אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש אגף התקציבים: עדיף שהממשלה לא תקבע את מחירי הגז צילום: אוראל כהן

ראש אגף התקציבים: עדיף שהממשלה לא תקבע את מחירי הגז

שאול מרידור העיד בביהמ"ש המחוזי במסגרת הבקשה לייצוגית בעניין מחיר הגז; לדבריו, "אנחנו רוצים תחרות והדרך לכך היא באמצעות קביעת רגולציה יציבה ולא באמצעות פיקוח על מחיר"

22.05.2018, 23:33 | ליאור גוטמן

"אנחנו כממשלה בגדול חושבים שככל שאפשר שהממשלה לא תקבע את מחירי הגז ככה זה טוב, כי ממשלה היא הפתרון הכי פחות טוב. ברמה הכלכלית היכולת של שני פקידים או ארבעה, מוכשרים ככל שיהיו, לקבוע את מחירי השוק ההסתברות היא כמעט אפס והיכולת שלהם לעשות את זה היא נמוכה" - כך אמר היום (ג') ראש אגף התקציבים באוצר שאול מרידור. הדברים נאמרו במסגרת עדות שמרידור נתן בביהמ"ש המחוזי במסגרת בקשה לייצוגית בעניין מחיר הגז שמשלמת חברת החשמל.

לפני כחמישה חודשים החלו דיונים בעתירה, שעיקרם ניסיון להחזיר לצרכני החשמל כסף שנגבה מהם לכאורה שלא כדין. מי שהגיש אותה את העתירה הוא משה נזרי ז"ל, לקוח של חברת החשמל אותו מייצגים עורכי הדין גלעד ברנע ויצחק יערי.

מרידור אמר היום כי המדינה התערבה בחוזה חברת החשמל רק בחלק מהתנאים, אבל לא נגעה בחוזה הבסיסי. "זוכר פגישה שעשינו עם חברת החשמל וכשנודע לנו העניין אמרנו בצורה די מפורשת. אקדים ואומר שכממשלה התערבות בין שתי חברות מסחריות זה דבר מאוד חריג. והסיבה שעשינו זאת היא כי חשבנו לנכון שלא ינוצל הגז לאור הפסקת הגז המצרי וחשבנו שלא נכון שהדבר יבוצע ולכן התרענו ואמרנו שאנחנו חושבים שתנאי החוזה בכללותם הם דבר מאוד בעייתי ושאנחנו לא רואים את זה בעין יפה".

בהמשך הסביר מרידור לעוה"ד צביקה אגמון ורובי בכר, שמייצגים את שותפות תמר, שאם מחיר הגז היה דומה לזה שמבקשים העותרים (כלומר כ-2.5 דולרים ליחידת אנרגיה לעומת כ-6 דולרים כיום, ל"ג) הוא לא היה מצליח להביא לפה משקיעים. "בכל המצגות שעשיתי קיבלתי תגובות שישראל צריכה להגיד מה היא רוצה בעניין הגז למרות שהיא לא מבינה גדולה במשק הגז. אנחנו רוצים תחרות והדרך לכך היא באמצעות קביעת רגולציה יציבה ולא באמצעות פיקוח על מחיר", אמר.

שאול מרידור, צילום: אוראל כהן שאול מרידור | צילום: אוראל כהן שאול מרידור, צילום: אוראל כהן

מנגד, מרידור הודה שחוזה חברת החשמל התקבל בתנאים לא נוחים למדינה שבדיעבד היו להם השפעות לרעה על התמחור: "האם היינו במצוקה? חד משמעית היינו במצוקה. היה ברור לכולם בחדר שתמר צריכה לקום. זו לא היתה שאלה. האם כתוצאה מזה המחיר הוא טוב או לא? אני לא יודע. בלי חברת החשמל תמר לא יכולה להתממן. מה ביחסי כוחות האלה משך למחיר אני לא יודע". עוד הודה מרידור שייתכן כי מאגר תמר זכה בתנאים לכאורה מההפקר בכך שהם היו לבד בשוק. "מאגר תמר יש לו את הראשוניות שנתנה לו יתרון על פני אחרים שנכנסו אחריו ולכן אפשר להגיד שתשואתו גבוהה".

מי שעוד העיד הוא סגן יו"ר המועצה הכלכלית לשעבר מוריס דורפמן. בדומה למרידור, גם דורפמן היא מעורב בגיבוש מתווה הגז הממשלתי וברגולציות אחרות כאשר הן התובעים והן הנתבעים ניסו להוציא מהם הצהרות עד כמה מחיר הגז בישראל סביר או לא סביר.

דורפמן הפתיע את הנוכחים והודה שמחיר הגז של חברת החשמל יכל להיות נמוך יותר (ובכך להוריד את תעריף החשמל) אבל הפקידות הממשלתית העדיפה לאורך שנים שיקולי רוחב כגון יציבות רגולוטורית או ודאות בפיתוח מאגרי גז ולכן לא התעקשו להתמקד לאורך השנים דווקא בסעיף התמחור.

תגיות