אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב תציל את ZTE הסינית תמורת הסרת המכסים על סויה צילום: שאטרסטוק

ארה"ב תציל את ZTE הסינית תמורת הסרת המכסים על סויה

אחרי שוושינגטון אסרה על יצרניות שבבים אמריקאיות למכור רכיבים לענקית התקשורת והביאה אותה להודיע על הפסקת פעילות, הנשיא טראמפ הכריז על ביטול האיסור. אתמול התברר כי המהלך נעשה במסגרת שיחות על עסקת סחר רחבת היקף

16.05.2018, 08:02 | שירות כלכליסט

ארה"ב וסין מגבשות עסקה שנועדה להציל את ענקית התקשורת הסינית ZTE, ולשמר את היצוא החקלאי מארה"ב לסין - על כך דיווח "הוול סטריט ג'ורנל". השיחות על העסקה החלו להירקם לפני כשבוע, לאחר שZTE הודיעה כי עקב "סנקציות שהוטלו מצד ארה"ב" היא "נאלצת להפסיק את מרבית פעילותה".

קראו עוד בכלכליסט

בשנה שעברה הטיל משרד המסחר האמריקאי קנס של 900 מיליון דולר על ZTE, יצרנית הסמארטפונים השנייה בגודלה בסין. לפי המשרד, ZTE ייצאה ציוד תקשורת אסור לאיראן, ובכך הפרה את הסנקציות האמריקאיות עליה. בנוסף, הפירה ZTE את הסנקציות האמריקאיות על צפון קוריאה כשהיא מכרה שם ציוד תקשורת. אחר כך, משרד המסחר האמריקאי האשים את ZTE בכך שהיא לא רק סירבה לשלם את הקנס, אלא גם העניקה בונוסים לעובדיה שהיו מעורבים בסחר עם איראן וצפון קוריאה ואף שיקרה על כך. העונש מצד האמריקאים היה איסור שהוטל על ZTE לרכוש רכיבים מיצרניות שבבים אמריקאיות כמו אינטל וקוואלקום, ורכיבים אופטימיים מחברת לומנטום.

כתוצאה מהאיסור הודיעה ZTE כי היא לא תוכל להמשיך ולייצר את מוצריה, ולמעשה מדובר בגזר דין מוות עבורה.

מנוצ'ין מאחורי הקלעים

גלגל הצלה מפתיע הגיע מכיוונו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהודיע ביום ראשון כי הוא מבטל את העונשים שהוטלו על ZTE. בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו כתב טראמפ כי "נשיא סין שי ג'ינפינג ואני עובדים יחד כדי למצוא דרך שבו תוכל חברת התקשורת הענקית ZTE לחזור לעסקים. יותר מדי משרות בסין עלולות לרדת לטמיון. הוריתי למשרד המסחר לפעול בנושא".

לפי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין, שעומד בראש צוות משא ומתן לגיבוש הסדרי סחר חדשים בין ארה"ב לסין, הוא שעומד מאחורי העסקה המתגבשת להצלת ZTE. בתגובה להודעה ספג טראמפ, שידוע ברטוריקה התוקפנית שלו כלפי סין וחברות סיניות, קיתונות של ביקורת מצד חברי קונגרס משני צידי המתרס הפוליטי האמריקאי - רפובליקנים ודמוקרטים כאחד. הסיבה הייתה החלטתו לבטל עונש שהוטל על חברה שהפירה סנקציות אמריקאיות. טראמפ לא נשאר חייב והסביר לאחר מכן שמאחורי המהלך עמד גם הרצון להציל משרות בארה"ב, שכן ZTE רוכשת חלק גדול מהרכיבים שלה מחברות אמריקאיות.

ואכן, היקף הרכש של ZTE מחברות אמריקאיות עמד ב־2017 על 2.3 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס. יצרניות אמריקאיות מספקות בין רבע לשליש מהרכיבים שמשמשים בייצור מוצרי ZTE.

הקלה בבדיקות הכניסה

לפי העסקה הנרקמת, ארה"ב תבטל את האיסור על החברות האמריקאיות למכור רכיבים ל־ZTE. בתמורה, סין תבטל הטלת מכסי מגן על מגוון מוצרים חקלאיים אמריקאיים שעליהם היא הודיעה בחודש שעבר. בנוסף, אמורה סין לבטל הגבלות אחרות על יבוא תוצרת חקלאית אמריקאית, כמו למשל בדיקות מחמירות שחייבת לעבור סויה אמריקאית. השלמת העסקה עשויה לבנות אמון בין הצדדים לקראת ביקורו השבוע בוושינגטון של ליו־הא, היועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא שי. מטרת ביקורו של ליו היא השגת הבנות ראשוניות לקראת קביעת מסגרת סחר חדשה בין שתי המעצמות.

תגיות