אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל הופנהיים: "אנחנו חייבים להסתכל 5 שנים קדימה" צילום: דוברות הופנהיים

מנכ"ל הופנהיים: "אנחנו חייבים להסתכל 5 שנים קדימה"

הכסף של מייסד SAP דיטמר הופ ושיטות הניהול שהביא מחברת התוכנה הגדולה באירופה הפכו את הופנהיים הגרמנית לאחת מהקבוצות המתקדמות ביותר באירופה. פיטר גורליך, מנכ"ל המועדון, מסביר בראיון לכלכליסט מה הופך אותה לכל כך מיוחדת

17.05.2018, 13:40 | אוריאל דסקל

פיטר גורליך (Peter Görlich) הוא מנכ"ל הופנהיים - אולי הקבוצה המתקדמת ביותר בכדורגל הגרמני בפרט ובכדורגל הגרמני בכלל. קבוצה שיושבת בכפר ציורי ועתיק בן 3,000 תושבים אבל מתוחזקת בכספים של דיטמר הופ, הבעלים של SAP, חברת התוכנה הגדולה באירופה. אך זה לא סיפור על כסף ענק שנשפך לתוך קבוצה קטנה והפך אותה לגדולה. הופנהיים וגורליך השתמשהו בדאטה והתוכנה הארגונית של SAP כדי לקדם חשיבה מחוץ לקופסה. קבוצה שכמעט חצי מקבוצות הבונדסליגה משלמות לשחקניהן יותר ממנה (באיירן מינכן, למשל, משלמת פי 4.8 יותר ממנה לשחקניה) אך בכל זאת היא מצליחה הרבה מעבר ליכולותיה הכלכליות הטבעיות בזכות מה שגורליך מתאר כ"מאניבול", קריאה שונה וייחודית של סטטיסטיקות כדורגל ש-SAP מסייעת באיסוף וניתוחן. גורליך, מנכ"ל המועדון שממנה ילד בן 28 למאמן ראשי, מספר בראיון ל"כלכליסט" מה "הסוד" של הופנהיים.

קראו עוד בכלכליסט

"אנחנו מסתכלים על המספרים בדרך שאנחנו די בטוחים שאף אחד לא מסתכל עליהם באותה הצורה. יש לנו כמה KPI (מדדי ביצוע מרכזיים - באנגלית: Key Performance Indicators) מרכזיים. אלו סודות מועדון כי בלעדיהם לא נוכל לבחור את השחקנים שאנחנו בוחרים ולעשות את זה בצורה טובה כפי שאנחנו עושים בשנים האחרונות. אנחנו בטוחים מאוד ב-KPI שלו אבל רק 5 אנשים במועדון יודעים מה אלו. והם משתנים. המשחק, כדורגל, דינמני מאוד. יש בו הרבה מאוד חלקים קטנים וכך גם לקבוצות. אז אנחנו מעדכנים את ה-KPI שלנו, כל הזמן".

שחקני הופנהיים, צילום: איי פי שחקני הופנהיים | צילום: איי פי שחקני הופנהיים, צילום: איי פי

במשחקים שלכם אפשר לראות שמהירות השחקנים היא בהחלט KPI. אנחנו רואים גם שהיכולת של השחקנים שלכם להשתלט על הכדור ולשחרר אותו מהר וקדימה גם כן KPI.

