אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל ומיקרוסופט ינסו לשכנע את כחלון לבטל את מיסוי האופציות צילום: יאיר שגיא

בלעדי לכלכליסט

גוגל ומיקרוסופט ינסו לשכנע את כחלון לבטל את מיסוי האופציות

סמנכ"לי הכספים של מרכזי הפיתוח הישראליים של החברות הבינלאומיות - בהן גם IBM, פייפאל, אי־ביי ופיליפס - נפגשו במטרה להפוך את פסיקת העליון שקבעה שעליהן לשלם מס על האופציות. נציגי איגוד התעשיות המתקדמות ייפגשו עם כחלון

12.06.2018, 07:46 | עמרי מילמן

בכירים ישראלים בחברות הייטק רב־לאומיות הפועלות בישראל  בהן גוגל, פייפאל, אי־ביי, מיקרוסופט, פיליפס, סנדיסק, סימנס, ג'נרל מוטורס ו־IBM  נפגשו בשבוע שעבר לישיבה משותפת חריגה שאותה הגדירו כ"מפגש חירום", במטרה לגבש פתרון לפסיקת בית המשפט העליון שחייבה את החברות לשלם מס גם על האופציות שהעניקו לעובדים. את המפגש ארגן האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), שבכיריו אמורים להיפגש בעוד שבועיים עם שר האוצר משה כחלון ועם מנהל רשות המסים ערן יעקב.

קראו עוד בכלכליסט

פסיקת העליון מסעירה את עולם ההייטק הישראלי משום שהיא מגדילה מאוד את ההוצאות של החברות העולמיות, מה שמעלה את החשש שהן יעזבו את ישראל למדינות בעלות שיעור מס נמוך יותר. החברות הזרות משלמות לחברות הבנות הישראליות, שהן בדרך כלל מרכז מחקר ופיתוח, תשלום המכסה את עלות התפעול של החברה הישראלית בתוספת רווח, שעומד בדרך כלל על שיעור של 7%.

מימין: מנכ"לית IATI קרין מאיר רובינשטיין ומנהל רשות המסים ערן יעקב, צילום: יורם רשף, אוהד צויגנברג מימין: מנכ"לית IATI קרין מאיר רובינשטיין ומנהל רשות המסים ערן יעקב | צילום: יורם רשף, אוהד צויגנברג מימין: מנכ"לית IATI קרין מאיר רובינשטיין ומנהל רשות המסים ערן יעקב, צילום: יורם רשף, אוהד צויגנברג

 

כפל מס בפועל

 

בחודש אפריל קיבל העליון את עמדת רשות המסים בנוגע לאופן חישוב המס של חברת קונטירה, לפיה בחישוב עלות התפעול של החברה הישראלית, יש לכלול גם את העלות של הקצאת האופציות לעובדים. ההחלטה מייקרת בהתאם גם את הרווח שהחברה הזרה צריכה להקצות לחברה הישראלית. לטענת בכירים בענף ההייטק, הכללת האופציות תייקר את העלויות באופן משמעותי, אם כי אין הערכה מדויקת של גובה ההתייקרות.

בכינוס נחשפו סמנכ"לי הכספים של החברות הישראליות לתמונת המצב המיסויית שהוצגה על ידי יו"ר IATI ארז צור, עו"ד איל שנהב שייצג את קונטירה בעליון, רו"ח עמית אורינג מארנסט אנד יאנג ויניב ארליך, שותף ב־IBI Capital. בדיון הודגש כי מלבד ההעלאה המשמעותית בשיעור המס האפקטיבי על החברות בישראל, החברות האם לא יוכלו להכיר בהוצאה לצורכי מס בארה"ב, כך שהחברות ישלמו בפועל כפל מס.

נציגי החברות אמרו במפגש כי פסיקת העליון המייקרת את המס בישראל, יחד עם רפורמת המס של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ המפחיתה את המס בארה"ב מגדילות את התמריץ של החברות להרחיב את פעילותן בארה"ב ולא בישראל. עלות השכר הגבוהה בענף ההייטק הישראלי רק מחריפה את הבעיה שמולה ניצבות אותן חברות.

בין טראמפ לערן יעקב

 

מאז חתם טראמפ בדצמבר על רפורמת המס שהפחיתה את מס החברות האמריקאי באופן משמעותי מ־35% ל־21%, בוחנים במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה כיצד להגיב. בינתיים, בעיקר לאור חוסר הבהירות בארה"ב עצמה, לא ננקטו פעולות כלשהן ובכל מקרה, כחלון אמר ל"כלכליסט" כי לא נשקלות כעת הפחתות מסים נוספות. עם זאת, פסיקת העליון מהווה עבור החברות העלאת מסים בפועל, ועל כן מצפים שם שכחלון ויעקב יקדמו חקיקה שתהפוך את פסיקת העליון ותבהיר במפורש שאין להכליל את שווי האופציות בחישוב המס.

מנכ"לית IATI, קרין מאיר רובינשטיין, אמרה ל"כלכליסט" כי "הדיון הבהיר שהחלטת בית המשפט העליון מחייבת אותנו לפעול באופן מיידי מול הרגולטורים כדי לתקן את העיוות בחוק לפני שייגרם נזק בלתי הפיך. השופט עצמו שקיים עיוות בחוק וציין שאין מתפקידו של בית המשפט לבדוק את תבונת מדיניות המס בישראל, אלא רק לתת פרשנות לדין הקיים". היא הוסיפה כי "הרגולטור חייב להבין שאנחנו נמצאים בתחרות גלובלית אינסופית, ואם ישראל לא תשכיל לשמור על מדיניות מס אטרקטיבית ותחרותית מול העולם, החברות הרב־לאומיות עלולות לצמצם או להעביר את מרכזי הפיתוח שלהן למדינות אחרות".

תגיות