אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההלוואות לחברים בישראל נעצרות במיליארד שקל צילום: שאטרסטוק

ההלוואות לחברים בישראל נעצרות במיליארד שקל

החשיפה של משקיעים ישראלים להלוואות עמית לעמית (P2P) היא אפסית: שלוש הקרנות שמציעות היום חשיפה לשוק זה מנהלות נכסים בהיקף של 1.26 מיליארד שקל - 0.25% בלבד ביחס לשוק התיקים המנוהלים וקרנות הנאמנות

11.06.2018, 08:21 | רעות שפיגלמן

בסוף השבוע השלים בית ההשקעות הלמן־אלדובי סבב גיוס של 42 מיליון שקל לקרן ההשקעות שהוא מנהל בפלטפורמות P2P ומנהלת 112 מיליון שקל. היקף הנכסים המנוהל הנמוך מעיד על מידת החשיפה האפסית של משקיעים ישראלים להלוואות עמית לעמית (peer to peer).  

קראו עוד בכלכליסט

שלוש קרנות מציעות היום חשיפה לשוק ה־P2P והן מנהלות נכסים בהיקף כולל של 1.26 מיליארד שקל. ביחס לשוק התיקים המנוהלים וקרנות הנאמנות, שמסתכם ב־500 מיליארד שקל, הקרנות הללו מנהלות היקף נכסים מזערי ביותר של 0.25%. ביחס לשוק קרנות הגידור, שמנהל כ־5 מיליארד דולר, הן מנהלות 7.2%.

בהלמן־אלדובי גובים דמי ניהול של עד 1% ואת דמי ההצלחה הנמוכים ביותר, 10.5%. בניכוים רשמה הקרן תשואה של 1.88% מינואר ועד אפריל. קרן פאגיה של מיטב דש מנהלת נכסים ב־200 מיליון שקל. דמי ההצלחה בה הגבוהים בשוק, 15%. זאת לאור פרופיל הלוואות מסוכן יותר, שבא לידי ביטוי בציון דירוג האשראי, 688.2 (800 הוא דירוג האשראי הגבוה ביותר). הקרן, שפועלת מ־2016, השיאה 2.07% מתחילת השנה ו־10.17% ב־2017.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

הקרן של אי.בי.אי פועלת מ־2014 ומנהלת נכסים בכמיליארד שקל. הקרן, שגובה דמי הצלחה של 11.8%, השיגה את התשואה הנמוכה מתחילת השנה - 1.82%. ב־2017 השיאה 5.17% - חצי מפאגיה. פלטפורמות ההלוואות החברתיות מתווכות בין משקיעים לבין לווים הזקוקים למימון. הפלטפורמות לא נוטלת על עצמן את הסיכון של אי החזר החוב, ותמורת שירותי התיווך גוזרות עמלה ומספקות שירותים כמו מעקב אחר תיקי ההלוואות.

הקרנות משקיעות את הכספים רק בשתי פלטפורמות בארה"ב, לנדינג קלאב ופרופסר, שתי הפלטפורמות הגדולות בארה"ב בשוק הזה. אולם, לשתיהן שיעור חדירה נמוך לעומת אפיקים אחרים לנטילת אשראי צרכני. שוק האשראי הצרכני בארה"ב הוא כ־4 טריליון דולר, והיקף ההלוואות הצרכניות בפלטפורמות P2P הוא כ־50 מיליארד דולר.

הקרנות בישראל חושפות את המשקיעים הישראלים רק לתיקי הלוואות של אמריקאים, בגלל הקושי לדרג את הלווים בישראל. בישראל אין מנגנון מובנה לדירוג כזה, ובימים אלו עובד בנק ישראל על הקמת מאגר נתוני אשראי שצפוי לפעול בתחילת 2019. מנגד בארה"ב יש מנגנון דירוג שכזה, במשך 37 שנים, ולכן ישנה סטטיסטיקה להיעזר בה לצורך קביעת הריביות, ונתונים שמקלים על מתן דירוג והערכת סיכון ללווה פרטי.

שלושת המוצרים המאפשרים חשיפה ל־P2P היום, באמצעות מוצר פסיבי, הם יקרים וטומנים בחובם סיכון לא קטן. זה בא לידי ביטוי בדמי ההצלחה הגבוהים ובהתפלגות התיקים - יותר מ־40% מהתיק של השלושה חשופים ללווים שאינם בדירוגים הגבוהים. עם זאת, מי שהשקיע באחת הקרנות ב־2017 קיבל תשואה של יותר מ־5%.

תגיות