אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת שוק ההון

מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "אנחנו לא עצובים על עסקאות שלא עשינו"

ישי דוידי אמר בוועידת שוק ההון של כלכליסט כי הקרן שואפת לחולל שינוי לטווח הרחוק: "אנחנו לא בונים חברות לאקזיט – אלה חברות יותר טובות ויותר חזקות"

13.06.2018, 11:28 | דרור רייך

"תמיד יותר קל יותר למכור חברה מאשר לקנות אחת. בשנתיים הקרובות נראה עוד מכירות של חברות טובות בישראל ובעולם". כך אמר היום (ד') מייסד ומנכ"ל קרן פימי ישי דוידי בשיחה עם העיתונאי גולן חזני בוועידת שוק ההון של כלכליסט. דוידי הוסיף כי "בישראל יש כמות כסף מוגבלת, ולכן לא בטוח שיודעים פה לעשות עסקאות של מיליארדים". קרן פימי מחזיקה ב-31 חברות, 50 מפעלים, למעלה מ-100 בעולם, אלף עובדים והיקף נכסים של 5.5 מיליארד דולר.

המעבר של שוק ההון מאחזקות של בעלי שליטה (נוחי דנקנר, מוטי זיסר) לשוק של קרנות (כמו פימי) – זה טוב? אתם אומנם פחות ממונפים, אבל סוג של עושים סיבוב של אחרי כמה שנים, בניגוד לבעלי השליטה הפרטיים.

"ישראל לא קובעת את הכללים – בעולם אין כמעט חברות אחזקה, אפילו וורן באפט נהיה סוג של קרן. אבל תמיד המחשבה של פימי היא לטווח ארוך, למרות שאנחנו בתוך חתך של זמן בגלל ההשקעה (אורך חייה של קרן הוא בממוצע 7 שנים). עדיין, אנחנו מכוונים בהחלט לחולל שינוי חיובי לטווח הרחוק.

"אני אתן לך דוגמא, כשמכרנו את ריטליקס אמרנו לקונה – יש לנו תוכנית פעולה לשנתיים הקרובות, שדרוגים, גיוסים של עובדים וכו'. היה לנו יותר קל למכור את החברה בלי הרשימה, אבל התעקשנו, כי אנחנו לא בונים חברות לאקזיט – אלה חברות יותר טובות ויותר חזקות".

 

מה הדבר הראשון שאתם עושים בחברה שאתם רוכשים?

"קודם כל, ניתוח של מצב החברה והשוק בו היא פועלת, למרות שחלק מתוכניות העבודה לפני הכניסה ואחרי הכניסה לעיתים קרובות משתנה. יש לנו מתודולוגית השבחה שכוללת חמישה פרמטרים - צוות מנצח, הצטיינות תפעולית, השקעות, שליטה ובקרה ותוכנית אסטרטגית. כל חמשת הפרמטרים אומנם נראים פשוטים, אבל היישום שלהם מאוד מאוד מסובך.

"אני אתן לך דוגמא, שרכשנו את נייר חדרה לפני שלוש שנים, כולם אמרו לנו ששוק הנייר מת. אבל בנינו צוות ניהולי מנצח, לאחר שעשינו שינויים רבים בצוות הניהול שהיה קיים. נקבע אסטרטגיה – לא מילים אלא במעשים. כשפגשנו אותם הם היו עם קצב רווחיות מאוד נמוכה, והבאנו אותה להצטיינות תפעולית. עשינו גם רכישות והשקעות, בעיקר בתחום הרובוטיקה של המפעל בהיקף של 250 מיליון שקל.

"היינו בשליטה והיינו חייבים להיות מדויקים מאוד בדיווחים שלנו, בטח מול שוק ההון. גם המכפיל של החוב היה גבוה, כמעט ברמה של פשיטת רגל. היום אנחנו אחרי שהורדנו מיליארד שקל מהחוב תוך שלוש שנים".

ישי דוידי (משמאל) בשיחה עם גולן חזני בוועידה, צילום: עמית שעל ישי דוידי (משמאל) בשיחה עם גולן חזני בוועידה | צילום: עמית שעל ישי דוידי (משמאל) בשיחה עם גולן חזני בוועידה, צילום: עמית שעל

 

מכרתם את אורמת ממש רגע לפני התפרצות הר הגעש שמאיים על תחנת הכוח שלה בהוואי, אז עכשיו היא בבעיה – מה דעתך?

"מכרנו 57 חברות, כל החברות שמכרנו הן טובות חזקות עם חזון ולא ממונפות, פשוט אי אפשר למכור חברות אחרת . אורמת היא חברה מצוינת, ולראייה אחרי שמכרנו המניות עלו ב-20%. לגבי הר הגעש בהוואי, הוא התפרץ גם בתקופה שלנו, אבל אנחנו טיפלנו בזה, הרמנו מערכות בטון מתוחכמות ושאר פעולות, והיה לנו גם קצת מזל שהלבה זרמה לים ולא לתחנה. לגבי זה שאורמת לא עומדת בתאריכי פרסום הדוחות, זו כבר לא אחריות שלנו".

איך נראה המעקב שלכם אחרי חברות פוטנציאליות?

"היום, בניגוד לעבר, בהרבה עסקאות אנחנו עובדים לבד, כלומר רוכשים את כל החברה, אנחנו בקשר עם כמה מאות, אלה תהליכים ארוכים. אנחנו במעקב תמידי ורוב העסקאות הן שלנו בבלעדיות. אני מאמין שהסיבה היא שאנשים מרגישים בנוח איתנו, ואפשר לנתח את זה על פני עשרות עסקאות".

יש לקרן תקרת זכוכית? לא הייתם חלק מעסקת אבגול או פרוטרום?

"לכל אחד יש תקרת זכוכית, בפימי אנחנו לא משקיעים בפיננסים, בנקים או כרטיסי אשראי, ולא משקיעים בנדל"ן. אבגול היא חברה בפריזמה שלנו ופרוטרום היא חברה מעניינת. אנחנו קונים במספרים שאנחנו מרגישים בנוח ונמשיך לעשות עסקאות גדולות רק לפי הפרמטרים שלנו". אם נטפים נמכרת ב-1.9 מיליארד במכפיל גבוהה, את כל הפורטפוליו של פימי אני מוכן למכור במחירים האלה".

אתה חושב שיש עסקה שהחמצת?

"אנחנו בהגדרה לא בוחנים אחורה מה פספסנו לטוב ולרע. גם אם רכשנו ולא ניהלנו נכון את הסיכונים, אנחנו מסתכלים קדימה איך נשנה ונתקן ונבנה חברה טובה – אנחנו לא עצובים על עסקאות שלא עשינו".

תגיות