אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליצמן ניסה לגלגל את האחריות על הסיגריה האלקטרונית ליועמ"ש, אך הכדור חזר אליו צילום: עמית שאבי

ליצמן ניסה לגלגל את האחריות על הסיגריה האלקטרונית ליועמ"ש, אך הכדור חזר אליו

המשנה ליועמ"ש עו"ד רז נזרי שיגר היום מכתב תגובה לפנייתו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, לפיו בידי משרד הבריאות כל האמצעים המשפטיים להגבלת שיווק המכשיר האלקטרוני שנאסר לשיווק באירופה בשל רמות הניקוטין הגבוהות

24.05.2018, 18:53 | ספי קרופסקי
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, שיגר היום (ה') מכתב תגובה לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן בעקבות בקשת האחרון לסיוע משפטי בהפסקת שיווק מוצר הניקוטין "ג'ול" (Juul) בישראל. במכתבו מפנה עו"ד נזרי את תשומת לבו של ליצמן לסעיף שכבר קיים ב"פקודת הרוקחים" מ-1981, לפיו בסמכות משרד הבריאות לאסור ייצור, ייבוא או שיווק של כל מוצר הגורם או עלול לגרום לסיכון בריאותי חמור.

קראו עוד בכלכליסט

"ג'ול" הוא מכשיר אלקטרוני לאידוי ניקוטין שמזכיר במראה שלו גאדג'ט מתקדם, מעין דיסק און-קיי, שהחל להימכר באחרונה בישראל ובו תכולה גבוהה של החומר הרעיל. בשונה ממוצרים אחרים הכוללים טבק, המכשיר החדש מבוסס ניקוטין ועל כן התעוררה בעיה משפטית להגביל את שיווקו, עד שתקודם חקיקה רלוונטית בעניין.

"לאחר גיבוש העמדה המקצועית כאמור, אשר תתייחס גם למהות המגבלות הנדרשות לשיטתכם, יוכלו הגורמים המשפטיים במשרדכם לחוות את עמדתם בדבר עמידת המגבלות המוצעות באמות המדיה הנדרשות במשפט המנהלי", כותב עו"ד נזרי לליצמן. במלים אחרות, משרד היועץ המשפטי לממשלה מגלגל את הכדור בחזרה למגרשם של ליצמן ומשרד הבריאות, ומראה להם כי כבר יש בידיהם כלים משפטיים וחוקתיים להתמודד עם המוצר שנכנס באחרונה לשוק הישראלי.

ה"ג ה"ג'ול". מכשיר אלקטרוני לאידוי ניקוטין | צילום: איי פי ה"ג

במכתבו משבוע שעבר כתב ליצמן לעו"ד נזרי כי הוא יודה לסיוע "באמצעות גורמי המקצוע במשרדי והייעוץ המשפטי במשרדי, למציאת פתרון דחוף ומיידי להפסקת שיווק המוצר בישראל, בדומה לאיסור הקיים על שיווקו באירופה בשל רמת הניקוטין הגבוהה, ולמצער, הטלת מגבלות על שיווקו ובכלל זה איסור מכירה לקטינים, וזאת עד להשלמת הליכי החקיקה בכנסת".

העיתוי של מכתבו של ליצמן אינו מקרי, והוא הגיע כשבוע לאחר פרסום דו"ח מבקר מדינה חריף שהאשים את משרדו בטיפול לקוי ופסול במגיפת העישון. המבקר מנה שורת כשלים שבהם היה מעורב המשרד, ובהם אכיפה מקלה על עישון במקומות ציבוריים, מיסוי חלקי בלבד על מוצרי טבק והיעדר הסברה מצד גופים שונים דוגמת קופות החולים, מערכת החינוך וצה"ל על נזקי העישון.

המבקר העמיק את הבדיקה בעקבות סדרת תחקירים ששודרה בערוץ 2 בסוף 2016, בהם פורסמו הקלטות שהצביעו על קשרים לכאורה לא תקניים בין בכירים במשרד לבין גורמים בכירים במשרד, ובהם ראש שירותי בריאות הציבור פרופ' איתמר גרוטו וכן עוזרו הבכיר של ליצמן, מוטי בבצ'יק.

המבקר מגולל בדו"ח כיצד בקשה של חברת פיליפ מוריס מהמשרד לכלול את מוצר הטבק החדש IQOS בקבוצת מוצרים אשר החוק להגבלת הפרסומת והשיווק אינו חל עליהם, נענתה על ידי פרופ' גרוטו בחיוב ומבלי שהסוגיה תבחן כנדרש. לפי הדו"ח, פרופ' גרוטו פנה לרשות המסים חמישה ימים לאחר פניית החברה וכתב להם כי אכן, אין על פיליפ מוריס חובה להדפיס על חפיסת המוצר אזהרות בריאות כלשהן. הוא מציין עוד כי בניסוח המכתב היה מעורב גם היועץ בבצ'יק.

 

תגיות