אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קריסת חפציבה: החובות העצומים, הדיירים הפולשים והמנכ"ל שברח לאיטליה צילום: ניר כפרי

קריסת חפציבה: החובות העצומים, הדיירים הפולשים והמנכ"ל שברח לאיטליה

קריסתה של חפציבה, אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל, טלטלה את הענף כולו כשחשפה את עומק הסיכון שבו נמצאים לקוחות של חברות בנייה שלא מקבלים ערבות לכספם

15.05.2018, 06:51 | אמיתי גזית
קבוצת חפציבה, שקרסה ב־2007, היתה בראשית שנות האלפיים אחת מחברות הבנייה הגדולות בישראל. קריסתה טלטלה את הענף כולו כשחשפה את עומק הסיכון שבו נמצאים לקוחות של חברות בנייה שלא מקבלים ערבות לכספם. בעקבות זאת שונה חוק מכר הדירות באופן שיבטיח את כספם של הרוכשים במקרה של קריסה.

חברת חפציבה דיור, שהקים הקבלן מרדכי יונה ב־1968 ונוהלה משנות השמונים של המאה הקודמת בידי בנו בועז, היתה פרטית, אך האג"ח של שלוש חברות־בנות שלה נסחרו בבורסה בתל אביב. בתחילת 2007 החלה החברה לדווח על תזרים מזומנים שלילי בעקבות קצב מכירת דירות אטי, שלא הצליח לכסות את עלויות הבנייה ועלויות רכישת הקרקע.

הפגנה של נפגעי חפציבה מחוץ לסניף בנק לאומי בתל אביב, יוני 2008, צילום: בועז אופנהיים הפגנה של נפגעי חפציבה מחוץ לסניף בנק לאומי בתל אביב, יוני 2008 | צילום: בועז אופנהיים הפגנה של נפגעי חפציבה מחוץ לסניף בנק לאומי בתל אביב, יוני 2008, צילום: בועז אופנהיים

באוגוסט של אותה שנה הודיעה החברה שצברה חובות של 1.5 מיליארד שקל, מהם כ־700—800 מיליון שקל לבנקים, ובמקביל המנכ"ל בועז יונה נמלט לאיטליה. אז גם התברר שהחברה לא סיפקה לרבים מהלקוחות ערבויות על כספים ששילמו לה. בעקבות זאת פלשו מאות לקוחות החברה לדירות שבנייתן טרם הושלמה ברחבי הארץ, בין היתר במודיעין עילית, בבית שמש, בביתר עילית ובמעלה אדומים.

ב־6 באוגוסט 2007 הוצא לחברה צו הקפאת הליכים, וצו מעצר בינלאומי ליונה, שנחשד בכך שמעשיו הפליליים הובילו לקריסת החברה. בסוף החודש, בתום מרדף של כשבועיים, הוא נעצר באיטליה והובא לישראל.

יונה הואשם כי משך כספים בניגוד לחוק מהחברות הציבוריות כדי לכסות על חובות בחברה הפרטית. במסגרת הסדר טיעון שנחתם ביולי 2008 הוא הודה בשורה של עבירות פליליות, בהן משיכת כספים מחברות ציבוריות ללא קבלת אישורים נדרשים; שימוש בכספי רוכשי הדירות והפקדתם בניגוד להרשאה שניתנה להם; עריכת רישומים כוזבים בספרי חפציבה; זיוף מסמכים; הסוואת פעולות בכספים מבעלי המניות וגורמים שונים נוספים; וכן הצגת מצגים כוזבים בפני גורמים שונים באשר לפעילות החברות בקבוצת חפציבה ומצבן. הוא שוחרר במרץ 2012 לאחר שנוכה שליש ממאסרו על התנהגות טובה.

תגיות