אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ניירות ערך תאפשר לחברות לפרסם אנליזה בתשלום לפני הנפקה צילום: ענבל מרמרי

רשות ניירות ערך תאפשר לחברות לפרסם אנליזה בתשלום לפני הנפקה

מדובר בפרויקט נסיוני של שנתיים, וברשות הציבו שורה של חסמים כדי למנוע אנליזות אופטימיות לטובת החברות המנפיקות; האם החסמים הללו יספיקו כדי למנוע הטיה של החברות המסקרות או שהביקורת על חברות דירוג האשראי תחזור גם במקרה זה?

27.05.2018, 16:14 | רחלי בינדמן

רשות ניירות ערך מוציאה לדרך את האפשרות של חברות לפרסם אנליזה לפני הנפקה ולשלם עליה לחברה שתנפק אותה, כפי שנחשף בכלכליסט כבר בדצמבר 2017.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר במודל נסיוני שבכוונת הרשות להקים לתקופה של שנתיים, שבסופן ייבחן יישום המודל והשלכותיו. כיום נאסר על חברות לפני הנפקה להפיץ אנליזה כזו לציבור.

לפי הכללים החדשים, חברה העומדת בפני הנפקה ראשונה תוכל לפנות לתאגיד מורשה (בעל רישיון לפי חוק הייעוץ) או לתאגיד בנקאי ולשלם לו תמורת קבלת סיקור אנליטי שלה. הסיקור ישמש לצורך ההנפקה ולמשך תקופה נוספת של לפחות שנה ממועד השלמת ההנפקה, ולא יותר משלוש שנים לאחר מועד זה.

יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה, צילום: ענבל מרמרי יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה | צילום: ענבל מרמרי יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה, צילום: ענבל מרמרי

במהלך תקופה זו יפרסם התאגיד המסקר אנליזה לאחר פרסום דוחות הכספיים של החברה המסוקרת, וכן בעקבות אירועים מהותיים שיתרחשו בחברה.

במליאת רשות ניירות ערך הביעו חשש כי החיוב לפרסם את האנליזה, גם אם אינה לרוחן של החברות המנפיקות, תרתיע את החברות מההתקשרות.

בעקבות כך, החליטו באחד הדיונים האחרונים שהתקיימו במליאה להקפיא את היוזמה, אלא שבסופו של דבר היא יוצאת לדרך במודל נסיוני. לא ברור לפי הפרסום של הרשות אם אמנם החברה תהיה מחוייבת לפרסם את האנליזה לפני ההנפקה גם אם אינה לרוחה.

עם זאת, מצויין כי ההתקשרות בין החברה המנפיקה לבין הגוף המסקר תתקיים לפני הכנת האנליזה עצמה, אך המחוייבות להתקשרות תתחיל רק עם השלמת ההנפקה. בהוראות שפירסמה הרשות נכתב כי "הן החברה והן התאגיד המסקר יהיו מחוייבים להתקשרות ממועד השלמת ההנפקה ועד חלוף שנה ממועד זה ובפרק זמן זה הם לא יוכלו לחזור בהם מהתחייבותם".

אף על פי כן, צויין כי עבודת הניתוח הראשונה תפורסם לציבור רק לאחר פרסום טיוטת תשקיף של החברה המסוקרת ולפני פרסום התשקיף הסופי. לכאורה אפשר להבין מכך כי קודם לפרסום טיוטת התשקיף החברה תוכל לסגת מההתקשרות אם עבודת האנליזה לא תהיה לרוחה.

עוד קובעות ההוראות החדשות כי התשלום של החברה המסוקרת יהיה מראש בעת ההתקשרות ויהיה אחיד לכל החברות המסוקרות על ידי התאגיד המסקר. התאגיד יתחייב לפרסם באתר ההפצה של הרשות ובאתר האינטרנט שלו כל עבודת ניתוח שיכין במסגרת ההתקשרות עם החברה המסוקרת, סמוך לאחר סיום הכנתה.

התאגיד המסקר לא יהיה רשאי לדון קודם להתקשרות עם החברה המסוקרת בנוגע לתוצאות האפשריות של האנליזה, ובפרט בנוגע למחיר יעד אפשרי. החברה המסוקרת תהיה רשאית להעיר לטיוטת האנליזה קודם לפרסומה בנוגע למידע עובדתי בלבד ולא לגבי עניינים אחרים, ובכלל זה לא תוכל להעיר בעניין ההמלצה בנוגע לכדאיות ההשתתפות בהנפקה או ההשקעה בה ובנוגע למחיר היעד.

התאגיד המסקר יפרסם באתר הרשות גם הודעה על סיום הסיקור האנליטי. עובדי התאגיד המסקר וכל מי שמעורב בהכנסת האנליזה יהיו מעוניינים להשתתף במהלכים לקידום הנפקת החברה המסוקרת.

מבדיקה מול רשות ניירות ערך מתברר אמנם כי הרשות החליטו להסיר את החיוב על החברות המנפיקות לפרסם את האנליזה גם אם אינה לרוחן כדי למנוע רתיעה של החברות כל עוד התקבלה לפני פרסום טיוטת התשקיף הראשונה. אחרי שקיבלו החלטה לפרסם את האנליזה כל פרסום המשך בתקופת ההתקשרות כבר יהיה חייב בפרסום.

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה: "פרויקט האנליזות בהייטק שקיים מעל שנתיים, משקף את בשלות השוק להתמודד עם מחקר אנליטי חיצוני בצורה אחראית. הפרויקט מציג תוצאות נאות של גידול במחזורים, וכן של גיוסי החברות המסוקרות עם התייחסות סלקטיבית מצד משקיעים למחירי היעד. זאת לצד מחסור חריף בהנפקות של חברות הייטק ומעורבות נמוכה של משקיעים מוסדיים בתחום מה שמעיד על הצורך בפיתוח מקורות ידע לטובת השוק בכללותו".

תגיות