אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מחיר למשתכן זו התכנית הרחבה ביותר בישראל להגדלת אי השיוויון" צילום: עמית שעל

"מחיר למשתכן זו התכנית הרחבה ביותר בישראל להגדלת אי השיוויון"

פרופ' צבי אקשטיין אמר את הדברים היום בכנס של מכון אלרוב לחקר הנדל"ן. הח"כ לשעבר פרופ' מנואל טרכטנברג: "מחיר למשתכן הוא איוולת מוחלטת או חצי איוולת - זו לא הסוגייה. העניין הוא שבישראל אין מדיניות דיור ראויה"

04.06.2018, 16:12 | ענת דניאלי

"הסוגיה היא לא האם הצלחנו או לא והאם מחיר למשתכן הוא איוולת מוחלטת או חצי איוולת - זו לא הסוגיה. אלא העניין הוא שבישראל אין מדיניות דיור ראויה לשמה וזה פשוט לא קיים", כך אמר הח"כ לשעבר פרופ׳ מנואל טרכטנברג, במסגרת כנס מכון אלרוב לחקר הנדל"ן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב בשיתוף חטיבת המחקר בבנק ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו של טרכטנברג בישראל שני נתוני ייסוד יוצאי דופן שמשפיעים עמוקות על שוק הדיור: "המדינה קטנה בשטח זה ידוע, אך למרות שזו מדינה כה צפופה לא היה כה עיסוק בכך - ולכן זה לא חלחל לתודעת מקבלי ההחלטות במדינת ישראל. צפיפות האוכלוסין בישראל כיום אם לוקחים את כל שטחה עומד על 401 איש לקמ״ר וכך אנו מספר שלוש בקרב מדינות ה-OECD אחרי קוריאה הדרומית והולנד".

טרכטנברג המשיך: "אבל במבט על הטופוגרפיה מגלים כי מחצית מהנגב לא ניתן ליישב כלל. כך שבהשוואה ל-OECD, אם משמיטים את מחצית הנגב, אנו בצפיפות של 563 איש לקמ״ר – שזה כבר מספר 1 ב-OECD ומספר 6 בקרב מדינות העולם. זה לא שולי ומאוד מרכזי. שיעור הילודה והגידול גם ייחודי לישראל. הפריון לכל אישה בגיל הרלוונטי עומד על 3.1 בישראל, לעומת ה-OECD שם מדובר ב-1.7. הגידול של האוכלוסייה הוא 1.9% בכל שנה בישראל ואילו ב-OECD מדובר בחצי אחוז - אך נובע בעיקר מההגירה חיצונית לאירופה. אנו גם מדינה מהצפופות בעולם ובוודאות הצפיפות תלך ותגדל".

לסיכום הוסיף טרכטנברג כי יש צורך לחשוב על דיור שיתופי בפריזמה רחבה יותר: "אנו חיים בעידן של כלכלה משותפת ורואים יותר ויותר בניינים במקומות מצוינים – עם דירות קטנות ושטחים משותפים כמו חדר מכונות כביסה ומטבח ולשם אנו הולכים. השאלה האם החשיבה הזו בכלל קיימת כאן בישראל? ממש לא". לסיכום אמר: "מה שצריך מעל הכל זה להבין שעד כה כשלנו השקפתית בנושא הדיור באופן בסיסי ויסודי ויש צורך בשינוי השקפתי מעל הכל".

פרופ פרופ' מנואל טרכטנברג | צילום: עמית שעל פרופ

"שליש מאוכלוסיית ישראל מתגוררת בשכירות"

פרופ׳ צבי אקשטיין דיקן בי"ס לכלכלה המרכז הבינתחומי אמר "בהסתכלות על מחירי הדיור למ״ר - בת״א 32 אלף שקל ויורדים בצורה זהה שנוסעים דרומה צפונה ומזרחה ולאחר מכן בירושלים עולים למחיר של כ-30 אלף שקל למ״ר. תוך שחשוב להבין כי מחירי הדיור במוקדים ברחבי הארץ עלו לאורך השנים במידה זהה".

