אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון קבע: דו"חות הביקורת של בנק ישראל בעניין מתן האשראי בנקאי לאי.די.בי יישארו חסויים צילום: נמרוד גליקמן

העליון קבע: דו"חות הביקורת של בנק ישראל בעניין מתן האשראי בנקאי לאי.די.בי יישארו חסויים

שופטי העליון דחו את הערעור שהגישה התנועה לאיכות השלטון בטענה כי חשיפת הדו"חות תהווה פגיעה בהוראות הסודיות וזו עלולה לסרבל את הליך הביקורת והפיקוח על הגופים

31.05.2018, 09:26 | יניב רחימי

בית המשפט העליון דחה את הערעור שהגישה התנועה למען איכות השלטון בישראל בבקשה לחייב את בנק ישראל לפרסם את דוחות הביקורת הסופיים שערך הפיקוח על הבנקים בין השנים 2014-2013 לגבי מתן אשראי לחברות בקבוצת אי.די.בי שהיתה בשליטת נוחי דנקנר על ידי ארבעה בנקים, וכן דו"חות ביקורת לשנים 2012-2011 שעניינם במדידת סיכון האשראי שניתן לקבוצת אי.די.בי.

קראו עוד בכלכליסט

התנועה לאיכות השלטון בישראל העמידה במרכז טיעוניה את האינטרס הציבורי בשקיפות ואת זכות הציבור לדעת, במיוחד בנושא שהוגדר על ידה כהתנהלות קלוקלת של מספר בנקים שהעמידו אשראי בסכומי עתק לבעלי הון. עוד נטען כי האשראי שניתן לקבוצת אי.די.בי הוא דוגמא לכשל עמוק של הפיקוח על הבנקים על אופן מתן האשראי, וכן שהפיקוח על הבנקים נדרש לעמוד בפני ביקורת ציבורית כמו כל רשות מינהלית אחרת.

שופטי בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מינהליים, עמית, מינץ ווילנר, פסקו שעל בנק ישראל לא חלה חובה לחשוף את דו"חות הביקורת שנערכו על ידי הפיקוח על הבנקים וזאת לאור הוראת הסודיות בסעיף 15א(א) לפקודת בנק ישראל.

השופט דוד מינץ. "חיוב בנק ישראל לגלות את דוחות הביקורת יעמיד את הבנקים במצב של חשש מתמיד שמא מצד אחד יימצאו ממלאים אחר חובותיהם כלפי המפקח על פעולותיהם, אך יימצאו מפירים את חובותיהם כלפי לקוחותיהם מצד שני", השופט דוד מינץ. "חיוב בנק ישראל לגלות את דוחות הביקורת יעמיד את הבנקים במצב של חשש מתמיד שמא מצד אחד יימצאו ממלאים אחר חובותיהם כלפי המפקח על פעולותיהם, אך יימצאו מפירים את חובותיהם כלפי לקוחותיהם מצד שני", השופט דוד מינץ. "חיוב בנק ישראל לגלות את דוחות הביקורת יעמיד את הבנקים במצב של חשש מתמיד שמא מצד אחד יימצאו ממלאים אחר חובותיהם כלפי המפקח על פעולותיהם, אך יימצאו מפירים את חובותיהם כלפי לקוחותיהם מצד שני",

בין הטיעונים שצינו השופטים היה החשש שהסכמה לפרסום הדו"חות עלולה לסכל את תכלית הפיקוח של בנק ישראל על הבנקים. "חיוב בנק ישראל לגלות את דוחות הביקורת יעמיד את הבנקים במצב של חשש מתמיד שמא מצד אחד יימצאו ממלאים אחר חובותיהם כלפי המפקח על פעולותיהם, אך יימצאו מפירים את חובותיהם כלפי לקוחותיהם מצד שני", כתב השופט מינץ, וציין שהסיכון הוא שחשיפת הדוחות תביא לסרבול הליך הביקורת והפיקוח וגם לשחיקה במידת שיתוף הפעולה שבין הבנקים לבין הגוף המפוקח.

נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, צילום: נמרוד גליקמן נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי | צילום: נמרוד גליקמן נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, צילום: נמרוד גליקמן

את התנועה לאיכות השלטון ייצגו עו"ד צרויה מידד-לוזון, נילי אבן-חן ויעל קריב-טייטלבאום. את בנק ישראל ייצג עו"ד נחי בן אור. את בנק הפועלים ייצגו עו"ד פנחס רובין, ירון אלכאוי ואמנון ביס ממשרד גורניצקי ושות'. את איגוד הבנקים ייצגו עו"ד ליאת עיני-נצר ואלון רווח ממשרד ב.לוינבוק ושות'. לערעור הצטרפו שני ידידי בית משפט: צדק פיננסי שייצג עו"ד גדעון קורן; ועמותת הצלחה שייצגו עורכי הדין אסף פינק ואלעד מן.

תגיות