"מבלי לחשוף יותר מדי, אם אתה לא רץ 30 מטר ב-4 שניות, אין לך מה לחפש בכדורגל שלנו. שערים נוצרים בזכות מהירות של 34-35-36 קמ"ש. השינויי הגדול בכדורגל בשחמש השנים האחרונות היה המהירות של המשחק והשחקנים. ושל הכדור. יש פחות זמן מגע של שחקנים עם הכדור, הרבה יותר החלטות של תפקודים ניהוליים (תהליכי השליטה הקוגניטיביים הגבוהים של האדם). צריך מהירות ומהירות חשיבה באקלים שנוצר בכדורגל בזכות לחץ ושיטות ההגנה שסוגרות את החללים לשחקנים. ואנחנו כן רואים שבשנים האחרונות כדורגל הוא קשור לתבניות מסירה ותנועה של שחקנים. ומאמן צריך לשחק ככה שהוא שם את השחקנים הנכונים במקום הנכון ובסיטואציה הנכונה. אז יש לנו משחקים בהם אנחנו משחקים עם 4-3 מערכים. המהירות ומהירות החשיבה של השחקנים משנות את הטקטיקה. מילת מפתח של מאמן יכולה לשנות את הסיטואציה. זה יכול להיות רק משהו כמו 'תתקדם 5 מטר קדימה'. זה יכול לחסוך לך 2 מטרים או 2 שניות, אבל זה הרבה מאוד בכדורגל של המועדון. אבל הדבר החשוב הוא שאנחנו צריכים לאסוף את השחקנים שמתאימים לפילוסופיה של המועדון. אנחנו מכפר קטן, אין בו מספיק שחקנים ולכן אנחנו אוספים את השחקנים לאקדמיה מרדיוס של 100 ק"מ מהופנהיים. ואם אנחנו מוצאים שחקנים מיוחדים מחוץ לגרמניה, נלך עליהם. יש לנו בחור מפינלנד, שבדיה, אוסטריה שווייץ ואפילו מישראל - עילאי אלמקייס".

פטר גורליך. "הופנהיים היא קצת כמו ישראל" , צילום: דוברות הופנהיים פטר גורליך. "הופנהיים היא קצת כמו ישראל" | צילום: דוברות הופנהיים פטר גורליך. "הופנהיים היא קצת כמו ישראל" , צילום: דוברות הופנהיים

כשאתם מביאים שחקן לאקדמיה או לקבוצה הבוגרת, אתם צריכים לחשוב 5 שנים קדימה בהרבה מובנים - כי אתם לא יכולים להביא שחקנים שלמים ויקרים, צריך שחקנים שיכולים להתפתח. הם גם זולים יותר. איך עושים את זה?

"מנסים לנחש מה יקרה עוד חמש שנים קדימה. ואני חושב -כל המועדון חושבים על זה. אנחנו חושבים שיהיו שחקנים מומחים לתפקיד מסוים. במיוחד בכנפיים, היכן שהעבודה מאוד קשה. ריצה וריצה ומגע תמידית עם היריב. בקישור לא יהיו הרבה הבדלים בין החלוץ לקשר בעתיד. הגנה זה הגנה. והכל יהיה תלוי בשיטה ובהתאמה של השיטה. אם לשיטה מתאים חלוץ גדול באמצע, כמו סנטר בכדורסל, אז צריך שחקן כזה. אבל זה קשה מאוד לדעת מה בדיוק נראה על המגרש. חשוב להדגיש שאנחנו חייבים להצליח בשוק השחקנים - כלומר למכור ביותר מאשר אחנו רוכשים. אנחנו בונים על זה. צריך עצבים מברזל אבל גם אנשים שמתמחים בשוק הזה.

אנחנו עובדים בג'ונגל נגד חיות גדולות עם הרבה יותר הכנסות מאיתנו. אז אנחנו צריכים לדעת בדיוק מה אנחנו רוצים לעשות. יש לנו מומחה לשוק, אלכסנדר רוזן, המנהל הספורטיבי, שיש לו הרבה קשרים והוא עובד על בסיס יומי בשוק הזה - אבל כמועדון אנחנו חייבים לסמן את העתיד של המשחק כדי להיות שם לפני כולם. אנחנו צריכים להיות יצירתיים וחדשניים כי אין לנו הרבה משאבים. בדומה לישראלים".

איך זה קרה שהופנהיים מסמנת את עתיד הכדורגל?

"בסביבות שנת 2000 לדיטמר הופ היה חזון. הקבוצה היתה אחת מהקבוצות באחת מ- 14 ליגות מחוזיות נמוכות. ב-2008 כבר העפילה לבונדסליגה. זה בזכות החזון של הופ שלא רק השקיע כסף. הוא רצה שהמועדון יהיה מיוחד ויעבוד בדרך שאנחנו עובדים עכשיו, עם דאטה, מדע ופיתוח שחקנים בצורת היי-טקית. יש לנו מתקנים ודאטה שאיתם אנחנו יכולים להפוך שחקנים שהבאנו בכמה אלפי יורו לשחקנים שאנחנו יכולים למכור במיליון יורו. בשביל זה צריך אסטרטגיה ותוכניות - אבל בסופו של דבר, כדורגל הוא עסק של אנשים. ובשביל שאסטרטגיה מסוימת ותוכנית מסוימת תצא לפועל, אנחנו חייבים שכולם יחשבו באותה הדרך, שכולם יהיו מאחורי אותו חזון. וכדי שזה יקרה אנחנו צריכים דיון תמידית על האסטרטגיה. שום דבר לא קבוע באבן. אנחנו יכולים לפתח דברים, אנחנו יכולים לשנות רעיונות ולהפוך אותם לטובים יותר. אנחנו גם תמיד רוצים פרספקטיבה מבחוץ כדי להטמיע רעיונות טובים במועדון. הרעיון הוא להיות פלטפורמה למועדון חדשני".

