אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחמישית מהבוגרים בישראל מעשנים; מחצית מהתלמידים התנסו בעישון בגיל 13 צילום: שאטרסטוק

כחמישית מהבוגרים בישראל מעשנים; מחצית מהתלמידים התנסו בעישון בגיל 13

מנתונים של משרד הבריאות עולה כי 20.5% מכלל האוכלוסייה הבוגרת עישנו נכון לשנה שחלפה. בעוד שהדו"ח מצביע על ירידה קלה, רק בשנה שעברה פורסם דו"ח המצביע על מגמה הפוכה

31.05.2018, 10:28 | ספי קרופסקי
שיעור העישון בכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל עומד על 20.5% ב-2017, ירידה לעומת שנים עברו – כך עולה מנתונים חדשים שמפרסם הבוקר (ה') משרד הבריאות. מדובר בירידה קלה לעומת שיעור של 22.5% מהאוכלוסייה שעישנה בשנה קודם לכן, ועדיין מדובר בכמות יחסית גדולה ביותר, שמצביעה על אזלת ידה של המדינה במלחמה בעישון.

עוד עולה מהדו"ח החדש כי שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים: 25.9% לעומת 15.3%. שיעור העישון בערבים גבוה מהשיעור ביהודים: 22.9% לעומת 20.0%. במשרד הבריאות גם מתגאים בדו"ח הנוכחי במספר שיא של למעלה מ-27 אלף נגמלים, אך לאור הגידול באוכלוסייה והידע המצטבר על נזקי העישון, זה מאוד הגיוני שהמספר הזה יגדל בכל דו"ח. נתון מדאיג שעולה מהדו"ח נוגע לעישון בקרב בני נוער: יותר מ-50% מהתלמידים התנסו לראשונה בעישון בגיל 13. במגזר הערבי 56% התנסו לראשונה בעישון סיגריות בגיל 12.

קראו עוד בכלכליסט

אמנם הדו"ח הנוכחי מצביע על ירידה בכמות המעשנים, אבל לצד הנתונים המעודדים לכאורה, צריך לשים כוכבית גדולה מאוד. רק בשנה שעברה פורסם דו"ח המצביע על מגמה הפוכה, אגב מגמה שכבר קיימת מ-2013 של עלייה בכמות המעשנים. לאחר פרסום הדו"ח האחרון בשנה שעברה הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי הנתונים בו אינם מדויקים, וטען כי בקרוב יתפרסמו נתונים נכונים. הנתונים שמפרסם היום המשרד הם ככל הנראה הרבה יותר לרוחו של ליצמן, שסופג ביקורת רבה על התמודדותו או אי התמודדותו עם מגיפת העישון, כולל בדו"ח המבקר האחרון.

שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים, צילום: שאטרסטוק שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים | צילום: שאטרסטוק שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים, צילום: שאטרסטוק

הנתונים מתפרסמים יום לאחר שוועדת הבריאות של הכנסת אישרה צו המרחיב את רשימת המקומות הציבוריים שבהם אסור לעשן. הרשימה כוללת בתי משפט, בריכות שחייה, גני ילדים ואזורי הכניסה אליהם, גני שעשועים, חניונים ציבוריים מקורים או תת-קרקעיים, גני חיות, בתי חולים ומרפאות, רשויות ציבוריות, משרדים ממשלתיים, בתי משפט ועוד. הצו ייכנס לתוקף בעוד כ-60 יום.

המהלכים האחרונים של המשרד לא סתם מגיעים בעיתוי הנוכחי, זמן קצר לאחר דו"ח מבקר מדינה חריף שהאשים את משרד הבריאות בטיפול לקוי ופסול במגיפת העישון. המבקר מנה שורת כשלים שבהם היה מעורב המשרד, ובהם אכיפה מקלה על עישון במקומות ציבוריים, מיסוי חלקי בלבד על מוצרי טבק והיעדר הסברה מצד גופים שונים דוגמת קופות החולים, מערכת החינוך וצה"ל על נזקי העישון.

המבקר העמיק את הבדיקה בעקבות סדרת תחקירים ששודרה בערוץ 2 בסוף 2016, בהם פורסמו הקלטות שהצביעו על קשרים לכאורה לא תקניים בין גורמים בחברות הטבק לבין גורמים בכירים במשרד הבריאות, ובהם ראש שירותי בריאות הציבור פרופ' איתמר גרוטו וכן עוזרו הבכיר של ליצמן, מוטי בבצ'יק.

המבקר מגולל בדו"ח כיצד בקשה של חברת פיליפ מוריס מהמשרד לכלול את מוצר הטבק החדש IQOS בקבוצת מוצרים, שהחוק להגבלת הפרסומת והשיווק אינו חל עליהם, נענתה על ידי פרופ' גרוטו בחיוב ומבלי שהסוגיה תיבחן כנדרש. לפי הדו"ח, פרופ' גרוטו פנה לרשות המסים חמישה ימים לאחר פניית החברה וכתב להם כי אכן, אין על פיליפ מוריס חובה להדפיס על חפיסת המוצר אזהרות בריאות כלשהן. הוא מציין עוד כי בניסוח המכתב היה מעורב גם היועץ בבצ'יק.

תגיות