אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוכמת המזרח של אילן הייטנר צילום: טל שחר

חוכמת המזרח של אילן הייטנר

הסופר אילן הייטנר (“חוכמת הבייגלה”) יצא למסע ארוך במזרח הרחוק עם משפחתו. הוא חזר משם עם ספר חדש על זוגיות וחיפוש עצמי

13.06.2018, 08:31 | מאיה נחום שחל

כשאשתו של גולן הציעה לו לעשות טיול של שנה סביב העולם כדי לעבוד על הזוגיות, הוא חשב שזה רעיון הזוי ומשוגע. שיחת טלפון מבעל הבית שהחליט להעלות את שכר הדירה ל־7,250 שקל בחודש, שינתה את התמונה והמשפחה יצאה למזרח למסע חיפוש מחדש אחר האהבה, הזוגיות והחיים עצמם. זה סיפור המסגרת של ספרו השישי של אילן הייטנר “7,250” שרואה אור בימים אלה בהוצאת מודן.

לפני שנתיים החליטו הייטנר ואשתו לעזוב את הבית בפרדס חנה ולצאת לחיות במזרח. “שכר הדירה היה רק אחד הטריגרים”, מספר הייטנר ל”כלכליסט”. “אנחנו הרבה פעמים מקבלים החלטות משמעותיות וגורליות על סמך אירועים קטנטנים ומטופשים לכאורה, אבל קדמה לזה היסטוריה. כי לא היינו שלמים עם המקום שאנו חיים בו, בזוגיות הגענו לקצה, בסדנאות ובהרצאות שאני מעביר הרגשתי שאני לא מחדש לעצמי ומשתעמם והייתי צריך תובנות חדשות כדי להתרענן, וגם כבר לא היה לי על מה לכתוב”.

אילן הייטנר. “לקחנו כלים מהיהדות וראינו שזה עובד", צילום: טל שחר אילן הייטנר. “לקחנו כלים מהיהדות וראינו שזה עובד" | צילום: טל שחר אילן הייטנר. “לקחנו כלים מהיהדות וראינו שזה עובד", צילום: טל שחר

לפצח את סוד הזוגיות

20 שנה חלפו מאז ראה אור ספר הביכורים של הייטנר (47) “חוכמת הבייגלה”, שהפך לקאלט רב־מכר ועובד לסרט קולנוע.

מאז הוא הספיק לכתוב חמישה ספרים, בהם “קציצות” ו”מלך החומוס ומלכת האמבטיה”, להתחתן ולהביא ארבעה ילדים לעולם. את “7,250” כתב במהלך המסע המשפחתי. זה התחיל מפרויקט שיזם בשם “ספר חי”, שירות אינטרנטי ב־20 שקל לחודש אשר מנוייו ליוו אותו בתהליך הכתיבה. “למדתי שמקור ההשראה הגדול ביותר הוא הדדליין. התחייבתי להעלות כל שבוע פרק ואנשים קראו והגיבו. חלק לא מבוטל מהנסיעה התחיל מזה שנגמר לי על מה לכתוב ורציתי מסגרת שבה אוכל גם להתחייב לכתיבה וזה היה סטארט־אפ מאוד יפה ופרויקט מרתק עבורי. כשחזרנו, חיברתי את כל הפרקים לעלילה”.

הייטנר בחר לשלב בספר גם את הקול הנשי, דבר המסייע לעורר הזדהות בקרב קוראיו. “אומרים לי שהספר הוא בית ספר לזוגיות. דווקא בגלל שאני מוציא את הכל בשיא הכנות, כולל המחשבות הפחות נעימות. זה התחיל מזה שאשתי תיעדה את הטיול ושלחה לחברות מדי שבוע דברי חוכמה מצחיקים. לקחתי מהרעיונות שלה, ואז התגבש רעיון שלא רק הקול הגברי יובא אלא תהיה גם קונטרה נשית. אנחנו לא זוג שנשאר יחד כדי לשרוד אלא כדי לאהוב יותר ולפצח את הסוד של האהבה”.

על השאלה איפה עובר הקו בין המציאות לבדיון עונה הייטנר כי ”יש קרבה גדולה לאמת, אבל כמובן שיש הגזמות. חלק מעבודת הסופר היא לקחת רגשות שיושבים אצלו על להבה 3 ולהעצים אותם ל־3,000. לכל אדם יש מחשבות שעולות לאלפית שנייה ונעלמות, ואני הופך אותן לעיקר. אם זה להגיד שזה סטארט־אפ להיות אלמן כי להתגרש זה תיק, או להגיד שבא לך להעיף את התינוק כשהוא בוכה אפילו שזה הדבר הכי יקר ואהוב בעולם. כולם מרגישים את זה לפעמים אבל לא מעיזים להגיד, ואני חושף את עצמי ומוציא החוצה. אנשים שחושבים שמשהו אצלם לא בסדר נאנחים אנחת רווחה כשיש עוד כמוהם”.

כלים של שבת

בכתיבתו הייטנר מספק לקוראיו עצות לחיים כמו לשתות כוס תה יחד בערב או ש“אדם מתחיל לקחת אחריות על חייו כשהוא מפסיק להאשים אחרים”. גם הרעיון לשמור שבת אחת לארבעה שבועות עולה בספר אלא שמאז משפחת הייטנר העלתה הילוך ועברה לחיות באורח חיים דתי. “התחלנו משבת אחת לארבע מצורך אמיתי ליהנות יותר מהחיים ולא ממקום של אלוהים אמר. לקחנו כלים מהיהדות וראינו שזה עובד. זה נתן לנו גבולות ועוגנים. אנחנו חיים יותר טוב ממה שחיינו לפני שאימצנו את סט הכלים הזה”.

תגיות