אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה יקרה לילדים שלכם אם המורים שלהם יוחלפו ברובוטים? צילום: מיקרוסופט

פרשנות מאקרו

מה יקרה לילדים שלכם אם המורים שלהם יוחלפו ברובוטים?

ניסוי נרחב שנערך בסין איפשר לתוכנה חכמה לבדוק בחינות של תלמידים ואף לתת להם הערות, עצות והערכה מילולית. איך ישפיע שילוב קבוע של AI במערכת החינוך, ומה זה יעשה ליצירתיות של התלמידים?

02.06.2018, 11:25 | ליאור באקאלו

ניסוי חשאי שנערך בסין, בו שימשה תוכנת בינה מלאכותית לבדיקת מאמרים ועבודות של תלמידים, מעלה סימני שאלה לגבי הדרך שבה יש לשלב כלים מסוג זה בחינוך הדורות הבאים. כרבע מבתי הספר במדינה השתתפו בניסוי שבו ה-AI ניתחה את ההגיון הפנימי והמשמעות במאמרים שכתבו התלמידים, וסיפקה ציון מספרי והערכה מילולית.

קראו עוד בכלכליסט

הניסוי נשמר בסוד מהורי התלמידים ובמקרים רבים גם מהתלמידים עצמם. גורמים בבתי הספר שבהם נערך הניסוי ציינו כי התוצאות שסיפקה הבינה המלאכותית רחוקות ממושלמות. מורים סיפקו דוגמאות מרובות למקרים שבהם התוכנה העניקה ציון נמוך למאמר שהם עצמם ראו כמצוין.

תלמידי בית ספר בסין, צילום: איי אף פי תלמידי בית ספר בסין | צילום: איי אף פי תלמידי בית ספר בסין, צילום: איי אף פי

לפי מקורות בסין, תוכנת הבדיקה לא נועדה להחליף מורים אלא לסייע להם בהפחתת העומס. אך עדיין, השימוש בבינה מלאכותית כדי להעריך מלאכת כתיבה אנושית יצירתית מטריד.

חוקרי ומומחי AI רק מתחילים להבין שהאלגוריתמים שהם בונים ומשלבים דעות קדומות והנחות מוקדמות מבלי שהתכוונו לכך. מקרים כמו אלגוריתם ה-AI לזיהוי תמונות של גוגל, שזיהה אנשים שחומי עור כקופים, מבהירים כי למחקר בתחום עוד יש דרך ארוכה לפניו.

תוכנות AI שסורקות כמויות עצומות של מידע כדי למצוא מכנות משותפים ולגזור מסקנות, והן אדישות לשוני ולייחודיות. מסיבה זו, רתימת כלים אלו לדירוג יצירתיות ומקוריות אנושית היא מסוכנת. אין זה אומר שאסור לשלב כלי AI במערכת החינוך, אך יש להקפיד לעשות זאת בעדינות ורגישות כדי להבטיח שבניסיון לזנק קדימה, לא נאבד חלק משמעותי מהאנושיות שלנו.

תגיות