אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה: רישיון לפלטפורמת הלוואות חברתיות בתחום המשכנתאות

לראשונה: רישיון לפלטפורמת הלוואות חברתיות בתחום המשכנתאות

חברת הומי צפויה להיות פלטפורמת ההלוואות החברתית הראשונה בישראל שמתמחה במשכנתאות - ולמעשה הגוף הפרטי הראשון שמעמיד משכנתאות מחוץ למערכת הבנקאות

25.05.2018, 12:06 | רעות שפיגלמן

הממונה על שוק ההון , דורית סלינגר, העניקה שלשום (ד') לחברת הומי HOMEI רישיון להפעלת פלטפורמת הלוואות בין עמית לעמית (P2P) בתחום המשכנתאות. הומי צפויה להיות פלטפורמת ההלוואות החברתית הראשונה בישראל שמתמחה במשכנתאות, ולמעשה הגוף הפרטי הראשון שמעמיד משכנתאות מחוץ למערכת הבנקאות. את פעילות החיתום בהומי מוביל אשר לוגסי, שניהל בעבר את מחלקת החיתום הראשית בבנק דיסקונט.

קראו עוד בכלכליסט

הענקת הרישיון נעשית במסגרת כניסתו לתוקף בפברואר השנה של נדבך נוסף בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים חוץ בנקאיים - חקיקה שמשיתה לראשונה הסדרה ופיקוח על שוק נותני האשראי החוץ בנקאיים בכללותו.

הומי, אף שאיננה כפופה לנהלים של הפיקוח על הבנקים, תבצע את החיתום והעמדת ההלוואות באופן דומה מאוד למערכת הבנקאות, ותאפשר קבלת מימון עד שיעור מרבי של 75% משווי הנכס כנגד שעבוד.

מסיבה זו לא ניתן לקבל מימון כפול לרכישת נכס - הן מהמערכת הבנקאית והן מהומי - והחברה עובדת מול רשם המשכונות על מנת להבטיח זאת. הומי תעמיד אך ורק אשראי מסוג משכנתא ולא למטרות אחרות. בכוונתה להעמיד מימון גם לכאלו שלא מצליחים לקבל מימון ממערכת הבנקאות, בכפוף למדיניות פנימית של נהלי חיתום והערכת סיכונים שהטמיעה החברה. בהיבט של המשקיעים (המלווים), סכום ההשקעה המינימלי עומד על 50 אלף שקל.

משכנתא (ארכיון), צילום: שאטרסטוק משכנתא (ארכיון) | צילום: שאטרסטוק משכנתא (ארכיון), צילום: שאטרסטוק

הומי היא גם השחקנית הראשונה שמקבלת רישיון לפעול בשוק ההלוואות החברתיות אחרי כניסת החוק לתוקף. ל"כלכליסט" נודע כי עד סוף השנה כמה חברות נוספות צפויות לקבל רישיונות.

שוק ההלוואות החברתיות מונה כיום 8 שחקניות שמעמידות אשראי בעיקר לאנשים פרטיים. מבין השחקניות הפעילות ניתן למנות את מיטב דש הלוואות ( eLoan לשעבר), בלנדר, טריא, BTB ואת קרדיט פלייס העוסקת בניכיון חשבוניות לבעלי עסקים.

פלטפורמות ההלוואות החברתיות החלו לפעול בישראל רק בשנים האחרונות והן למעשה מתווכות באמצעות פלטפורמה אינטרנטית בין משקיעים המעוניינים להשקיע כסף לבין לווים הזקוקים למימון. הפלטפורמות לא נוטלת על עצמן את הסיכון של אי החזר של החוב, זאת בניגוד למערכת הבנקאות. תמורת שירותי התיווך הפלטפורמה גוזרת עמלה והיא מספקת שירותים נלווים כמו נתוני מעקב שוטפים אחר תיקי ההלוואות.

מדובר בשוק בתולי בישראל וגם בעולם (0.3% תיק אשראי מסך האשראי במערכת הבנקאות בישראל). הרשות שמפקחת הגופים הפועלים בתחום היא רשות שוק ההון בראשות דורית סלינגר.

תגיות