אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים לא אישרה תקנות שמבטלות אפשרות לשמר לקוחות בפנסיה צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי

ועדת הכספים לא אישרה תקנות שמבטלות אפשרות לשמר לקוחות בפנסיה

ברשות שוק ההון רוצים שחברות הביטוח יצטרכו להילחם על הלקוחות כבר בעת ההצטרפות או בעת פניה ובקשה להוזיל את דמי הניהול. לקראת הדיון בוועדה, חברות הביטוח ובתי ההשקעות לחצו על חבריה שלא לאשר את התקנות. הח"כים נורית קורן ועודד פורר התגייסו לצידם

11.06.2018, 13:28 | רחלי בינדמן

ניצחון לפי שעה לחברות הביטוח: ועדת הכספים לא אישרה תקנות שמבטלות אפשרות לשמר לקוחות בפנסיה. לפני הדיון הפעילו חברות הביטוח ובתי ההשקעות לחצים על חברי הכנסת שלא לאשר את התקנות שהיו מבטלות את האפשרות שלהם לשמר לקוחות נוטשים. הח"כים נורית קורן ועודד פורר התגייסו לצידם.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר שנתיים של שקט הפתיעה רשות שוק ההון את ענף הביטוח ביום חמישי שעבר כאשר התברר כי טיוטת תקנות דרמטית שפרסמה הרשות בראשה עומדת דורית סלינגר לפני שנתיים תעלה  לדיון בוועדת הכספים היום (ב').

מדובר בטיוטה המציעה לבטל את יכולת שימור הלקוחות על ידי גופי הפנסיה בעת שלקוח מבקש לעבור לגוף מתחרה. כיום, יש לחברות הביטוח ובתי ההשקעות אפשרות להניא לקוח מלעבור לגוף מתחרה דרך שיחת שימור שהוא יכול לבצע לו בפרק זמן של 10 ימים ממועד הודעת המעבר.

ברשות שוק ההון ובמשרד האוצר סברו כי מתן האפשרות הזו מונעת בעצם מחברות הביטוח להציע דמי ניהול מופחתים ללקוחות שפונים אליהם טרם החלטת ניוד כי הם יודעים שלכל היותר יוכלו לשמר אותם אם יעשו את הצעד הקיצוני של מילוי טפסים למעבר לגוף מתחרה. הבעיה היא שהרוב לבסוף לא מבצעים את תהליך הניוד וכל עוד הם לא עושים את זה הם לא מצליחים לשפר את התנאים. ברשות שוק ההון רוצים להעתיק את המודל שעבד בסלולר ולאפשר ניוד ללא אפשרות שימור באופן מיידי כך שחברות הביטוח יצטרכו להילחם על הלקוחות כבר בעת ההצטרפות או בעת פניה ובקשה להוזיל את דמי הניהול.

חברות הביטוח חששו מאד מתקנות אלו ואף איימו להגיש בג"ץ. החשש המרכזי היה שללא אפשרות שימור, לקוחות רבים יעברו לקרנות הפנסיה המוזלות, קרנות ברירת המחדל מבלי שחברות הביטוח תוכלנה לעצור בעדן, להטיח ביקורת על הקרנות המוזלות ולהוריד קצת את דמי הניהול כדי לשמר את הלקוח. כעת, הם נחלו הצלחה בועדת הכספים כאשר יו"ר הוועדה משה גפני הורה לרשות שוק ההון להידבר עם הצדדים בשנית, ורק לאחר מכן לשוב ולהביא את התקנות לדיון.

מימין: חברי הכנסת מיקי לוי ונורית קורן , צילום: עומר מסינגר מימין: חברי הכנסת מיקי לוי ונורית קורן | צילום: עומר מסינגר מימין: חברי הכנסת מיקי לוי ונורית קורן , צילום: עומר מסינגר

הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, ניסה להסביר את הרציונל: "כשהלקוח כבר ממלא טופס ניוד יש לו כוח עצום ומציעים להוריד לו דמי ניהול אבל בכל השלבים הקודמים אין לו שום כוח כי יודעים שמקסימום יחליט לעבור, אז יורידו לו. אנחנו רוצים לא להכריח את הלקוח לבצע פרוצדורת מעבר כדי לקבל הנחה בדמי ניהול, שאם מבקש הנחה שכבר יתנו לו ולא יאלצו אותו למלא טפסים. גם הייעוץ הבנקאי לא מתרומם כי היועצים רק ממליצים ללקוח להישאר איפה שהוא כי יודעים שאם ימליצו ללקוח לעבור אז ישמרו אותו ממילא".

