אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הג'יהאד האסלאמי מבעיר את הדרום עם הכסף האיראני צילום: רועי עידן

ניתוח כלכליסט

הג'יהאד האסלאמי מבעיר את הדרום עם הכסף האיראני

הזרוע הצבאית של הארגון שפועל בשליחות איראן מניע את הסבב האלים בעזה. בשל מצוקת תושבי הרצועה ולחצים מצד מצרים, חמאס לא מעוניין בהסלמה נרחבת, אך נותן את הסכמתו בשתיקה לירי הרקטות לישראל. ניסיון העבר מלמד שלא ניתן לשלוט במידת ההסלמה

29.05.2018, 21:47 | דורון פסקין

ההסלמה בדרום שהתרחשה היום היתה הקשה ביותר זה ארבע שנים, ומיוחסת ליוזמה מצדו של ארגון הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה. בניגוד לתנועת חמאס שהוא ארגון בעל בסיס תמיכה עממית ברצועה, הרי שהג'יהאד האסלאמי הוא ארגון קטן יחסית הנתון לשליטה מוחלטת של איראן הן מבחינה אידיאולוגית, צבאית וכספית.

עד כמה הארגון הזה נתון למרותה של טהראן יכולה להעיד העובדה שמנהיג הארגון רמדאן שלאח שנכנס לתרדמת בחודש שעבר אושפז בבית חולים בביירות, ולפי הדיווחים נמצא תחת השגחה של צוות רפואי מיוחד ששלח מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה.

קראו עוד בכלכליסט

הסתלקותו הצפויה של שלאח מעוררת חשש בטהראן שיורשו ינסה לנקוט במדיניות אחרת שתחליש את השפעת האייתולות על מדיניותו. לפי פרסומים בתקשורת הערבית, איראן מעבירה בכל שנה לזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי "פלוגות אלקודס" 70 מיליון דולר. הכסף מועבר לזרוע הטרור של הארגון על ידי משמרות המהפכה.

מצרים בתפקיד מפתח

 

אין ספק כי שליטי הרצועה, קרי אנשי חמאס, התירו בעצימת עין את המטח המאסיבי של אנשי הג'יהאד בשלישי בבוקר לעבר יישובי עוטף עזה. בין הארגונים קיים תיאום ביטחוני, הדוק הרבה יותר בהשוואה לארגונים הג'יהאדיסטים "הסוררים" האחרים הפועלים ברצועה. בעיני ארגוני הטרור בעזה ירי זה היה בגדר "תגובה מדודה" להפצצה קודמת של צה"ל שחיסלה שלושה פעילי ג'יהאד ברצועה. בעבר כבר נפגשו נציגי הג'יהאד האסלאמי עם בכירי המודיעין של מצרים בקהיר, ונראה כי למצרים יהיה תפקיד מפתח גם עתה בניסיון לכבות את האש של הסבב הנוכחי.

מאז ההתנגשויות רחבות ההיקף מוקדם יותר החודש בגבול הרצועה, בה נהרגו למעלה מ־60 פלסטינים, הופעל מכבש לחצים על הנהגת הארגון למנוע הסלמה מול ישראל. הלחצים הופעלו מצד מצרים, שהסכימה לפתוח את מעבר רפיח ולשחרר מעט מהלחץ הגובר ברצועה. בנוסף נשמעה ביקורת מתוך הרצועה על התנהלות חמאס וארגון ההפגנות בגבול. לפי התנהגות חמאס בשבועיים האחרונים, נראה היה כי הארגון הבין את המסר ומעוניין, לפחות עד תום חודש הרמדאן, לשמור על רגיעה ועל נכסיו.

מצב התושבים ברצועה אינו נמצא במקום גבוה בסולם העדיפויות והשיקולים של ארגוני הטרור בעזה, להיפך, מצוקה זו מנוצלת על ידם. עם זאת, גם הם מודעים למצוקה הגוברת, בין השאר כתוצאה מהסכסוך בין הרשות הפלסטינית להנהגת החמאס ברצועה.  

פטרול ימי של משטרת חמאס מול חופי עזה, צילום: אם סי טי פטרול ימי של משטרת חמאס מול חופי עזה | צילום: אם סי טי פטרול ימי של משטרת חמאס מול חופי עזה, צילום: אם סי טי

אבטלה, עוני ומיתון בעזה

 

לפי הנתונים העדכניים, ברצועה יש למעלה מרבע מיליון מובטלים (49% שיעור אבטלה) ולמעלה מ־50% נמצאים מתחת לקו העוני. המיתון בשווקים כולל בחודש הרמדאן בולט לעין והדבר מתבטא גם בירידה במספר משאיות הסחורות הנכנסות לרצועה.

בשלב זה נראה כי לאיראן יש כיום אינטרס מובהק להבעיר את דרום ישראל ללא מעורבותה הישירה. לשאר השחקנים באזור, ובראשם חמאס, יש אינטרס למנוע הסלמה וסבב אלים נרחב כמו שאירע ב"צוק איתן". החדשות הרעות הן כי גם אם האש הנוכחית תירגע, לכל הצדדים ברור שהתנגשות נוספת בעתיד היא בלתי נמנעת.

הפצצות מבעירות את עזה. אתמול, צילום: איי אף פי הפצצות מבעירות את עזה. אתמול | צילום: איי אף פי הפצצות מבעירות את עזה. אתמול, צילום: איי אף פי

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

תגיות