אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סינו-בלוף: יצרניות פלדה מקימות מפעלים מחוץ לסין ומתחמקות ממכסים צילום: בלומברג

סינו-בלוף: יצרניות פלדה מקימות מפעלים מחוץ לסין ומתחמקות ממכסים

מימון ממשלתי מבייג'ינג מסייע ליצרניות סיניות להעביר ייצור למדינות זרות ולעקוף בכך מכסי עונשין על מכירה במחירי היצף בארה"ב ובאיחוד האירופי. האחים המיליארדרים קוך יממנו קמפיין במאות מיליוני דולרים נגד מדיניות הסחר של טראמפ

05.06.2018, 20:37 | שירות כלכליסט

תעשיית הפלדה הסינית מתפשטת אל מחוץ לגבולות סין, ומצליחה לעקוף בכך חלק מהמכסים שהטילה ארה"ב על יבוא פלדה ואלומיניום.

קראו עוד בכלכליסט

חברות בבעלות ממשלתית סינית או חברות שנעזרו במימון ממשלתי, כבר מפעילות מפעלים לייצור פלדה במלזיה, אינדונזיה וסרביה. מפעלים בבנייה או בתכנון נמצאים גם בהודו, בברזיל, בבנגלדש ואפילו בארה"ב.

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", המהלך החל הרבה לפני שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל את המסים על יבוא פלדה ואלומיניום. ייצור יתר של תעשיית הפלדה הסינית הביא את היצרנים לייצא עודפים אל מחוץ למדינה ולהוריד משמעותית את מחיר הפלדה. כתוצאה מכך, נפגעו יצרנים בכל העולם. בשנה שעברה הטיל האיחוד האירופי מכס שנע בין 18.1% ל־35.9% על שורה של מוצרי פלדה מתוצרת סין, זאת בשל מה שהוגדר על ידי בריסל כמכירה במחירי היצף המנוגדת לכללי הסחר הבינלאומיים. על התוצרת של המפעלים בסין מוטל מכס של 25% בארה"ב החל ממרץ האחרון. באמצעות בעלות על מפעלי ייצור פלדה מחוץ לסין, חברות סיניות משיגות גישה חופשית יותר לשווקים זרים, וכאמור עוקפות את ההיטלים על תוצרתן.

אף שהמכס שהטילה ארה"ב תקף גם לגבי מפעלים סיניים שממוקמים מחוץ לסין, המעבר עדיין משתלם עבור היצרניות. הסיבה לכך היא שעל פלדה שמיוצרת בסין מוטלים בארה"ב גם מכסים בגלל מכירה במחירי היצף, שעשויים להגיע גם לשיעור של 200%.

מפעל פלדה בבלגיה, צילום: רויטרס מפעל פלדה בבלגיה | צילום: רויטרס מפעל פלדה בבלגיה, צילום: רויטרס

המהלך של קוך

בתוך כך, שלושה ארגונים אזרחיים שמממנים האחים המיליארדרים צ'רלס ודיוויד קוך, מהתומכים הגדולים של המחנה הרפובליקני בארה"ב, הודיעו כי ישקיעו מאות מיליוני דולרים בקמפיין נגד מסי היבוא שהטיל ממשל טראמפ. לפי הודעת הארגונים, הקמפיין יכלול מודעות פרסומת, פעילות חינוכית, הפגנות מחאה ושתדלנות פוליטית. המהלך מעיד על הדאגה העמוקה שמעוררים המכסים של טראמפ בקהילה העסקית בארה"ב, שחוששת משיבוש באספקת חומרי הגלם לתעשייה.

קבוצה אחרת שעלולה להיפגע היא החקלאים, שחוששים מצעדי נקם סיניים בצורת מכסים על יבוא תוצרת חקלאית אמריקאית. ביום שישי הכריז טראמפ כי הוא מבטל את הפטור ממכס על פלדה ואלומיניום שהעניקה ארה"ב לקנדה, מקסיקו, האיחוד האירופי, דרום קוריאה, אוסטרליה, יפן וברזיל. בתגובה למהלך הודיעה קנדה כי מה־1 ביולי היא תטיל מכס על יבוא שורה של מוצרים אמריקאיים, החל מיאכטות ונייר טואלט וכלה באוכמניות. גם מקסיקו הודיעה על מכסים על תוצרת חקלאית אמריקאית.

תגיות