אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיקוח יוצר קייטנות במודל לואו־קוסט צילום: יואב דודקביץ

הפיקוח יוצר קייטנות במודל לואו־קוסט

יישום החוק המחייב פיקוח על מחירי קייטנות יחל בקיץ הקרוב. הרשויות המקומיות צפויות לייקר את הפעילויות מחוץ לסל הבסיס שמחייב החוק

15.05.2018, 07:52 | ספי קרופסקי

"הבשורה היא שאין בשורה, זו הבשורה", סיכם אתמול (ב') יו"ר ועדת הפנים בכנסת ח"כ יואב קיש מהליכוד, את הדיון על יישוםחוק הפיקוח על מחירי הקייטנות הציבוריות. שבועות ספורים לפני שמתחיל החופש הגדול, כלל לא ברור אם צו הפיקוח שהוציא משרד הפנים בפברואר השנה ייושם ללא תקלות, כשההורים חוששים שבמקום לשלם פחות, הם יידרשו לשלם הרבה יותר, ושבמקים מסויימים סל הפעילויות והשירותים שיקבלו עבור הקייטנות המפוקחות יהיה דל מאור.

קראו עוד בכלכליסט

החשש של ההורים נובע בעיקרו מהמסרים שהעבירו באחרונה הרשויות המקומיות למשרדי הממשלה הרלוונטיים, למרכז השלטון המקומי ולכנסת, שהם לא יוכלו לספק שירות ברמה סבירה. מרכז המחקר והמידע של הכנסת ערך בדיקה לקראת הדיון שהתקיים אתמול, ממנו עלה שחלק ניכר מ־25 הרשויות שנשאלו כלל אינן ערוכות לקיום הצו, אחרות מתכוונות לקיים אותו באופן חלקי, וחלקן יפעילו קייטנות שאינן תואמות את הוראות הפיקוח במקביל לאלה המפוקחות.

יו"ר ועדת הפנים של הכנסת יואב קיש, צילום: יואב דודקביץ יו"ר ועדת הפנים של הכנסת יואב קיש | צילום: יואב דודקביץ יו"ר ועדת הפנים של הכנסת יואב קיש, צילום: יואב דודקביץ

המשמעות היא שבחלק מהמקרים, אם לא יוחלט על מהלך מתואם בין משרדי הפנים והחינוך לבין מרכז השלטון המקומי, מה שנראה כעת כיעד לא ריאלי, המחירים עלולים לעלות.

הסיפור כרגע מתמקד רק בילדי הגנים, ולא בילדי בית הספר מכיתה א' עד ג', משום שבבתי הספר מופעלת גם בקיץ תוכנית "בית הספר של החגים" שמספקת פעילויות לתלמידים כמו בקייטנה בעלויות סבירות. ההורים משלמים מחיר קבוע והילדים זוכים למוצר שהם כבר מכירים. בגנים התוכנית לא פועלת, ולכן סוגיית הפיקוח על הקייטנות נוגעת בעיקר להם.

במרכז השלטון המקומי הציעו להכיל את התוכנית של בתי הספר גם על הגנים, אך הסיכויים לכך נמוכים. הסיבה: את בית הספר של החגים מפעיל משרד החינוך, בעוד שחוק הפיקוח הוא באחריות משרד הפנים. הסבירות שמשרד החינוך ייקח על עצמו בשלב זה את היוזמה היא נמוכה.

לפי בדיקת מרכז המחקר והמידע, חלק מהרשויות הודיעו שיקיימו את הצו, אך יוסיפו על השירותים המפוקחים שירותים נוספים שיובילו לעלויות גבוהות. כך למשל, הורים שיבקשו לשלוח את ילדיהם לקייטנה הנמשכת עד אחת בצהריים, ישלמו בהתאם לתקרה שנקבעה בצו החדש, אך אם יבקשו להרחיב את שעות הפעילות של ילדיהם עד ארבע אחר הצהריים, יידרשו לשלם תשלומים גבוהים יותר מכפי שהיה נהוג בעבר.

ביוני 2017 עבר בכנסת חוק פיקוח על מחירי הקייטנות הציבוריות שיזמה ח"כ יפעת שאשא ביטון מכולנו. במסגרת החוק הוחלט כי שר הפנים ייקבע מחיר מירבי לקייטנה ציבורית עד ה־1 בפברואר בכל שנה, לאחר התייעצות עם ועדה.

השר דרעי קבע בפברואר השנה שהמחיר המירבי לפעילות לילדי גנים ל־15 יום תעמוד על 1,036‑1,218 שקל. המחיר נמוך בכ־30%‑40% מהמחיר שהמליצה אותה ועדה שמינה.

לפי ח"כ דוד אמסלם, יו"ר ועדת הפנים לשעבר שקידם בזמנו את החוק, המחירים נעו בין 1,600 שקל ל־3,000 שקל לילד. המצב החדש מחייב את הרשויות המקומיות להציע חבילת בסיס לקייטנה. ממש כמו עם ערוצי הכבלים, הרשות מחויבת לספק קייטנת מינימום, בהתאם לתקרת העלות שקבע שר הפנים. זה לא מונע ממנה למשל להציע שירותים נוספים מעבר לאלה שהיא מחויבת אליהם.

חלק מההורים מוכנים להשקיע יותר כסף בפעילויות נוספות ובשיפור השירותים. בשורה התחתונה, במקום פיקוח עלול להיווצר מצב הפוך שבמסגרתו ההורים ישלמו דווקא יותר ‑ גם על חבילת הבסיס, וגם על שירותים נלווים.

תגיות