אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטבות המס בפריפריה: פער של אלפי שקלים במרחק 10 דקות נסיעה צילום: דוד הכהן

בדיקת כלכליסט

הטבות המס בפריפריה: פער של אלפי שקלים במרחק 10 דקות נסיעה

מנגנון הזיכוי במס נועד לתמרץ אוכלוסייה לגור בגליל ובנגב, אך היקפי ההטבה עשויים להיות שונים בתכלית בין הערים השונות, גם כאשר הן צמודות זו לזו

17.05.2018, 08:25 | ענת דניאלי

הטבות המס ביישובי הפריפריה הן משמעותיות למשפחות הבוחרות להתגורר באזורי עדיפות לאומית. המדובר בתשלום מס הכנסה מופחת, ועד פטור מלא בסך מצטבר של עשרות אלפי שקלים לשנה. עבור משפחות שבחרו להקים את ביתן בנגב או בגליל, מתברר שלעתים מרחק קצר של לא יותר מ־20 קילומטר בין ישוב לישוב, עשוי להיות שווה הרבה כסף.

קראו עוד בכלכליסט

חלופה למשכנתא

 

כך למשל, בעוד שתושבי באר שבע לא זכאים לכל הטבת מס, באופקים, הממוקמת במרחק של כ־20 דקות נסיעה משם, אפשר לקבל הטבת מס בהיקף של 18% מהמשכורת, עד לתקרת שכר שנתית של 234 אלף שקל. כלומר, תושב אופקים המשתכר 12 אלף שקל בחודש ייהנה מזיכוי מס של 2,160 שקל בכל חודש ושל כ־26 אלף שקל בשנה. ברמות הכנסה נמוכות יותר, כבר לא יצטרך לשלם מס כלל. ניצול מקסימלי של ההטבה יביא את שוויה ל־42.12 אלף שקל בשנה, ובתסריט שבו שני בני זוג עובדים מממשים אותה, עשוי משק הבית לחסוך כ־85 אלף שקל בשנה.

לדברי אמיר כהן, מנהל המכירות של חברת י.ח דמרי ההטבה מחליפה את המשכנתא ברבים מן המקרים "90% מהרוכשים בשכונות החדשות באופקים הם תושבי באר שבע. הם קונים קוטג'ים ודירות גדולות יותר, במחירים 'שפויים' ביחס לבאר שבע ובנוסף נהנים גם מהטבת המס.

למעשה, החיסכון הנובע מהטבת המס הוא חלופה לתשלום המשכנתא. זאת אומרת: הכסף שנחסך הולך לתשלומי המשכנתא. על הכנסה של 15 אלף שקל בחודש, יש זיכוי ממס של 2,700 שקלים באופקים, הנטו גדל בכ־2,700 שקל, שזו משכנתא ממוצעת באזור".

ישובים נוספים בנגב המערבי הנהנים מהטבת המס הם שדרות, עם הטבה מקסימלית של 20% ועד תקרת השתכרות שנתית של 241 אלף שקל, ונתיבות עם 13% עד ל־147 אלף שקלים.

לפי נתוני רשות המסים בישראל יש 515 ישובים בפריפריה הנהנים מהטבות מס, בהיקפים שונים. הטבות המס מתעדכנות כל 31 בדצמבר. הקריטריונים הם מידת הקרבה לגבול, גודל האוכלוסייה והמדרג החברתי־כלכלי. שיעור הזיכוי המקסימלי הוא 20%, וזאת עד לתקרת שכר של 241 אלף שקל. לעתים, יש הבדלים משמעותיים ברמת ההטבה בין שתי רשויות צמודות ממש.

חיסכון אדיר בשלומי

 

דוגמה כזו מספקות נהריה ושלומי שבגליל המערבי: שתי הרשויות, שמרחק הנסיעה ביניהן הוא 10 דקות בקושי, ופערי הטבת המס ביניהן עשויות להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה: בעוד שבנהריה קיימת הטבת מס בשיעור 10% עד לתקרת שכר של 162 אלף שקל, המאפשרת הטבה שנתית של 16.2 אלף שקל, בשלומי הסמוכה עומדת הטבת המס על 19%, וזאת עד לתקרה של 252 אלף שקל, מה שמעמיד את היקף הזיכוי השנתי האפשרי על כ־48 אלף שקל.

"רבים מן הרוכשים שלנו בשלומי הם אנשים שבאים מאזור הצפון ומישובים קרובים — חיפה והקריות, נהריה ועכו", מספר עופר זרף, מנכ"ל ובעלי חברת יסודות איתנים הבונה 422 דירות בשכונת יערית החדשה בשלומי, בהן 54 לתוכנית הממשלתית מחיר למשתכן. "חלק מהרוכשים הם אנשי משטרה או לצבא, ולאור המשכורות היחסית גבוהות, יש שם חיסכון אדיר בזיכוי המס שיכול להגיע עד ל-8,000 שקל למשפחה בחודש".

היזם עופר זרף. חיסכון עצום לאנשי קבע, צילום: ליאת מנדל היזם עופר זרף. חיסכון עצום לאנשי קבע | צילום: ליאת מנדל היזם עופר זרף. חיסכון עצום לאנשי קבע, צילום: ליאת מנדל

מלבד נהריה בסביבת שלומי יש מספר ישובים נוספים שבהם שיעור הזיכוי במס נמוך יותר: מעלות תרשיחא עם 12% זיכוי עד תקרת השתכרות של 192 אלף שקל וכפר ורדים עם זיכוי בשיעור 11% עד תקרה של 159 אלף שקל: כפר ורדים יוצא דופן, שכן הוא נכלל בהטבות המס במסגרת הוראת שעה מיוחדת עד לסוף שנת 2018 וזאת על אף שאינו עומד בקריטריונים של המדד הסוציו־אקונומי שכן גרים בו תושבים אמידים שמתחדשת כל פעם.

דוגמה נוספת לחיסכון בין ערים סמוכות היא בין מטולה לקריית שמונה, 10 דקות נסיעה והטבת מס של 13% עד לתקרת שכר של 216 אלף שקל במטולה לעומת 19% בתקרה של 252 אלף שקל בקריית שמונה. דוגמה נוספת היא הקריות של מפרץ חיפה ועכו, עם מרחק נסיעה ממוצע של כ־20 דקות. אך בקריות אין הטבה, ולעכו הטבת מס של 9%, עד לתקרה של 156 אלף שקל.

מטולה, צילום: דוד הכהן מטולה | צילום: דוד הכהן מטולה, צילום: דוד הכהן

תגיות