אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המיתוס נשבר: שינה ארוכה בסופ"ש יכולה לפצות על היעדר שינה באמצע השבוע צילום: שאטרסטוק

המיתוס נשבר: שינה ארוכה בסופ"ש יכולה לפצות על היעדר שינה באמצע השבוע

על פי מחקר חדש, ניתן לפצות על שינה קצרה במשך השבוע במהלך סוף השבוע - ויש לכך גם השפעה על שיעור התמותה

31.05.2018, 21:51 | שירות כלכליסט
מחקר שהתפרסם לאחרונה ב-Journal of Sleep Research מצא ששינה עד שעה מאוחרת בסוף השבוע יכולה לקזז את ההשפעה של חוסר שינה במהלכו.

קראו עוד בכלכליסט

חוקרי שינה ממכון מחקר בשטוקהולם בדקו מידע של יותר מ-43 אלף בגירים שנאסף בשוודיה ב-1997, ואז בדקו מה קרה לאותם אנשים 13 שנה מאוחר יותר על ידי בחינה של מרשם הפטירות הארצי.

להשלים שינה בסוף השבוע, צילום: Wokandapix/Pixabay להשלים שינה בסוף השבוע | צילום: Wokandapix/Pixabay להשלים שינה בסוף השבוע, צילום: Wokandapix/Pixabay

התוצאות מראות שבגירים מעל גיל 65 שישנו חמש שעות או פחות בלילה, שבעה ימים בשבוע, היו בעלי סיכון גבוה יותר למות מאלה שישנו באופן עקבי שש שעות או יותר. אך מתוך הקבוצה הראשונה, אלה שהשלימו שעות שינה בסוף השבוע היו חפים מהסיכון המוגבר הזה.

"התוצאות מראות ששינה קצרה במהלך השבוע אינה מביאה לסיכון תמותה גבוה יותר אם היא מקוזזת ע"י שינה בינונית או ארוכה בסוף השבוע", כך כתבו עורכי המחקר שבראשם עומד תורביורן אקרשטט. "זה מראה שניתן לפצות על שינה קצרה במשך השבוע במהלך סוף השבוע, ושיש לכך השפעה על שיעור התמותה", כך אקרשטט.

המחקר ממשיך מחקר קודם שהתפרסם ב-2017, שהראה שאנשים שישנו פחות מחמש שעות בלילה, או יותר מ-8 שעות בלילה, היו בעלי סיכון גבוה בהרבה למות מכאלה שזמן השינה שלהם נמצא בטווח הביניים.

ככלל, אקרשטט אומר שמה שמשנה הוא זמן השינה הממוצע של אדם, ושהמחקר החדש מתווסף לגוף המחקר ההולך וצומח שמדגיש את העובדה הזאת.

עם זאת, בקהילת מדעי השינה, העצה הכללית היא שעקביות היא המפתח, ושאין תחליף לתבנית שינה קבועה.

הטענה הזאת נתמכת ע"י אליס פייסר-צ'יילדס, חוקרת באוניברסיטת בירמינגהם, שאומרת שככל שהשינה של אדם סדירה יותר מצבו טוב יותר, ושהמצב ההפוך לזה יכול להוביל למה שמכונה "ג'ט-לג חברתי", שהוא אי התאמה בין הזמן החברתי והביולוגי. "הייתי אומרת שמה שחשוב הוא למצוא את האיזון הנכון", אומרת פייסר-צ'יילדס. "ויחד עם זאת - אם ישנתם מעט מאוד במהלך השבוע, להמשיך באותו קו בסוף השבוע זה לא דבר מומלץ".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
כמה שטויות אפשר לכתוב..
אלו שישנו מעט, אולי ישנו מעט בגלל סגנון חיים גרוע שכולל גם עישון ומזון מזיק, שעשה אותם חולים ולכן הם לא יכולים לישון טוב גם אם הם מאוד רוצים ויש להם כל הזמן שבעולם, גם ידוע שלהיות ער בלילה משבש מנגנונים בגוף ומאיץ הזדקנות. אולי הם ישנו מעט בגלל בעיות רפואיות שגרמו להם לישון מעט או בגלל תרופות שלקחו שזה מאוד נפוץ בגיל זה. זה לא מחקר ולא נמצא כאן שום קשר סיבתי, זה כמו למצוא שבעלי מכוניות אדומות גבוהים יותר, זה קשקוש. מי שישן יותר, זה אומר שהוא רגוע יותר ובריא יותר ובעל סגנון חיים שמפנה מקום לשנת לילה. זה הכל. זה כמו לומר שריצה מאריכה חיים ותורמת לבריאות, שזה קשקוש. אנשים בריאים יכולים לרוץ, והריצה משפרת מדדים בריאותיים כל זמן שהם רצים, אבל כשהם מפסיקים התועלת נעלמת, אבל עדיין אלו אנשים שמראש היו בריאים, והם ממשיכים גם בלי הריצה. ספורטאים לא חיים יותר מלא ספורטאים, אולי אפילו פחות, הרעיון הוא בריאות כללית מראש, וסגנון חיים בריא שזה אומר פעילות פיזית רגילה, תזונה נכונה ובריאה, חיים ללא לחץ וכו' כמו אצל היפנים באוקינאווה שלא עשו ספורט בחיים אבל חיים הכי הרבה שנים בעולם.
סמי  |  01.06.18