אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיילוט: צרכנים ירכשו חשמל מתחנות פרטיות צילום: בני מור

בלעדי לכלכליסט

פיילוט: צרכנים ירכשו חשמל מתחנות פרטיות

שטייניץ יכריז השבוע על הפיילוט ובמקביל ינסה יחד עם כחלון להעביר בקבינט החברתי את הרפורמה בחברת החשמל, כשנתניהו יהיה עסוק בהעברת שגרירות ארה"ב לבירה

13.05.2018, 06:39 | ליאור גוטמן

במהלך השבוע הקרוב צפוי שר האנרגיה לאפשר פיילוט ראשוני של מכירת חשמל מתחנת כוח פרטית לצרכנים פרטיים ביישובי עוטף עזה, ולאפשר להם להנות מהנחה בתעריף. מהלך זה הוא במקביל להליך אישור הרפורמה בחברת החשמל, והשלמתו תרשום היסטוריה במשק והיא היכולת של צרכני הקצה לבחור את ספק החשמל שלהם בהתאם להנחות שהוא יציע להם. נכון להיום תחנות כוח פרטיות מעניקות הנחה של עד 10% מהתעריף אולם האפשרות למכור ללקוח פרטי חסומה חוקית.

"יוקר המחיה יירד"

דירקטוריון חברת החשמל אישר ביום חמישי את הרפורמה בחברת החשמל זאת קרוב ל־95 שנה לאחר שהיא קמה ופעלה ללא שינוי. "הרפורמה תאפשר למשק האנרגיה לצאת ממצב של חוסר יציבות, להגביר באופן משמעותי את הצמיחה במשק ובכלכלה, וכתוצאה מכך הרפורמה תוביל גם להורדת יוקר המחיה בישראל", אמר יו"ר החברה יפתח רון טל. 

לפי דיווחי חברת החשמל לבורסה עלות הרפורמה תגיע לכ־7 מיליארד שקל שייפרסו על פני עשר שנים, כשתעריף החשמל השוטף אמור על פי ההערכות להתקבע ולא לרדת ובכך לממן את המהלך.

השינוי המבני בחברה כולל מכירת חמש תחנות כוח (אלון תבור, רמת חובב שבנגב, חגית שליד אלייקים, רידינג שבתל אביב ואשכול שליד אשדוד), כך שהראשונה תימכר תוך שנה וחצי והאחרונה תוך חמש שנים. במקביל חברת החשמל תשחלף תחנות כך שארבע יחידות פחמיות יוחלפו בשתי יחידות גז בהספק של כ־1,200 מגה וואט.

עוד נקבע שיחידת ניהול המערכת תצא מחברת החשמל עד סוף 2019 על עובדיה (כ־250 איש), ותהפוך לחברה ממשלתית חדשה. חברת החשמל תתרכז בפיתוח, הולכה וחלוקה, כשמקטע האספקה (חיבור ללקוחות) יירד בהדרגה לעד 60% נתח שוק (כיום כמעט כולו בידי החברה). במהלך הרפורמה יפרשו מהחברה כ־2,800 איש והיא תורשה לעסוק בפעולות משנה (סייבר, בית חכם).

מבחינת סבב האישורים הרשמי הרפורמה אמורה לעבור שלוש משוכות בטרם תהפוך לעובדה. המשוכה הראשונה היא האישור הממשלתי לכל המהלך, שאמור להגיע רק אחרי שבועות. במשרדי האוצר והאנרגיה חוששים שמשרד רה"מ עלול לטרפד את הרפורמה בטענה שיש להתעקש על דיון משפטי בשאלת זכות העובדים שם לשבות. זכות זו כבר עמדה לדיון בבג"ץ לא לפני שההסתדרות דרשה להסירה מסדר היום בתמורה לאישור הרפורמה.