איזה סוג של אנשים צריך בשביל לעבוד במועדון כזה?

"אנחנו מחפשים אנשים שתמיד רוצים לעשות את הצעד הבא. אנחנו רוצים אנשים שרוצים לנהל את הכדורגל של העתיד. אנשים שכל יום רוצים להפוך את הכל לטוב יותר. הכל, צריך להבין, קשור לדברים שקורים למגרש. כדי לייצר שחקנים טובים יותר שיבטיחו תוצאות טובות יותר".

לפני שנתיים מיניתם את יוליאן נאגלסמן, מאמן בן 28, למאמן. הוא הוביל אתכם לליגת האלופות. זה צעד אמיץ. איך עושים אותו?

"יוליאן הוא דוגמה לאיך אנחנו רוצים לנהל את המועדון. 5-6 שנים לפני שהוא מונה, ידענו שהוא אחד כזה שיכול לעשות את הצעד הבא בעולם הכדורגל. בגיל 22 הבנו שהוא מיוחד. כישרון מיוחד. בגיל 26 כבר התחלנו לייצר עבורו את העתיד. אתה יכול להגיד שזה אמיץ אבל מדובר בהחלטה מחושבת. ידענו שהוא מתאים, ידענו שהוא כישרוני והוא לקח אותנו ממקום 17 למקום בליגת האלופות. אם אתה רוצה לשרוד בכדורגל, חייבים לעבוד קשה כמה שנים קדימה. וחייבים גם לקחת סיכונים. זה נכון לשחקנים וזה נכון גם למאמנים".

מה זה 'כישרון' מבחינתך?

"כישרון זה הרבה דברים. עבורי, כישרון זה הדרך להתחבר עם אנשים. זה לדעת להעביר את הידע מהשיעורים שלמדת למגרש האימונים ולמגרש. כישרון זה גם להטמיע בבחורים בקבוצה רעיון של איך הם רוצים לשחק. כישרון זה שילוב של דברים. כמו סל עם ידע כשהמאמנים הנכונים, המוכשרים, יודעים להוציא את הדבר הנכון בזמן הנכון מהסל הזה. אנחנו מחפשים את היכולות הללו".

אתם דג קטן ששורדים ופורחים בים עם דגים גדולים יותר. מה הדבר העיקרי שצריך לעשות כדי לשרוד?

"אנחנו צריכים לדעת שהדגים הגדולים תמיד יהיו מעוניינים בשחקנים שלנו ולכן אנחנו צריכים להכין את עצמנו לעזיבה שלהם. זה נכון גם לגבי המאמנים. להכין את עצמנו זה לדעת מה יש לנו ביד באקדמיה אבל גם לדעת מה יש שם בחוץ מבחינת ידע ומידע על שחקנים - כדי שנתאים את השחקן המתאים לתפקיד המתאים. צריך להבין. זה עבודת חישובים קשה אבל אנחנו לא יכולים לרכוש שחקן ב-20 מיליון יורו, לכן אנחנו צריכים לפעול מוקדם בשוק העברות - כשהשחקנים זולים יותר. ואנחנו צריכים לדעת בדיוק מה אנחנו הולכים לעשות בעונה הקרובה כבר באפריל של העונה הנוכחית. אומר ש-90% מהעונה הבאה שלנו תמיד מוכנה לעונה הבאה. כרגע אנחנו עושים את זה עם הרעיונות שלנו ורעיונות חיצוניים שאנחנו אוספים. אולי בעתיד זה יהיה עם AI".

תגיות