אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש עיריית קריית אונו: "הרשויות העירוניות נותרו לבד בסיפור של התחדשות עירונית" צילום: תומי הרפז

ראש עיריית קריית אונו: "הרשויות העירוניות נותרו לבד בסיפור של התחדשות עירונית"

גל הסביר כי בכל התהליך של התחדשות עירונית הם נדרשים להתמודד מול התהליכים לבד מול התושבים ומבלי עזרה של הרשויות; ניר ברקת: "הסכמי גג זה לעסקנים פוליטים ולא עוזר לראשי הערים"

07.06.2018, 12:38 | דותן לוי

"רשויות מקומיות לא מקבלות סיוע מהמדינה כדי לקדם התחדשות עירונית, אנחנו מבצעים את השכונות ברמת המתחמים ובלי עזרה, המדינה לא מבינה שזו הזדמנות בלתי רגילה לחידוש תשתיות ומבני ציבור ולהביא אוכלוסיה צעירה שתגור במקום", כך אמר ישראל גל ראש עיריית קריית אונו בוועידה להתחדשות עירונית של מרכז הבניה הישראלי שנערכה בירושלים.

קראו עוד בכלכליסט

גל הוסיף בנושא מצוקת הרשויות, "שלא תתבלבלו הרשויות לבד בתוך העסק הזה והן נדרשות להתמודד עם המתנגדים, עם בעיות פוליטיות פנים עירוניות, ואח"כ התוכנית עוברת לוועדה המחוזית וגם להם יש מה להגיד. אם זו הייתה אג'נדה ממשלתית זה היה נראה אחרת".

לדבריו, "בשכונות שכבר ביצענו התחדשות עירונית זה קידם את האנשים בהן בצורה בלתי רגילה וחבל שהמדינה לא רואה בזה הזדמנות לא פחות ממחיר למשתכן, צריך לראות איך מחדשים את מרכזי הערים. נכון שזה מביא גם צפיפות אבל אני לא חושש מצפיפות, זה מביא הרבה יתרונות אחרים. התחדשות עירונית מייצרת שינוי חברתי ואני רואה שיש הפנמה והרשויות כבר לא חוששות מציפוף. היית רוצה לראות גוף אחד מהממשלה שמטפל בכל הבעיות כי בכל פעם שאתה מגיע לנקודה מסוימת מחזירים אותך אחורה".

התחדשות עירונית באור יהודה (ארכיון), הדמיה: משרד פרחי צפריר אדריכלים התחדשות עירונית באור יהודה (ארכיון) | הדמיה: משרד פרחי צפריר אדריכלים התחדשות עירונית באור יהודה (ארכיון), הדמיה: משרד פרחי צפריר אדריכלים

דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים, התייחס לבעיית הארנונה בשכונות שעברו התחדשות עירונית בהן מוצאים את עצמם התושבים הותיקים נדרשים לשלם תשלומי ארנונה שהם מתעקשים לעמוד בהם. "צריך לתת פתרון לעניין הארנונה, יש לנו פרויקטים שבהם הדיירים הותיקים לא עזבו אבל הם מתלוננים על הארנונה, חייבים למצוא לזה פתרון שיאפשר לתושבים ותיקים וחסרי אמצעים להישאר במקום מגוריהם".

סמי מצלאווי מיזמי הפינוי בינוי הראשונים בישראל הסביר את היתרונות שבהתחדשות עירונית, "אנחנו מוציאים אנשים משכונות מצוקה, זה מייצר שינוי אדיר, גם על הילדים, היו שכונות שהגענו וראינו ילדים עבריינים ותראה אותם היום, הם נטמעו בשכונה, זה לא התחדשות עירונית זה חידוש חיים לאנשי השכונה. לפני שנתיים אף קבלן לא רצה לשמוע על פינוי בינוי והיום זה הדגל של מדינת ישראל ואני קורא מכאן למדינה לנווט את הפרויקט הזה כמו שצריך לפני שיהיה כאן אסון. הבניינים הישנים הולכים ומתמוטטים".

ניר ברקת, ראש העיר ירושלים אמר כי העיר ירושלים נמצאת במומנטום כלכלי נפלא, "יש עוד הרבה עבודה אבל אני מרוצה מהמגמה". ברקת התייחס לבנייה במסגרת הסכמי הגג לעומת בנייה בהתחדשות עירונית, "הסכמי גג זה לעסקנים פוליטים ולא עוזר לראשי הערים, הכשל המערכתי נכון להיום שהנוסחאות בין השלטון המרכזי למקומי הוא בשינוי המודל ולחשוב איך אפשר לתמרץ את הערים. היום כל בניין שאתה מוסיף שהוא מאד חשוב לעיר בלי תמיכה של האוצר אתה מדרדר את העיר אחורה, גם את התושבים החדשים וגם את הותיקים. המוטיבציה של האוצר היא לעשות את מה שהיה מקובל בעבר, כל פעם שבונים שכונה חדשה ולא מתייחסים לשכונות הותיקות בירושלים שהולכות ומתדרדרות, מי שיכול עוזב ומשדרג והחלשים נשארים".

מהצד של הממשלה, חגי רזניק מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון אמר כי "כל שקל שהמדינה לא תשקיע היום בהתחדשות עירונית, הם לפחות עשרה שקלים שהיא תיאלץ להשקיע בעתיד בבנייה חדשה. אסור לנו, כמדינה, לקמץ ידיים בקידום התחדשות עירונית: יש לזרז את הקמת הקרן להתחדשות עירונית, שתתמוך בתשתיות והתחדשות בפרפרייה, לקדם מתן קרקע משלימה בפרויקטים ולהמשיך וליצור הסכמי מסגרת מול רשויות מקומיות. מעבר לערך המוסף החברתי העצום בתהליכים מסוג זה, יש כאן גם שיקול כלכלי ארוך-טווח ברור ומובהק".

אריאל יוצר סגן הממונה על התקציבים באוצר אמר כי בהתחדשות עירונית צריך לעבוד ביחד, ממשלה, רשות מקומית ודייר, "זה קשה, אבל אני חושב שבמקרים שבהם יש היתכנות כלכלית שיתוף הפעולה הזה כן יודע להניב הצלחות, וראינו את זה בלוד וברחובות".

תגיות