרזה האחרונה של טראמפ נקטה ארה"ב בעיצומים פיננסיים שונים כלפי איראן והבנק המרכזי שלה על רקע מימון טרור והפרת זכויות אדם.

הפעילות של הבורסה בטהראן לא נחשבת למשקפת את הפעילות במשק האיראני, וגופים פיננסיים בעולם מפקפקים בשקיפותה ומעריכים כי היא למעשה עוד כלי בידי משמרות המהפכה לצורך הלבנת כספים - זאת כיוון שחלק מהחברות הנסחרות בה נמצאות בבעלות חברות המסונפות למשמרות.  

בורסת טהראן בורסת טהראן בורסת טהראן

בשונה ממרבית הבורסות במדינות ערב, שנחשבות מיושנות ובעלות מכשירים פיננסים מועטים, בבורסה האיראנית ניתן לסחור במגוון רחב של ניירות ערך כמו מניות, אגרות חוב, נגזרים (אופציות וחוזים עתידיים) ואף תעודות סל (ETF).

נוסף על כך, ניתן לסחור באגרות חוב אסלאמיות המוכנות "סוקוק". אגרות חוב אלו הן מכשיר פיננסי שנועד לעקוף את האיסור האסלאמי על הלוואה בריבית, והן מבוססות על חלוקת רווח עם החברה המנפיקה, במקום הגדרה של תשלום ריבית למשקיעים.

בעוד שרוב הבורסות בעולם עובדות בממוצע כשבע שעות ביום במשך חמישה ימי מסחר, הבורסה בטהראן פתוחה רק שלוש שעות וחצי ביום (מ-9 בבוקר עד 12 וחצי בצהריים) - כ-17.5 שעות מסחר בשבוע. לשם השוואה, הבורסה בתל אביב פתוחה כ-38 שעות בשבוע.

בין החברות הנסחרות בבורסה ניתן למצוא את יצרנית הפלדה הגדולה ביותר במזרח התיכון - מובארק (Mobarakeh steel company). החברה, בניהולו של בהראם סובהאני, נסחרת לפי שווי של חמישה מיליארד דולר והיא נחשבת לאחת מהחברות הגדולות בבורסה מבחינת שווי שוק.

חברה גדולה נוספת הנסחרת בבורסה היא חברת התקשורת MCI - Mobile Telecommunication Company of Iran. לחברה הנסחרת לפי שווי שוק של 3.6 מיליארד דולר, יש כ-17 מיליון מנויי סלולר בתשלום חודשי קבוע ועוד 49 מיליון משתמשים בשיטת התשלום מראש (prepaid).

עזר בהכנת הכתבה - יצחק נסימי, אנליסט במחלקת המאקרו של פסגות

תגיות