אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כוח לפועלים: כשעובדי גוגל מצליחים לשנות את החלטות המנכ"ל צילום: רויטרס

פרשנות מאקרו

כוח לפועלים: כשעובדי גוגל מצליחים לשנות את החלטות המנכ"ל

הצלחתם של עובדי גוגל להוציא אותה ממיזם AI צבאי צפויה לייצר גלי הדף בכל עמק הסיליקון; כשמתכנתים מוכשרים יודעים שלא יתקשו למצוא עבודה, הם מצליחים לנווט חברות ענק מבפנים

08.06.2018, 13:53 | יואב סטולר
1. לחץ מבפנים. גוגל הודיעה בסוף השבוע האחרון כי לא תאריך את החוזה שלה עם משרד ההגנה האמריקאי לאספקה ופיתוח של תוכנות בינה מלאכותית למל"טים צבאיים. ההחלטה לסיים את שיתוף הפעולה, שנתפס בגוגל כפתח לעולם שלם של חוזים ביטחוניים, לא נבעה מלחצי משקיעים אקטיביסטיים או משתמשים שוחרי שלום, אלא מדרישה חד משמעית מצד העובדים.

קראו עוד בכלכליסט

2. נימוקים אתיים. עובדים בגוגל מנהלים זה חודשים מאבק נגד שיתוף הפעולה של החברה עם גורמי הביטחון מנימוקים מוסריים. בחודש שעבר הסלים המאבק וכ-12 עובדים הגישו את התפטרותם במחאה. על רקע זה הודיעה מנכ"לית חטיבת הענן של גוגל דיאן גרין כי החוזה, שצפוי לפוג בקרוב, לא יחודש. בשיחה עם העובדים היא אף התחייבה שגוגל "מתכננת לחשוף עקרונות אתיים חדשים לגבי שימוש ביכולות AI".

דיאן גרין, סמנכ"לית הענן של גוגל, צילום: בלומברג דיאן גרין, סמנכ"לית הענן של גוגל | צילום: בלומברג דיאן גרין, סמנכ"לית הענן של גוגל, צילום: בלומברג

3. קושי רגולטורי. חברות הטכנולוגיה הפכו מזמן לתמנוני ענק שמחזיקים בעוצמה כלכלית ובכמויות מידע שמאפילות על מדינות רבות. הקושי של הרגולטורים להתמודד עם החברות הללו הפך את הצבת הגבולות עבורן לסבוכה במיוחד. וזה מה שעושה את הניצחון של עובדי גוגל למעניין כל כך.

4. צורך אנושי. הצמיחה של חברות הטכנולוגיה הולידה צורך עצום באנשי פיתוח, שזוכים לשכר גבוה ותנאי העסקה נדיבים, ודחפה לקרב מתמיד על כישרונות. חברות כמו גוגל, אפל, פייסבוק ואמזון מתחרות כל הזמן על עובדים. לכן, כשקבוצת עובדים מתפטרת במשותף במחאה תוך קבלת תמיכה ותמיכה מעשרות עובדים נוספים, אי אפשר להתעלם מכך. המתפטרים הדליקו נורת אזהרה מעל לראשי בכירי גוגל, ושלחו איתות ברור למחלקות משאבי האנוש וההנהלות בכל עמק הסיליקון ושלוחותיו.

5. שינוי מבפנים. למשתמשים הפשוטים לא נותר אלא להתמוגג מניצחון העובדים על תאגיד הענק. הביקוש הגדול לאותם עובדים, שיודעים כי סביר שלא יתקשו למצוא מקום תעסוקה חלופי, מאפשר להם לעמוד על עקרונות. נותר רק לתהות מה היה קורה בפייסבוק אם מאות מעובדי החברה היו מתקוממים על דליפת המידע במקרה קיימברידג' אנליטיקה. מהלך כזה ככל הנראה היה מטריד את צוקרברג הרבה יותר מכל שימוע בקונגרס.

תגיות