אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפינטק של אמצעי התשלום המסורתיים צילום: shutterstock

הפינטק של אמצעי התשלום המסורתיים

הטכנולוגיה מאפשרת להקל על מצוקת האשראי באמצעות שימוש בטוח בהוראות קבע ובצ'קים

15.05.2018, 07:54 | שי פרמינגר

בשנים האחרונות פועל בנק ישראל לעודד את השימוש באמצעי תשלום דיגיטליים. בכך הוא מבקש לא רק להתאים את המשק הישראלי לטכנולוגיות הקיימות, אלא גם להילחם בהון השחור.

ואולם, בשעה שהדיון בהתקדמות הטכנולוגית של ענף התשלומים בישראל נוטה להתמקד בכרטיסי אשראי, חשוב לזכור ש־79% מהעסקאות כלל אינן מתבצעות בדרך זו. נתוני בנק ישראל מלמדים שבשנת 2017, 45% מהתשלומים בוצעו באמצעות הוראות קבע, 34% בוצעו בצ'קים ו־9% בלבד בוצעו במזומן.

בינואר 2019 אמור להיכנס לתוקף החוק להגבלת השימוש במזומן, צילום: שאטרסטוק בינואר 2019 אמור להיכנס לתוקף החוק להגבלת השימוש במזומן | צילום: שאטרסטוק בינואר 2019 אמור להיכנס לתוקף החוק להגבלת השימוש במזומן, צילום: שאטרסטוק

יתר על כן, בינואר 2019 אמור להיכנס לתוקף החוק להגבלת השימוש במזומן, שיאסור על תשלום במזומן בעסקאות בסכומים גבוהים מ־11 אלף שקל. אחת התוצאות של החוק תהיה הגברת השימוש באמצעי תשלום חלופיים.

עם ישראל, שנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים שכמעט מחציתו נמצאת באוברדרפט תמידי, זקוק למסגרות אשראי מעבר לאלה שמעניקים הבנקים וחברות האשראי. שימוש מושכל בצ'קים ובהוראות קבע בנקאיות יאפשר לו ליהנות מאשראי כזה ללא כל עלות.

אם בעבר חששו קמעונאים לקבל תשלום בצ'קים, שמא לא יהיה להם כיסוי, כיום קיימים פתרונות דיגיטליים שיכולים להעלים את הסיכון הפיננסי. הפיתוחים החדשים מאפשרים לבדוק מאות פרמטרים במועד ביצוע העסקה בקופה, ולנפק אישור לעסקה באופן מקוון. המשק הישראלי בשל גם להרחבת השימוש בהוראות קבע, שצרכנים מיעטו עד כה לנצל בעסקאות קמעונאיות, והשתמשו בהן בעיקר לתשלום חשבונות חשמל, ארנונה ומים.

שירות חדש שפיתחה חברת ERN מציע אבטחת תשלום להוראות קבע בנקאיות. השירות מציע לראשונה לבתי עסק קמעונאיים בישראל לקבל תשלום מלקוחותיהם כאשר ERN דואגת לאבטחת התשלום (כפי שנהוג היום בצ'קים), והכל באופן דיגיטלי לחלוטין. מוצר כזה, שבאמצעות שיפור השירות ייטיב הן עם הקמעונאים והן עם הצרכנים, הוא דוגמה לכוחו של הפינטק להצמיח מוצרים חדשים המבוססים על טכנולוגיה דיגיטלית.

הכותב הוא מנכ"ל ERN סליקת תשלומים

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
Ern
כלקוח החברה אני רוצה להעיד שיש להם מחלקת בקרת אשראי וכל לקוח נבחן בצורה הוגנת. לפני שנתיים עברתי פשט"ר בעקבות קרסה של חברה בבעלותי ולמרות זאת קבלתי מסגרת אשראי של 10k. אני לא רוצה לתת ציפיות לכולם שהסתבכו כי היום הוכחתי שאני משתכר כ 50,000 ש"ח ברוטו לחודש. בכל מקרה שמה שהוגן בחברת ern כל מקרה נבחן לגופו. היום אני בוחן העברת פוליסות לחברת מנורה (:
ע.א  |  14.11.18
1.
מדבר מהפוזיציה
היתרון היפה של הרשאה לחיוב חשבון (שמו המדויק של "הוראת-קבע בנקאית") הוא שמדובר באמצעי תשלום שזמין לכולם - גם ללקוחות מוגבלים, גם ללקוחות מודרים, גם ללקוחות חלשים. פרמינגר רוצה להיות מתווך באמצעי התשלום הזה ולגזור עליו קופון - על הבטחת התשלום ישלם הקמעונאי שיגלגל את העלות לצרכן. בנוסף, התיווך של פרמינגר ידיר אוכלוסיות חלשות שעבורן הרשאה לחיוב ח-ן תהיה מחוץ להישג ידם, בדומה לכרטיס אשראי. אם היום למשל, יכול גם לקוח מוגבל וגם לקוח בבנק הדואר לשלם בהרשאה לחיוב ח-ן אבל לא לקבל כרטיס אשראי (בבנק הדואר - הכוונה לכרטיס אשראי בנקאי), כעת לקוחות כאלה יסורבו, כיוון שייחשבו ע"י פרמינגר וחבר מרעיו כלקוחות בסיכון. בנוסף, שירות הבטחת תשלום מגלם מסגרת אשראי נסתרת מאחורי הקלעים הניתנת ללקוח ע"י חברות כמו ERN כך שהן בעצם מגבילות את כושר התשלום של הלקוח במקום להרחיב אותו.
מגהץ קיטור  |  15.05.18