"יש אנשים עם 3 דירות ויש כאלה עם עשרות דירות וכיום שליש מאוכלוסיית ישראל גרה בהשכרה, חלק מבחירה וחלק שלא מבחירה. אבל במבט לנתונים הממצאים חד משמעיים – יש הצטופפות מאוד גדולה וכמות המשפחות גדלה יותר ממה שאנו בונים. תוך שאין תכנון שתואם את הביקוש באוכלוסייה ואינו תואם את מערכת התחבורה ואת התעסוקה. במצב כזה - לא יעזור כלום. מרבית העסקים מתיישבים במרכז והפריון המרכזי נעשה במרכז וזה כך בכל העולם".

לסיכום אמר אקשטיין: "אנו גם המדינה היחידה בעולם שכ-70% ממלאי הקרקעות המיועדות לבנייה בידי הממשלה והפקידים ללא כל תמריץ לנהל את זה. אין דבר כזה בעולם וזה הכשל. כשל נוסף הוא שמדברים על התחדשות עירונית במרכז ופשוט לא עושים כלום. יוקר הדיור מגדיל את אי השיוויון ומחיר למשתכן זו התכנית הרחבה ביותר בישראל להגדלת אי השוויון והסובסידיה גדולה יותר למי שקונה דירה גדולה יותר ובעל הון עצמי גבוה יותר. זה גם מרחיב אי שיוויון וגם מייצר תכנון אורבני לא יעיל".

פרופ פרופ' צבי אקשטיין. יוקר הדיור מגדיל את אי השיוויון | צילום: עמית שעל פרופ

המדינה מעודדת בעלות ולא שכירות

לכנס הגיע נציג מארגון ה-OECD ווילאם אדמה (Willem Adema) שעסק בדיור בר השגה ממבט בינלאומי וטען כי הרבה מדינות ב-OECD מנסות להיות יותר ניטראליות בעמדתן בנושא קידום שוק השכירות ובין שוק הבעלות. "למשל בהולנד ואנגליה רוצים לעודד יותר שוק שכירות. שתי המדינות הללו מנסות לרומם את הסקטור הפרטי לדיור להשכרה. אך למרות כך יש הרבה מדינות שמעודדת רכישות של דירות", אמר.

כשנשאל אדמה על ידי "כלכליסט" האם המדיניות המוצהרת בישראל מעודדת רכישה הוא השיב "השאלה על המדיניות קשה לתשובה. הדיור הציבורי בישראל מצוי בירידה והמדיניות לא מעודדת זאת. תחושתי שהמדיניות היא יותר לכיוון בעלות ולא שוק השכירות", אמר.

לשאלה זו התייחס גם יואל נוה, עד לפני שבוע הכלכלן הראשי במשרד האוצר ואמר ״בישראל הרי זה ברור שמדובר במדיניות שמעדיפה בעלות כשיש הטבות מס לרוכשי דירה ראשונה. גם יש הטיה תרבותית חזקה לכך שנהיה בעלי דירה ולא נשכור אותה״.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
המכון לניפוח הבלון
אלפרד אקירוב הוא המייסד ויו"ר מועצת המנהלים של קבוצת אלרוב, אחת מחברות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל. ב1978, מר אקירוב ייסד את קבוצת אלרוב, שנרשמה החל מ-1983 למסחר בבורסה לנירות ערך בתל אביב. אלרוב הינה חברת נדל"ן לנכסי יוקרה מהשורה הראשונה העוסקת בפיתוח, בנייה וניהול פרוייקטים. למר אקירוב מספר עסקים פרטיים והוא מעורב בפעילויות ציבוריות שונות. הוא מכהן כחבר כבוד מועצת המנהלים באוניברסיטת ת"א.
הסיכה בדרך  |  08.06.18
לכל התגובות