אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק ל-20% מחברות הפינטק יש חשבונות בנק בישראל צילום: עמית שעל

רק ל-20% מחברות הפינטק יש חשבונות בנק בישראל

המפקחת על הבנקים אמרה כי ל-110 חברות פינטק יש חשבון בנק; לפי הערכות, בישראל פועלות 500-600 חברות בתחום; ברקע: תלונות של גופים פיננסיים חוץ-בנקאיים על קושי בפתיחה וניהול של חשבונות בבנקים

17.05.2018, 09:27 | רעות שפיגלמן

רק ל-20% מחברות הפינטק בישראל יש חשבונות בנק. כך עולה מדבריה של המפקחת על הבנקים, חדוה בר, בדיון מעקב שנערך אתמול (ד') בוועדת הרפורמות, על חוק הפיקוח על נותני אשראי ונותני שירותי פיננסיים (חוץ-בנקאיים). בר ציינה כי ממידע שאסף הפיקוח לכ-110 חברות פינטק חשבונות בבנקים בישראל, זאת כנראה מתוך כ-600 חברות פינטק שפועלות בישראל.

גם אם לא כל החברות זקוקות לחשבון בנק בישראל הרי שחלק עיקרי מהן כן זקוק , ולכן קיומם של רק כ-110 חשבונות בנק גוזר שיעורי הצלחה נמוכים לחברות הפינטק בפתיחת חשבונות בנק. על פי בר, ל-12 חברות העוסקות בתחום ההלוואות בין עמיתים יש חשבונות בנק.

עיקר הדיון עסק במסמך שהפיץ הפיקוח על הבנקים באפריל האחרון – מכתב שמנחה את הבנקים לפתוח חשבונות בנק לגופי אשראי ולגופים פיננסיים חוץ-בנקאיים. הרקע למכתב הוא קושי שחווים גופים פיננסיים רבים בפתיחה ובניהול של חשבונות בנק בגלל קשיים שמערימים הבנקים. הבנקים מצידם חוששים הן מסוגיות של הלבנת הון והן משום שמדובר בגופים שהם בבסיסם מתחרים למערכת הבנקאית המסורתית. בין היתר המסמך מנחה את הבנקים לפתוח חשבונות בנק, אלא אם יש סיבה סבירה מהותית שלא. בנק שמסרב נדרש תוך 7 ימים לספק הסברים מנומקים.

חדוה בר , צילום: עמית שעל חדוה בר | צילום: עמית שעל חדוה בר , צילום: עמית שעל

אותם גופים פיננסיים נתונים לראשונה תחת חקיקה הדורשת מהם לקבל רשיון ולעמוד בסט של הוראות כאשר אותם גופים תלויים במערכת הבנקאית בה מתנהלים חשבונות הבנק שלהם וחשבונות נאמנות ללקוחותיהם. שלב א' של החקיקה ביחס לנותני אשראי כבר נכנס לתוקף בשנה שעברה ושלב ב' ביחס לנותני שירותים פיננסיים כמו ממירי מט"ח ייכנס לתוקף עוד כשבועיים - ב-1 ביוני.

אמנם מטרת המסמך שנשלח לבנקים היא להפחית את הקושי שחווים אותם גופים, אך במהלך הדיון אתמול הזהיר יואב להמן, לשעבר המפקח על הבנקים, כי "נוסח החוזר עלול לעשות את הפעולה ההפוכה. הפיקוח הפך את הבנקים לזורע הארוכה שלהם. לא הוגן לבקש מהבנקים לקחת עליהם את הסיכון".

בר השיבה ואמרה כי הנושא המרכזי הוא צו הלבנת הון. ואכן, האחריות היום היא על הבנקים. לדבריה, משרד המשפטים מתעקש שהאחריות תישאר על הבנקים, כאשר ישנם גורמים עברייניים והם מקשים על הפעילות בתעשייה הזו.

דורית סלינגר הממונה על רשות שוק ההון, אמרה: "גורמים שנוגעים בכסף, צריכים להיות נקיים לגמרי מכל עבירה". סלינגר הדגישה כי הרשות סירבה בחודשים האחרונים לכמה בקשות רשיון שהוגשו לה, מתוך מעל אלף בקשות, על רקע של עבר פלילי או עבירות. סלינגר גם הציגה נתונים לפיהם מתוך מעל 1,000 בקשות שהוגשו בשנה שעברה לקבלת רשיון לגופי אשראי חוץ בנקאיים הרי ש-100 (10%) מתוכן הן של גופים חדשים ויזמים כ-10% שלא עוסקים כיום במתן אשראי. מתוך מעל אלף בקשות שהוגשו יש לציין כי רק 12 מתוכן קיבלו רשיון, מה שאומר שמרבית הגופים החדשים שפנו טרם קיבלו רשיון ולכן הם עוד לא החלו לפעול.

יו״ר הוועדה ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמרה "אני מסכימה שמי שעוסק בכספים, צריך להיות נקי ב-100%. מי שלא בסדר, לא יקבל היתר לפעול. אולם החשש מפני הלבנת הון, גורם להחמיר מאוד".

תגיות