אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ סגר את הברז לסטארט־אפים של חברת מקורות צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

בלעדי לכלכליסט

שטייניץ סגר את הברז לסטארט־אפים של חברת מקורות

הקבינט הכלכלי־חברתי החליט שמקורות תהיה החברה הממשלתית היחידה שתידרש לאישור השר הממונה, כדי להשקיע בסטארט־אפים במסגרת התוכנית לקידום חדשנות

21.05.2018, 07:08 | אדריאן פילוט

שר התשתיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ החליט להחריג את חברת המים הלאומית מקורות מהמסלולים המקוצרים למימון פיתוח חדשנות, כך נודע ל"כלכליסט". המשמעות היא שכל השקעה של מקורות בסטארט־אפים תדרוש את אישורו של שטייניץ.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה התקבלה אחרי דרישה של רשות המים, ובעקבותיה הורה מנכ''ל מקורות אלי כהן על הקפאת הפעילות של חטיבת החדשנות והסטארט־אפים של מקורות - Watech.

בחודש מאי אישר הקבינט הכלכלי־חברתי תוכנית של רשות החברות הממשלתיות שלפיה 20 החברות הממשלתיות הגדולות, בהן חברת החשמל, מקורות, נמלי הים, רכבת ישראל, דואר ישראל ועוד, יוכלו להשקיע בסטארט־אפים בהיקף כולל של עד מיליארד שקל. אלא ש־15 דקות לפני כינוס הקבינט ואישור ההחלטה הגיעה אל שר האוצר משה כחלון בקשה חריגה מהשר שטייניץ: לבטל את ההקלות הביורוקרטיות רק למקורות, ולדרוש שכל השקעה תהיה "בכפוף לאישור השר". כך נכתב בפרוטוקול הדיון של הקבינט החברתי־כלכלי.

אחרי ההחלטה הוציא מנכ"ל מקורות מכתב שבו הבהיר לגורמים שונים בחברה כי יש להקפיא לאלתר את הפעילות מול כל הסטארט־אפים שבהם כבר השקיעה מקורות "על מנת שלא להיחשף לפעילות אשר הינה מנוגדת להחלטת ועדת שרים". כמו כן הנחה כהן במכתב, שתוכנו הגיע ל"כלכליסט", כי "יש לעצור כל פעילות של מו''מ או פעילות חדשה מול חברות הזנק" עד קבלת הבהרות ממשרד האנרגיה.

ל"כלכליסט" נודע עוד כי את הדרישה להחרגה של מקורות קיבל שטייניץ מרשות המים - הרגולטור של משק המים האחראי למקורות - והחליט לאשר אותה. נודע גם כי הבקשה המקורית שהגיעה למנכ''ל המשרד, אודי אדירי, היתה למחוק את מקורות מרשימת 20 החברות הממשלתיות אשר ייכנסו לתוכנית לקידום החדשנות.

גורמים המעורים בפרטים מסרו כי במשרד האנרגיה ראו בדרישה של רשות המים צעד קיצוני מדי וביקשו למתן אותו על ידי השארת מקורות ברשימה אך להכפיף כל החלטה לאישור השר.

מאחורי הדרישה של רשות המים עומד ככל הנראה חוסר האמון כלפי מקורות, שלדברי גורמים במשרד האנרגיה וברשות המים "שרפה 400 מיליון שקל במתקן ההתפלה באשדוד" - פרויקט שעד הפעלתו היה רווי תקלות ונחשב השקעה לא מוצלחת.

חטיבת החדשנות של מקורות (Watech) - מהראשונות שהוקמו בקרב חברות התשתית ופועלת זה 14 שנה = כבר התקשרה עם 46 חברות הזנק בתחום המים לאחר תהליך מיון ממושך. החטיבה אף הקצתה להן משאבים לצורך פיתוח, והן נמצאות בשלבים שונים של עבודה.

נכון לעכשיו, בעקבות החלטת הקבינט (שמשקלה כהחלטת ממשלה) להחריג את מקורות ולחייב אותה באישור השר, גורלן של ההתקשרויות ושל מימון אותן חברות לוט בערפל. תוספת הביורוקרטיה מהווה איום ממשי על הפעילות של חטיבת החדשנות במקורות, זאת בניגוד לכל שאר החברות הממשלתיות, אשר יוכלו להקצות משאבים ללא סייגים.

ממשרד האנרגיה נמסר: "בהמשך לבקשת רשות המים ועל מנת שלא לפגוע בפעילות החדשנות של חברת מקורות, ההשקעות בתחום החדשנות של חברת מקורות יובאו לאישור שר האנרגיה".

גלעד פרננדז, סמנכ''ל הכלכלה של רשות המים, מסביר את עמדת הרשות וטוען כי "מקורות היא חברה מקצועית ומוערכת. היוזמה להקים חברת בת שתעסוק בפרויקטים (מקורות מיזם) נראתה כיוזמה טובה והגיונית. אלא שהמיזם הזה לא צלח, בלשון המעטה".

לדברי פרננדז, "בסך הכל נאמר למקורות: אתם לא תהיו במסלול האוטומטי כי לא הוכחתם את עצמכם עד כה. לא נאמר – 'אסור לכם'. ההתנהלות של מקורות איננה ברורה: נותנים למקורות הזדמנות נוספת והחברה אמורה לשמוח על כך במקום לומר שלא נעשה כלום. לגבי אישור השר ההנחה היא שההחלטות יתקבלו תוך פרק זמן סביר".

תגיות