"תמיד מעבירים הכל בחוזרים, מה קרה הפעם"

ח"כ נורית קורן (ליכוד) העלתה לאחרונה הצעת חוק פרטית להחלשת סמכויות רשות שוק ההון. היא זכתה לתמיכת שרת המשפטים איילת שקד אך ההצעה טורפדה על ידי שר האוצר משה כחלון. קורן התגייסה לטובת חברותה ביטוח: "מעניין שבאים מרשות שוק ההון לבקש מאיתנו לאשר, הרי הם תמיד מעבירים הכל בחוזרים. אנשים שעוברים בלי שינסו לשמר אותם מסתכנים בכך שיאבדו כיסויים ביטוחיים, הם לא מבינים מספיק. לא רוצה שהמפקחת תעשה מה שהיא רוצה. שיביאו הכל בצורה מסודרת, שידברו על תאריך כניסה לתוקף של התקנות, ורק אז נצביע".

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי   משה גפני, יו"ר ועדת הכספים | צילום: אלכס קולומויסקי משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי

יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה): "על דורית סלינגר אני סומך לגמרי אבל מה אם זה ייכנס לתוקף רק אחרי שתלך".

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) היה היחיד שהתגייס לטובת רשות שוק ההון: "האישה הזו, דורית סלינגר, עבדה לטובת הציבור".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) התגייס אף הוא לצד חברות הביטוח: "זה קצת מוזר בעיני לאשר תקנות שמתישהו יכנסו לתוקף בלי תאריך. לא אחתום על צ'ק פתוח. בנושא של הניוד הזמנים של הניוד זה הזמן שאתה מנהל משא ומתן. אתה ממקסם את הערך שלך. הלקוח באותה תקופה שיש לו שתי חברות שיושבות ורבות, רק מהחוסר ודאות שנמצאות, ילחצו ויורידו דמי ניהול. לא מבין את הצורך לאסור שימור".

ח"כ מיקי לוי: "שער בנפשך שאתה חברת ביטוח ואני בא לדבר איתך, אתה לא סופר אותי עד שבא עם דף הניוד, רק אז תתחיל להתייחס אלי ואז שואל אותי מה נתנו לך, אתן אותו דבר. זה לא תחרות, רק כשאנייד אקבל תנאים טובים יותר. מהרגע שחתם על הטופס אני רוצה שיעבור לזה שנתן את הדברים הטובים יותר".

יוליה מרוז, מנכ"ל איגוד בתי ההשקעות: "לגופו של התהליך מצטרפת לדברים שנאמרו קודם, התקנות פורסמו להערות הגופים לפני שנתיים. איגוד בתי ההשקעות העיר את הערותיו, קיים פגישות עם משרד האוצר, הביע עמדתו, ומבחינתנו התקנות הללו לא שמענו עליהן ולא הופיעו ולא הובאו להתייחסות. פתאום ביום חמישי מביאים את התקנות ושמים אותם על סדר היום בועדת הכספים. השתנו מאז המון דברים, ביקשנו לשנות כל מיני דברים ולא הקשיבו לנו, השוק השתנה, רוצים לשבת עם רשות שוק ההון".

גיא רוטקוף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח: "מסכים עם המטרות של התקנות הללו. אין תשובה בתקנות כיצד נוכל להימנע מסיטואציה שבה אדם מנסה למשוך כסף מקרן פנסיה אבל רק אנשים חולים עם תוחלת חיים קצרה, יישארו רק אנשים עם תוחלת חיים ארוכה, מי שישלם את זה הם אותם אנשים שנותרים בקרן פנסיה. יכולים להחליט החלטה חפוזה שנדע את המשמעות שלה עוד 20 שנה".

רג'ואן גרייב, מהפניקס: "כל תהליך הניוד צעד מבורך ונכון אבל צריך לטפל בכשלים. למה לבטל לאנשים את האפשרות לנייד".

שרעבי עקץ את חברות הביטוח: "קשה לי להאמין שחברות הביטוח באמת דואגות לתחרות, זה בדיוק להיפך".

בסופו של דבר סוכם כאמור שלא להצביע על אישור התקנות כעת.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
שימור נהוג ומקובל בכל תחום
סלולר כבלים אינטרנט וכן גם ביטוח. שכל אחד יתקשר היום לחברת הביטוח או לסוכן ויגיד שקיבל הצעה זהה לביטוח המשכנתא למשל 10% פחות. בום . הסוכן ישווה לרוב המקרים. הרבה פעמים אנשים מרוצים ולא רוצים לשנות. ואין להם את ההבנה. אבל בגלל שנפגשו עם משווק מחברה כזאת או כזאת. לא היה נעים להם לסרב. אמרו כן וחתמו על ניוד של קרן פנסיה או השתלמות או אפילו ביטוח מנהלים. ואין להם מושג אם זה באמת מתאים לצרכים שלנם ולרצונות שלהם. המשווקים לא תמיד מתארים ללקוח את כל התמונה. אלא רק את החלקים הורודים. השימור בא לישר קו
אחד שמהין  |  23.06.18
לכל התגובות