אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר הבקרה התקציבית בהתאחדות: "אני לא יודע מי תורם או מלווה כסף לקבוצות" צילום: אוראל כהן

יו"ר הבקרה התקציבית בהתאחדות: "אני לא יודע מי תורם או מלווה כסף לקבוצות"

כך אמר עופר אורליצקי בדיון בביהמ"ש. זאת במסגרת עתירה לגילוי מידע אודות זהותם של אנשים שהעמידו כספים לטובת מועדונים מהשרון ומפתח תקווה בשנים האחרונות

31.05.2018, 11:41 | שירות כלכליסט

רו"ח עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית של ההתאחדות לכדורגל, הודה בדיון שהתקיים בתחילת השבוע (א') בבית המשפט, שאין לו מושג מי התורמים והמלווים כסף לקבוצות הכדורגל בישראל. במהלך כוהנתו של אורליצקי, קבוצות כגון הפועל כפר סבא, הפועל תל אביב, הפועל פתח תקווה ועוד, נפלו לידיים של אנשים שלא הצליחו לתחזק אותן והובילו לקריסתן הכלכלית.

אורליצקי ענה לעתירה לפי חוק חופש המידע שהגישה רשת המקומונים "העיר" כנגד ההתאחדות לכדורגל, המיוצגת על ידי עו"ד דור ליאונד.

במסגרת העתירה, נתבקשה ההתאחדות למסור מידה שברשותה, הנוגע לזהותם של תורמים, מלווים חוץ בנקאיים ומפקידי בטוחות בסכום של 100 אלף שקל ומעלה, לחמש הקבוצות הבאות: מכבי פ"ת, הפועל פ"ת, הפועל רעננה, הפועל כפר סבא ומכבי הרצליה.

עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית בהתאחדות לכדורגל, צילום: אוראל כהן עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית בהתאחדות לכדורגל | צילום: אוראל כהן עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית בהתאחדות לכדורגל, צילום: אוראל כהן

ההתאחדות, שיוצגה ע"י עו"ד עמית פינס ואבישי איפרגן, התנגדה לבקשת המידע, כמו גם קבוצות הפועל ומכבי פ"ת (כפ"ס רעננה והרצליה מלכתחילה לא התנגדו למסירת מלוא המידע המבוקש), בין היתר מטעמים של פגיעה בפרטיות התורמים והמלווים, אך בה בעת טענה כי המידע אודות זהות התורמים והמלווים ממילא מופיע בדו"חות המצויים אצל רשם העמותות.

במהלך הדיון אצל השופטת מיכל אגמון-גונן, סיפק אורליצקי את האמירה המפתיעה הבאה: "אנחנו לא יכולים לפנות לתורמים, אנחנו לא יודעים מי האנשים האלה... בנקאים אמורים לפקח על התורמים, כגון תרומות מחו"ל. אני מקבל את הדו"ח בסוף השנה, אני לא מפלח שמות של ספונסרים או תורמים. אני מקבל את הדוחות הכספיים ומקבל תמונה אם יש או אין גירעון ותו לא".

ההתאחדות חויבה על פי החלטת השופטת אגמון-גונן, למסור לידי העיתונים ("העיר מלאבס" ו"העיר צמת השרון") את סכומי הבטוחות שהופקדו לטובת כל קבוצה. עוד חויבה ההתאחדות לפנות למפקידי הבטוחות ולמסור להם כי הם רשאים למסור התנגדות מנומקת למסירת זהותם, אשר במידה ותוגש, תידון ותוכרע על ידי בית המשפט.

אמירתו של אורליצקי מעלה שוב את הטענה שעולה לא פעם בהקשר של עבודת הבקרה - האם יעלה על הדעת שההתאחדות עוצמת עיניה לגבי זהות הגורמים שמלווים כספים למועדוני הכדורגל?

בהקשר זה, די להיזכר באמירה של אורליצקי בראון ל"כלכליסט" בשנת 2012, אז אמר: "יש בעלים בקבוצות שהם לא מספיק עשירים להחזיק קבוצת כדורגל. אז הם לוקחים על עצמם יותר מדי, מסתבכים ונופלים לשטויות האלה של הלוואות מהשוק האפור וגורמים חוץ-בנקאיים".

שי גולוב יו"ר היציע, ארגון הגג של קבוצות ועמותות האוהדים בישראל, אמר: "ההתאחדות ובעיקר הבקרה לא מפסיקים לשבור שיאים שליליים. אחרי שנתנו הצהרות בעבר על חשיבות השקיפות וקידומה, בפועל הם עושים הכל כדי לבטל אותה.

"בשנה שעברה ראינו את תיקון התקנון, כך ש-12 קבוצות קיבלו לפתע פטור מפרסום דו"חות חלקיים לציבור, והפעם התנגדות למסירת מידע שחלק מהקבוצות אפילו לא התנגדו למסור, והתבטאות שמעידה על היעדר הפיקוח בכדורגל הישראלי על מעורבות כספית של גורמים עלומים שונים. לא ייתכן שהבקרה לא תדע בסוף השנה מה זהותו של כל גורם שהעביר כספים למועדון, בין אם מדובר בתרומה, ובין אם מדובר בהלוואה. אנחנו מצפים שלאור הגילוי בדבר המחדל הבוטה הזה, שרת הספורט והמחוקקים יקדמו במהרה חקיקה מתאימה שתבטיח פיקוח הולם, לטובת הענף כולו וציבור אוהדיו".

תגובת התאחדות הכדורגל: ״אנחנו מכבדים את החלטת בית הדין״.

תגיות