אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"צפון קוריאה רוצה להיות מדינה נורמלית ומחכה למערב"

"צפון קוריאה רוצה להיות מדינה נורמלית ומחכה למערב"

קים ג'ונג און, שמתואר על ידי עריקים ומשקיפים כ"חסר רחמים אך אינטליגנטי" צפוי להתניע מהלכים לפיתוח כלכלת מדינתו ואולי יפתח את הדלת ליועצים מעמק הסיליקון ולרשת פאסט־פוד. יועץ לנשיא דרום קוריאה: "קים רוצה חותמת הכשר אמריקאית"

12.06.2018, 19:02 | תמר טוניק

בתום שלוש שעות וחצי של דיונים חתמו היום מנהיגי ארה"ב וצפון קוריאה על מסמך שבו מתחייב קים ג'ונג און לפירוק חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. השגת כוח הרתעה גרעיני היתה משימתו המרכזית של קים מאז עלה לשלטון ב־2011. אך בניגוד לאביו קים ג'ונג איל, שהתמקד רק בכוחה הצבאי של צפון קוריאה, קים, העשוי לשלוט במדינה עוד 40 שנה, פועל לקידומה של הכלכלה. עתה, עם חתימת ההסכם, הסיכויים לכך טובים מתמיד. "כלכליסט" ממפה את מהלכי הפיתוח הכלכלי שקים עשוי להתניע בצפון קוריאה.

קראו עוד בכלכליסט

אזורים כלכליים - ישתמש בכסף מאבא

 

המנהיג הצפון־קוריאני, המתואר על ידי משקיפים ועריקים כחסר רחמים אך אינטליגנטי, צפוי לפעול להקמת אזורים שבהם אפשר יהיה לבצע ניסויים כלכליים, בסביבה מפוקחת. צפון קוריאה תזדקק גם להזרמה מסיבית של הון ממשקיעים בינלאומיים, שכן התשתיות שלה מיושנות מאוד. ישנם דיווחים לפיהם אביו של קים השאיר לו כ־4 מיליארד דולר בחשבונות זרים, כספים שקים בוודאי השתמש בהם לטיפוח מאגר הנשק הגרעיני, ועשוי עתה להפנות לפרויקטים אזרחיים.

מאז שעלה לשלטון, כלכלת הצפון לא צמחה באופן דרמטי. מנתוני הבנק המרכזי של דרום קוריאה עולה, כי התוצר לנפש בצפון עמד על 1.46 מיליון וון ב־2016, לעומת 31.98 מיליון וון בדרום. "אני יכול לומר שאנשים בצפון קוריאה מאוד לא מרוצים ממה שהוא יצר", כך לפי ברוס בנט, מומחה לצפון קוריאה וחוקר בכיר בתאגיד ראנד, שאמר את הדברים לרשת CNBC. "הוא הבטיח שברגע שישיג נשק גרעיני העסקים ישתפרו, חייהם ישתפרו, מדינות אחרות יתייחסו אליהם באופן חיובי. וזה לא קרה בעיקר בגלל הסנקציות", ציין. האסטרטגיות לרפורמה כלכלית כוללות חידוש של שתי יוזמות משותפות עם דרום קוריאה, פארק התעשייה קסונג ואזור התיירות מאונט קומגנג, בצפון קוריאה. תאגיד יונדאי, שערך סיורים בשני הפרויקטים, הודיע על תוכניותיו לחדש את הפעילות.

הפרויקטים והאזורים הכלכליים יאפשרו לכופף את החוקים בדרכים שהמשטר לא מוכן עדיין לבצע ברחבי המדינה, כך לפי אנדריי אברמיאן, לשעבר מנכ"ל צ'וסון אקסצ'יינג', ארגון שבסיסו בסינגפור התומך ביזמים צפון קוריאנים.

מחכים לתיירים - מקדונלד'ס במקום קימצ'י

תיירות צפויה להיות חלק משמעותי מתמרוץ הכלכלה בזכות המטבע הזר שתזרים לצפון קוריאה. צילומי לוויין שפורסמו באחרונה מראים פעילות בנייה מסיבית, ובכלל זה הקמת אגם מלאכותי, באזור התיירות וונסאן־קאלמה בחוף המזרחי, כך לפי "NK ניוז".

