אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינוי שיטת הדיווח בילבל את המשקיעים של מזור - אך המניה עלתה לאחר מסחר תנודתי בת"א צילום: יח"צ

שינוי שיטת הדיווח בילבל את המשקיעים של מזור - אך המניה עלתה לאחר מסחר תנודתי בת"א

הכנסות חברת המכשור הרפואי עלו ברבעון הראשון של השנה ב־32% וסייעו לה לעבור מהפסד לרווח. שיתוף הפעולה עם מדטרוניק, שמשווקת ומפיצה את המערכת החדשה של מזור בארה"ב, הביא להקטנה של הוצאות התפעול

15.05.2018, 09:42 | דרור רייך

דו"חות חברת מזור רובוטיקה גרמו אתמול לבלבול מסוים בקרב המשקיעים. בתחילה צנחה המניה ב־5% בבורסה של תל אביב, אך בהמשך נסגרה בסוף יום המסחר בעלייה של 1.18%. בנאסד"ק עלתה המניה בתחילת המסחר ביותר מ־4%.

קראו עוד בכלכליסט

חברת המכשור הרפואי דיווחה על תוצאות טובות. הכנסותיה גדלו ב־32% ברבעון הראשון ל־15.5 מיליון דולר, לעומת 11.7 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2017, ומעט מעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 15.15 מיליון דולר.

מנגד, מדובר בהכנסות שנמוכות ב־19% מאלה שנרשמו ברבעון הקודם - 19.1 מיליון דולר. הן גם נמוכות לעומת ההכנסות שנרשמו ברבעון השלישי של 2017 - 18.6 מיליון דולר.

גורם נוסף שהפריע בתחילה למשקיעים הוא שינוי שיטת הדיווח על מספר המכונות שמכרה החברה. מזור מוכרת מכשור רפואי מתקדם לניווט כלים כירורגיים בניתוחי עמוד שדרה וניתוחי מוח משני סוגים: הדגם החדש Mazor X והדגם הישן יותר שנקרא Renaissance.ברבעון האחרון של 2017 קיבלה מזור 27 הזמנות חדשות, 24 מהן למערכות מדגם Mazor X ושלוש למערכות מדגם Renaissance.

אז למה מזור לא מדווחת יותר על מספר המכונות שנמכרו? משיקולים מסחריים. היא פועלת בדומה לטבע ומיילן, שהפסיקו לדווח על רווחי תרופות הדגל שלהן, הקופקסון והפייפן, עם כניסת מתחרים לתחום. מזור איבדה בסוף 2017 את המונופול שהיה לה בשוק האמריקאי לטובת חברת Globus Medical, שהחלה לשווק מערכת הנחיה רובוטית.

אורי הדומי מנכ"ל מזור, צילום: אסף שילה- ישראל סאן אורי הדומי מנכ"ל מזור | צילום: אסף שילה- ישראל סאן אורי הדומי מנכ"ל מזור, צילום: אסף שילה- ישראל סאן

מ־18 בספטמבר 2017, קיבלה ענקית המכשור הרפואי, מדטרוניק, אחריות מלאה להפצת מערכת Mazor Xבארה"ב, כחלק מהסכם האסטרטגי שנחתם בין החברות. המעבר להפצה של מדטרוניק השפיע מהותית על ההוצאות התפעוליות של מזור ועל הרווח הגולמי והתפעולי שלה.

ואכן, ההכנסות של מזור בשוק האמריקאי עלו ב־27% ל־14.2 מיליון דולר, לעומת 11.2 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2017. ההכנסות משווקים בינלאומיים עלו ב־160% ל־1.3 מיליון דולר, בהשוואה ל־500 אלף דולר ברבעון הראשון אשתקד.

שיעור הרווח הגולמי ברבעון הסתכם ב־58.3% לעומת שיעור רווח גולמי של 64.6% ברבעון המקביל. הירידה בשיעור הרווחיות הגולמית נובעת בעיקר ממחירי המכירה הנמוכים יותר למדטרוניק מאשר ללקוח הסופי.

מנגד, הוצאות התפעול הסתכמו ב־10.5 מיליון דולר, לעומת 13.3 מיליון דולר ברבעון המקביל. הסיבה העיקרית לירידה בהוצאות התפעוליות היתה קיטון בהוצאות מכירה, שיווק והפצה כחלק משיתוף הפעולה עם מדטרוניק.

ההפסד התפעולי של מזור רובוטיקה ברבעון הראשון עמד על 1.4 מיליון דולר, לעומת הפסד של 5.7 מיליון דולר ברבעון הראשון בשנה שעברה. בשורה התחתונה, הסתכם הרווח הנקי ברבעון הראשון של השנה ב־300 אלף דולר, או 1 סנט למניה; לעומת להפסד של 3.9 מיליון דולר, או 8 סנט למניה, ברבעון הראשון ב־2017.

תגיות