אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אף אחד לא רוצה להיות נגיד - מה זה אומר על נתניהו? צילום: בלומברג

פרשנות

אף אחד לא רוצה להיות נגיד - מה זה אומר על נתניהו?

נגיד בנק ישראל הוא אחד התפקידים המשמעותיים, היוקרתיים והמשפיעים במדינה. אבל כשמסתכלים על השנה האחרונה של ראש הממשלה ועל סבלנותו הפוחתת כלפי שומרי סף, אפשר להבין מדוע כה קשה למצוא מועמד שיסכים לקבל את התפקיד

06.06.2018, 19:57 | אדריאן פילוט

נגיד בנק ישראל הוא התפקיד הכלכלי-מקצועי (לא פוליטי) הכי משמעותי, יוקרתי ומשפיע במדינת ישראל. לראיה, במסגרת התפקידים הרגישים שהוועדה המייעצת למינויים בכירים בשירות המדינה צריכה לאשר - יש רק תפקיד כלכלי אחד: הנגיד וסגנו. כהונתה של קרנית פלוג כנראה שלא תוארך על רקע הניתוק המוחלט, הממושך והפומבי עם שר האוצר משה כחלון וגם הקשר ה"מינימלי" עם ראש הממשלה.

קראו עוד בכלכליסט

לנתניהו יש שני מועמדים לתפקיד: החשבת הכללית לשעבר, מיכל עבאדי בויאנג'ו ויועצו הכלכלי לשעבר, פרופ' יוג'ין קנדל, שבו תומך גם כחלון. לשניהם יש ידע עמוק ורחב בשווקים הפיננסיים. קנדל מהצד התיאורטי בעיקר (פרופסור למימון בעל שם עולמי) ועבאדי מהצד המעשי (יו"ר פסגות בהווה, החשבת הכללית באוצר לשעבר). הזמנים השתנו: מומחים למאקרו-כלכלה העסוקים בסוגיות של צמיחה ומחזור עסקים כבר יש למכביר בוועדה המוניטרית ודי ברור כי המשבר הבא בישראל - יהיה פיננסי.

לא רוצה להיות נגיד האוצר הציע ליוג'ין קנדל את משרת הנגיד - אך הוא סירב לכלכליסט נודע שמנכ"ל האוצר שי באב"ד הציע ליו"ר לשעבר של המועצה הלאומית לכלכלה להחליף את פלוג, אולם קנדל סירב בנימוק שאינו מתאים לתפקיד עמרי מילמן, 3 תגובותלכתבה המלאה

ישנה רק בעיה אחת קטנה לגבי שניהם: אף אחד מהם לא רוצה את התפקיד. זאת לא הפעם הראשונה ששניהם מקבלים הזמנה כזו מראש ממשלת ישראל: כבר בסיבוב הקודם, שהיה מרובה בתקלות, שניהם קיבלו הצעות פורמליות להתמנות לתפקיד הנגיד, והמועמדות של שניהם היתה מקובלת גם על יאיר לפיד, שר האוצר דאז, אך המחלוקות ששררו אז בין נתניהו ללפיד הכשילו את מינוי אחד משני המועמדים לתפקיד.

יוג יוג'ין קנדל. לא מעוניין בתפקיד | צילום: יוסי זליגר יוג

אז מדוע כה קשה למצוא מועמד שיסכים לקחת את התפקיד היוקרתי? כאשר מסתכלים על השנה האחרונה של נתניהו ניכר כי הוא "איבד את סבלנותו" כלפי שומרי הסף - ההתקפות על מפכ''ל המשטרה, הזלזול של השרים בבית המשפט העליון והניסיונות לפגוע בו, הנסיונות להגדיל את המינויים הפוליטיים במשרדי הממשלה ובחברות הממשלתיות, וההתעקשות למנות מנהלת זוטרה במשרד הפנים לנציבת שירות המדינה.

נראה כי נתניהו של 2018 אינו מייחס אותה חשיבות ואותו כבוד לפקידים הבכירים כפי שהפגין לפני עשור עת חזר לכס השלטון. לנתניהו יש אותה בעיית איוש גם בתפקידים אחרים: מנכ''ל משרד ראש הממשלה הוא מחפש כבר יותר משנה (גרונר הודיע על סיום תפקידו רק בשבוע שעבר), וגם לתפקיד נציב שירות המדינה כבר קיבל מספר תשובות שליליות ממועמדים להם הציע את התפקיד. מתברר כי להתנהלות של נתניהו יש מחיר, ולא רק אזרחי ישראל משלמים אותו.

מימין: נתניהו ואלי גרונר, שעזב את תפקידו כמנכ"ל משרד רה"מ, צילום: לע"מ מימין: נתניהו ואלי גרונר, שעזב את תפקידו כמנכ"ל משרד רה"מ | צילום: לע"מ מימין: נתניהו ואלי גרונר, שעזב את תפקידו כמנכ"ל משרד רה"מ, צילום: לע"מ

אז מי כן יהיה הנגיד? לנוכח סירובם העיקש של שני המועמדים שהוזכרו למעלה, ישנם עוד שני שמות שעולים: הראשון הוא החשב הכללי הנוכחי, רוני חזקיהו, שכיהן בעבר כמפקח על הבנקים ומכיר היטב את בנק ישראל, אך גם כבנקאי (יו"ר הבנק הבינ"ל ומנהל האשראי של דיסקונט). אלא שהוא מזוהה יותר מדי עם כחלון. שם נוסף שעלה לאחרונה הוא זה של יועצו הכלכלי הנוכחי של נתניהו, פרופ' אבי שמחון. שמחון מכהן בתפקיד שאותו פינה יוג'ין קנדל, אך במקרה הזה לא ברור אם כחלון יסכים למינוי.

שעון החול עבור נתניהו כבר נוזל. על אף שמדובר במינוי שצריך להיכנס לתוקף רק בנובמבר, מדובר בפרק הזמן של "החופש הגדול" ואחריו "תקופת החגים", כך שהזמן "נטו" הוא הרבה יותר קצר. אסור לשכוח שמדובר במינוי שחייב את אישורה של הוועדה המייעצת למינויים בכירים וזו מונתה רק בשבוע שעבר, וכבר הועלתה דרישה לפסול את שני החברים שנבחרו לוועדה בגלל קרבתם לנתניהו: רו''ח איריס שטרק ויעקב נגל. אם לוקחים בחשבון את הפיאסקו שהתרחש סביב מינויה של קרנית פלוג לפני חמש שנים, נתניהו עלול להיות כבר בפיגור: בדיוק לפני חמש שנים נבחר יעקב פרנקל לכהונה נוספת כנגיד ומאז הכול רק הלך והסתבך, עד למינויה של הנגידה הנוכחית בדקה ה-90, בסוף חודש אוקטובר.

תגיות