דונלד טראמפ וקים ג דונלד טראמפ וקים ג'ונג און בפסגה בסינגפור | צילום: איי פי דונלד טראמפ וקים ג

השקעה בתיירות תחייב גם התאמות קולינריות. לקראת ועידת הפסגה, ה־CIA פרסם נייר עמדה לפיו קים אולי לא יוותר במהרה על הנשק הגרעיני, אבל בהחלט פתוח לרעיון של פתיחת רשת המבורגרים מערבית במדינתו. המבורגרים וצ'יפס בגרסתם המקומית הם מאכל פופולרי בפיונגיאנג, זאת לצד מנות קונבנציונליות פחות, כמו קימצ'י חריף, אטריות כוסמין קרות וצדפות שבושלו במדורה שלובתה בדלק. כך לפי הבלוג של מדריך התיירים סיימון קוקרל, שביקר בצפון קוריאה כ־150 פעמים.

העמדה של ה־CIA לגבי שאיפותיו של קים גובתה בחוות דעת של יועץ בכיר לנשיא דרום קוריאה, פרופ' מון צ'ונג, שאמר כי שליט צפון קוריאה מעוניין לבצע תהליך מודרניזציה בכלכלה באמצעות השקעה בינלאומית, כמו רשת מקדונלד'ס או אפילו מותג הנדל"ן טראמפ טאוור. "הם רוצים להיות מדינה נורמלית שתוכר על ידי ארה"ב", אמר מון ל־CNN. "הם מעוניינים שמשקיעים אמריקאים ותאגידים רב־לאומיים יגיעו לצפון קוריאה". השקעות אמריקאיות ישמשו כחותמת הכשר עבור משקיעים אחרים. "השקעות כאלה עשויות לכלול גם טכנולוגיה וייעוץ בתחום היזמות מצד גורמים מעמק הסיליקון", כך לפי ג'פרי סי, מייסד צ'וסון אקסצ'יינג'.

פיונגיאנג , צילום: גטי אימג פיונגיאנג | צילום: גטי אימג'ס פיונגיאנג , צילום: גטי אימג

הכסף החדש שולט - שוחד מאחורי כל עסקה

 

חלק מהיוזמות הפרטיות המוצלחות ביותר בצפון קוריאה מנוהלות על ידי המתעשרים החדשים, המכונים "דונג'ו" ("אדוני הכסף" בקוריאנית). כך לפי דיווח ב־CNBC. מומחים מתקשים להעריך את היקף הפעילות של המגזר הזה, אך ברור כי במדינה כמו צפון קוריאה, כוח כלכלי פירושו כוח פוליטי העשוי לאיים על מודל השליט היחיד. קים עשוי לפעול עתה לצמצום הכוח של מעמד הדונג'ו, אך אם יפריז בכך, הוא יפגע בתהליך השינוי של הצפון, משום שהמתעשרים החדשים הם גורם חשוב בכלכלה ומקור מרכזי להכנסות הממשלה. כך לפי פרשנות של "האקונומיסט".

הדונג'ו פוקדים בקביעות את המובלעת העשירה של פיונגיאנג, המכונה בפי זרים "פיונגהטן". שם הם נהנים מקניות בבתי כלבו יקרים ובילויים במסעדות ובבית קפה הפועל 24 שעות ביממה. התפתחות מעמד המתעשרים החדשים התאפשרה בעקבות צו ממשלתי מ־2002, שפתח בפני אזרחים את האפשרות לבצע מסחר ולהפעיל עסקים, כך לפי מייקל מדאן, מומחה לצפון קוריאה מהפקולטה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. "הם כמו אוליגרכים", הסביר מדאן. "חלקם עשו את הונם בעצמם, אבל הם אחראיים לחלק גדול מאוד מהשחיתות בדרג הרשמי בצפון קוריאה. מבחינתנו זו שחיתות, אבל כך נעשים פה עסקים. אתה לא יכול לעשות עסקים מבלי לשחד את הרשויות עם מוצרים או עם כסף". 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כל עוד הרוצח הזה לא יוותר על השלטון אין סיכוי לשינוי
כולנו מכירים את המשפט "היהפוך כושי עורו?" וכולנו יודעים שמדובר בשאלה רטורית. כל עוד המפלצת הזה שרוצח ומענה את כל בני עמו ומתנגדיו מבית ומחוץ לא יסכים לוותר על השלטון ולעמוד לדין על פשעים נגד האנושות, לא יהיה לעולם שום שינוי. הוא ימשיך לענות את בני עמו, להיות רודן אכזר ויקבל מילארדים כדי להמשיך ולפתח נשק גרעיני. דווקא עכשיו כשהוא על הברכיים צריך לחנוק אותו כמה שיותר חזק עם סנקציות עד שהעם המת מרעב יתקומם כנגדו ונגד השלטון הרצחני שלו ויעשו איתו דין. כמה חבל, ארה"ב פספסה את נקודת השבר ונתנה למפלצת הזו עוד אוויר.
אמיר  |  13.06.18