אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראו הוזהרתם: סימני הונאה בכ-20% מהנפקות ICO צילום: ToWave

ראו הוזהרתם: סימני הונאה בכ-20% מהנפקות ICO

לפי מחקר חדש של "וול סטריט ג'ורנל", מדובר במסמכי הנפקה המועתקים ממקומות אחרים, בהבטחות שווא על גובה התשואה ובשמות מזויפים של עובדים ומייסדים; המשקיעים איבדו עד כה 273 מיליון דולר בהנפקות החשודות

19.05.2018, 19:01 | רפאל קאהאן

ICO או הנפקת מטבעות ראשונית, הפכה למילת באזז עיקרית בשנה האחרונה. חברות רבות החלו להשתעשע ברעיון של עקיפת קרנות ומשקיעים וגיוס הון דרך הנפקה של מטבע קריפטו. אבל ככל שהדבר נראה קל ליישום, מחקר של הוול סטריט ג'ורנל שפורסם שלשום (ה') מראה שלפחות ב-271 מתוך 1,450 (כמעט 20%) הנפקות ICO המסמכים שהוצגו למשקיעים מראים סימנים ברורים של הונאה או לפחות מחסירים מידע קריטי. ב-111 מקרים מצאו החוקרים שהמסמכים מעתיקים מילה במילה תיאורים או פסקאות שפורסמו במסמכי הנפקה קודמים.

קראו עוד בכלכליסט

הסימנים מתחילים להתגלות במסמכי משקיעים שהועתקו ממקורות אחרים, בהבטחות על גובה התשואה על ההשקעה ובשמות עובדים ומייסדים מזויפים או אפילו שאינם מצוינים במסמכי ההנפקה (ה-white paper). במקרה מסוים מצאו החוקרים שבמסמכים של הנפקה עבור חברה בשם Denaro, שהקימה כביכול פלטפורמת תשלומים מקוונת - המייסד, אחד בשם "ג'רמי בוקר", היה דמות מומצאת. ההנפקה של החברה הניבה כ-8.3 מיליון דולר שלא ברור אם אי פעם יחזרו לבעליהם.

 , צילום: ToWave צילום: ToWave  , צילום: ToWave

התמונה של בוקר הועתקה מאתר תמונות חופשיות, ואין שום הוכחה שאי פעם היה אדם כזה. שאר הצוות היה מומצא. זו רק דוגמה אחת, אך בתחום בו הושקעו בשנה האחרונה יותר ממיליארד דולר בכ-271 ההנפקות החשודות שנמצאו על ידי החוקרים - מדובר בתופעה מדאיגה מאוד.

הפסד מצטבר של מעל רבע מיליארד דולר 

עד כה נמצא שהמשקיעים הפסידו במצטבר כ-273 מיליון דולר בפרויקטים האלה כך על פי מסמכי תביעה או פעולות של הרגולטורים. יש לציין שמספר ההנפקות בעולם גבוה ההרבה מאשר אלה שנסקרו בידי החוקרים. המחקר התמקד בהנפקות שהיו מיועדות למשקיעים במדינות דוברות אנגלית מאז 2014. על פי החישוב, 1,450 ההנפקות שנסקרו גייסו עד כה סך כולל של -5 מיליארד דולר ממשקיעים.

מאז 2017, הנפקות מטבעות קריפטו הניבו כ-9 מיליארד דולר ברווחים ברחבי העולם, כך על פי מחקר של חברת Satis. מדובר בתחום שמדאיג מאוד את הרגולטורים ברחבי העולם. רשות ני"ע בארה"ב כבר הזהירה רשמית את המשקיעים שחלק ניכר מאותן הנפקות הן בלתי חוקיות. ביום רביעי שעבר השיקה הרשות אתר שמיועד להראות כיצד נראה אתר שמפרסם הנפקת ICO מזויפת.

סימני האזהרה כוללים הסתרת שמות העובדים או המייסדים או זיופם, הבטחה להחזר או תשואה ללא סכנה - שעומדת בניגוד לכללי רשות ני"ע בארה"ב או אפילו הבטחה להחזר שבועי או הכפלה של הרווח. דוגמה מעין זו נחשפה בשנה שעברה כאשר חברת PlexCorps הצליחה לגייס כ-15 מיליון דולר על ידי הבטחה לתשואה של 1,354%. בדצמבר הוקפאו כל נכסיה בצו בית משפט אך על פי דף הפייסבוק שלה היא עדיין היתה פעילה בסוף אפריל.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

תמונות ממקור מפוקפק

העניין בהנפקת ICO התעורר עקב העלייה בשווי מטבעות הקריפטו כגון הביטקוין או האת'ריום. כמוהם, ההנפקות האלה אינן מפוקחות או נדרשות לעמידה בכללים כאלה או אחרים. זה דורש מהמשקיעים להיזהר הרבה יותר ואף לבצע עבודת מחקר ובילוש מקדימה. בכירים לשעבר בתחום הרגולציה הפיננסית הסבירו שלמרות שמדובר בתחום שבו גם יפעלו חברות לגיטימיות, בסופו של דבר הרוב יתברר כהונאות.

כתיבת מסמכי הנפקה עולים כיום כ-100 דולר בממוצע וכיום יש שוק שלם של פרילאנסרים שישמחו לספק לכם אותם באיכות משתנה. בחלק מהמקרים נמצא שהתמונות שהשתמשו בהן היו ממקור מפוקפק. למשל במקרה של Premium Trade, סטארט-אפ השקעות שבראשו עומדים כביכול שניים: אנדרו רביצקי ועידן כהן המנכ"ל, מתברר שהתמונות שהם פרסמו נמשכו מאתרי תמונות סטוק. כך גם המפתח הראשי, רם רוזנפלד, הציג תמונה שהופיעה באתרים אחרים. כמובן שהחברה לא היתה זמינה לתגובה.

מקרה נוסף נוגע לחברת LoopX, שהבטיחה להקים את פלטפורמת המסחר המובילה בתחום שוק מטבעות הקריפטו. מסמכיה לא פירטו את הטכנולוגיה שלה או מי הם אנשי הצוות והמייסדים. יותר מכך, חלק מהחומר במסמכים הועתק ישירות מפרויקטים אחרים. לאחר שהצהירה שגייסה כ-4.5 מיליון דולר, LoopX נעלמה. האתר שלה נמחק וחשבון הטוויטר בו השתמשה כולל כעת קישור בודד לידיעה על כך שהמייסד לקח את הכסף וברח איתו.

לא ברור מתי הרגולטורים יתעשתו ויתחילו לפעול להגברת הפיקוח על ההנפקות האלה. מדובר במקרים רבים בשיטה שמצאו יזמים מפוקפקים לגייס כספים ממשקיעים תמימים או חסרי הבנה. בסופו של דבר מדובר בסכומי כסף קטנים שמצטברים להיקפים אדירים. חשוב לזכור שבכל הנפקה כזו המידע שנמסר אינו מחויב לשום כלל, כך שאם אתם מעוניינים להשקיע בחברה שמנסה לגייס הון דרך ICO, ההמלצה היא לבדוק כל פרט ופרט ולהניח שאם משהו לא נראה רציני הוא כנראה מעיד על הונאה.

תגיות