תחנת כוח של דוראד באשקלון, צילום: בני מור תחנת כוח של דוראד באשקלון | צילום: בני מור תחנת כוח של דוראד באשקלון, צילום: בני מור

 

כשנתניהו לא ישים לב

עתה, עם האישור בדירקטוריון חברת החשמל נתניהו יכול לטעון – במידה מסוימת של צדק – שהמדינה מוותרת לחינם ולתת כראיה את עלילות נמלי חיפה ואשדוד. ולכן, ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שמשרדי האוצר והאנרגיה שוקלים לאשר את הרפורמה במסגרת הקבינט החברתי עוד השבוע. ההגיון הוא שנתניהו יהיה עסוק בחגיגות העברת שגרירות ארה"ב לירושלים ויניח לחברת החשמל ולרפורמה שם.

המשוכה השנייה היא בג"ץ, שאמור לאשר הצעת ממשלה לוותר על הדיון בזכות השביתה של עובדי חברת החשמל בנימוק שהצדדים הפסיקו לריב. כאן הסברה שהשופטים לא יתעקשו על הדיון אם הממשלה מוותרת עליו. המשוכה השלישית הם יצרני החשמל הפרטיים. אלו ניסו לנהל קמפיין נגד הרפורמה ונכשלו. ועדיין, היצרנים הפרטיים הם צד בדיון המשפטי על זכות השביתה של עובדי חברת החשמל והם יכולים להתעקש על הליכה לביהמ"ש. אם תתקבל הדרישה, ההסכם על אי דיון שנולד בין האוצר להסתדרות עלול להתפרק ולהשפיע על יכולת יישום הרפורמה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הלכה למעשה -לאחר כל רפורמה שילמנו יותר
וזו חברי האמת הפשוטה. רפורמה בבריאות - משלמים הרבה יותר לרבות אינסוף ביטוחי בריאות יקרים ומיותרים. רפורמה בבנקים (בכר) - משלמים יותר ויש עוד דוגמאות רבות. האמת היא שלמעט בסלולר, אני לא מצליח לזכור ולו דוגמא אחת שהמחירים באמת הוזלו. הרי יגיעו גופים פרטיים שירצו למקסם את הרווח שלהם. מה הפתרון ? באמת שאין לי מושג. ולא, אני לא עובד בחברת החשמל.
רון  |  14.05.18
6.
כמה אגורות לקילו וואט ?
איזה מדינה משוחתת אנחנו חיים ?! אם היה אנרגיה סולארית מי צריך אותם חברת חשמל הזה הכל היה זול ,אבל מה עושים במדינה שלנו קונים נפט פחם עוזרים לנפט לעלות וכך אירן מוכרת נפט יקר יותר כל הכבוד חכם... גם חשמל בישראל יקר הכי בעולם כמעט 0.20 סנט לקילו וואט זה טירוף בקליפורניה זה 10 סנט 36 אגורות לקילו . מדינה מושחתת ואין מי שיגן על הציבור
כמה  |  13.05.18
4.
ל - 2
ההנחה שנותנים היצרנים הפרטיים היא על מרכיב הייצור שהוא חלק מתעריף התעו"ז. על שאר חלקי התעריף אין הנחה והם נגבים על ידי היצרנים ומועברים לחברת החשמל. כלומר, צרכני יצרנים פרטיים משלמים הולכה וחלוקה, ניהול מערכת, איבודים וכו'. כלומר הם משלמים כבור כל מרכיבי התעו"ז. עבודה בסולר מתבצעת רק במקרים קיצוניים של מחסור בגז, מחסור בחשמל במשק שמחייב הפעלת טורבינות בסולר (גם התחנות הפרטיות מיצרות בסולר כשהן נדרשות על ידי מנהל המערכת) וכו'. אוכל להוסיף ןלהגיב לכל טענותייך אך אין טעם. כשיהיה לך מושג במשק החשמל נוכל להמשיך את הדיון.
קישקוש בלבוש  |  13.05.18
לכל התגובות