אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסופר היהודי-אמריקאי פיליפ רות הלך לעולמו צילום: רויטר

הסופר היהודי-אמריקאי פיליפ רות הלך לעולמו

זוכה הפוליצר שחיבר בין היתר את "מה מעיק על פורטנוי" ו"פסטורליה אמריקנית" ועסק רבות ביהדות ביצירתו, הלך לעולמו בגיל 85

23.05.2018, 08:08 | גיא שרמן, ynet

הסופר היהודי-אמריקאי פיליפ רות הלך לעולמו אתמול (ג') בגיל 85. רות הרבה לעסוק ביהודים בכתיבתו ובין יצירותיו נמנים הספרים "היה שלום, קולומובוס" ו"מה מעיק על פורטנוי" ו"פסטורליה אמריקנית" - שעליו זכה בפוליצר.

קראו עוד בכלכליסט

פיליפ מילטון רות נולד ב-1933 בשכונה יהודית בניוארק שבניו-ג'רזי. את השכלתו האקדמית רכש באוניברסיטת באקנל שבפנסילווניה ואז המשיך ללימודי תואר שני בספרות אנגלית באוניברסיטת שיקגו. תקופה מסוימת שירת בצבא, אולם שוחרר עקב בעיות בריאות. הוא שב לאוניברסיטת שיקגו כדי להמשיך בלימודי דוקטורט בספרות (אותם לא השלים) ובמקביל שימש כמרצה לספרות ולכתיבה יוצרת. ב-1959 ראה אור ספרו הראשון, "היה שלום, קולומובוס" - אסופת סיפורים קצרים שזכתה להצלחה רבה וזיכתה אותו בפרס הלאומי האמריקני לספרות יפה בשנת 1960. הסיפור הנושא את שם הקובץ עובד ב-1969 לסרט קולנוע בבימויו של ריצ'רד בנג'מין.

ב-1969 התפרסם ספרו הנודע "מה מעיק על פורטנוי" - רומן סטירי, שנון ומלא הומור שבמרכזו גבר יהודי-אמריקאי העונה לשם פורטנוי. גיבור זה גדל בשנות ה-40, בשל שנות ה-50 ובא לידי משבר בשנות ה-60. הרומן הוא למעשה מונולג וידויי כאשר הוא שופך את ליבו על ספת הפסיכיאטר. הייצוגים היהודיים בספר (בעיקר זה של האם היהודייה הנוירוטית וההיסטרית), לצד תיאורי המין המרובים המפורטים בו, עוררו שלל תגובות בקרב קהל הקוראים והמבקרים. בקרב חוגים יהודיים שמרניים היו שראו בספר אות קלון לתרבות היהודית.

פיליפ רות, צילום: רויטר פיליפ רות | צילום: רויטר פיליפ רות, צילום: רויטר

מאז "מה מעיק על פורטנוי", הפך רות לאחד היוצרים המובילים בספרות האמריקאית של המאה ה-20. ספריו הבאים זכו גם הם להצלחה מרובה וסגנון כתיבתו היה לשם דבר: ההומור השופע, הנימה הסטירית והשנונה, העיסוק המפורט במין ובמיניות, המונולוג הווידויי של גיבוריו העסוקים בחיפוש עצמי, וכמובן - העולם היהודי כפי שהוא נשקף מנקודת מבטו של יהודי-אמריקאי בעידן שאחרי מלחמת העולם השנייה.

ספרים נוספים פרי עטו: "כשהיא היתה טובה" (1967), "חיי כגבר" (1974), "מבצע שיילוק" (1993) - רומן המערבב מציאות ובדיה. במרכזו ניצבת ההתמודדות בין פיליפ רות, ציוני נלהב המבקר בישראל במהלך משפט דמיאניוק, לבין כפיל הנושא את שמו ומפיץ רעיונות המנוגדים לחלוטין לאמונתו ולרעיונותיו. הטרילוגיה - "פסטורלה אמריקנית" (1997; זוכה פרס פוליצר), "נישאתי לקומוניסט" (1998), ו"הכתם האנושי" (2000), "הקנוניה נגד אמריקה" (2004) ועוד רבים.

תגיות