אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פירות הקיץ: לממש מִשמֵש צילום: שאטרסטוק

פירות הקיץ: לממש מִשמֵש

מתיקותו של המשמש הקנתה לו סגולות מרפא. הוא טעים במיוחד בתוך עוגת טופי או כמרכיב בסלט מתוק־חריף

06.06.2018, 15:42 | הדיי עפאים

את שמו החינני בעברית קיבל הפרי מכינויו בערבית, המוכר בעיקר מן הפתגם הנפוץ “בוכרה פי־ל משמש”, שמשמעו מחר במשמש, כלומר, דבר שלא יקרה, כמו עונת המשמש הקצרה. יש המוצאים את מקור שמו בערבית על שום היותו שמשי, כלומר, שטוף שמש, אך כנראה שקיבל את שמו דווקא מן הארמית הסורית, שבה מכונה המשמש המיובש כמשמשא, כלומר כמוש, יבש.

את שמו הלועזי, Apricot, קיבל כנראה משיבוש שמו הערבי הקדום, אל־ברקוק, שהוא עצמו עיוות שמו היווני פרקוקיון, שפירושו “מקדים להבשיל”. כך או כך, הרי שמוצאו של הפרי הוא בכלל מאזור סין, ומשם נפוץ עם שיירות הסוחרים של דרכי הבשמים. לעולם החדש הביאו אותו המתיישבים האנגלים והספרדים, וממנו פותחו זנים אמריקאיים רבים.

המשמש הוא קרוב משפחתם של השזיף והנקטרינה וכמותם גדל על עצים נשירים הנהנים מן הקור החורפי כשהם בשלכת וזקוקים לשמש חמה כדי להבשיל. מתיקותו ועסיסיותו, לצד הנוחות שבאכילתו ובהפרדת הציפה מן הגלעין, הפכו אותו לפופולרי במיוחד והוסיפו לו תכונות אפרודיזיות בתרבויות שונות וסגולות מרפא.

בשוק

משמשים בעונתם נמכרים בכל מקום, במרכולים ובשווקים, אולם אלה הטעימים ביותר מצויים דווקא בצידי הדרכים בארגזי פלסטיק שחורים ועלי העץ הלחים לצידם. אלה יהיו משמשים בשלים במיוחד, פעמים רבות קטנים יותר, שלחי אחת שלהם תהיה מאדימה מן השמש. זנים ותיקים אלה גדלים עדיין בעיקר במגזר הערבי, לעומת הזנים החדשים, הגדולים והעמידים יותר, אך בהירים וחמצמצים.

במטבח

את המשמשים שלא אוכלים מיד מאחסנים בבית במקרר, כשהם נתונים בקופסה פתוחה. כך יישמרו כשבוע לפחות ולא יהפכו רכים מדי. אם המשמשים עודם נוקשים מעט, אפשר להותיר אותם עוד יום או יומיים על הדלפק, היכן שמגיעות גם קרני שמש אחדות, שיתרככו. משמשים נוהגים להגיש אל השולחן עם השזיפים והענבים ויתר פירות הקיץ כשהם קרים, אולם משמש שאך נקטף והוא עודנו חם מן השמש טעים בעיניי במיוחד ומתיקותו מודגשת.

לסלט קיצי מתוק־חריף מניחים בקערה אטריות אורז דקיקות שהושרו קודם לכן במים חמים עד שהתרככו ואליהן מוסיפים גזרים, קולורבי, סלרי וסלקים חיים שנחתכו למקלונים דקיקים. מוסיפים את פרוסות המשמש ושברי אגוז פקאן קלויים ומתבלים במעט סויה, מיץ לימון, שמן שומשום, ג’ינג’ר מגורר, צ’ילי גרוס ושום כתוש.

אפשר גם להכין מהמשמשים עוגת טופי נהדרת: מבשלים 300 גרם משמשים בחצי כוס מים עד שהם מתרככים מעט. בינתיים מערבלים במערבל מזון בעל וו גיטרה 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות עם כוס ורבע סוכר לבן עד שמתקבלת עיסה בהירה ואוורירית. מוסיפים שתי ביצים תוך כדי ערבול עד שהן נטמעות בתערובת. מוסיפים גם את תוכנו של מקל וניל אחד. ממשיכים בערבול ומוסיפים גם 100 גרם קמח לבן וכפית אבקת אפייה. כשהעיסה חלקה, מוסיפים לאט את המשמשים ומערבבים עוד מעט. מעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת ואופים בתנור שחומם ל־180 מעלות לכ־40 דקות.

תגיות