אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תושבת ארה"ב נגד נאס"א: דורשת להמשיך ולהחזיק באבק מהירח בשווי מיליוני דולרים צילום: נאס"א

תושבת ארה"ב נגד נאס"א: דורשת להמשיך ולהחזיק באבק מהירח בשווי מיליוני דולרים

סוכנות החלל דרשה מתושבת טנסי שמחזיקה בכ-15 סמ"ק של אבק מהירח, להחזיר את החומר - בטענה שמדובר ברכוש של הממשל האמריקאי

13.06.2018, 20:52 | שירות כלכליסט
הירח מגיע לבית המשפט: תושבת מדינת טנסי בארה"ב הגישה תביעה נגד נאס"א (סוכנות החלל של ארה"ב) בטענה שיש לה זכות להחזיק בקומץ אבק מהירח, שניתן לה במתנה בשנות ה-70 של המאה הקודמת ע"י האסטרונאוט ניל ארמסטרונג המנוח, האדם הראשון שדרך על הירח ביולי 1969.  

נאס"א טוענת שעל החומר להיות מוחזר אליה כיוון שמדובר "בחומר שהושג במסגרת תוכנית אפולו, והוא רכוש ממשלת ארה"ב".

סכומי הכסף המעורבים בתביעה עשויים להיות גבוהים מאוד: בקיץ שעבר, למשל, שקית שהכילה קמצוץ אבק ירח ממשימת אפולו 11 (המשימה המאוישת החמישית בתוכנית) נמכרה במכירה פומבית תמורת 1.8 מיליון דולר. לתובעת מטנסי, לורה צ'יקו, יש הרבה יותר מקמצוץ. עורך הדין שלה מעריך שבמקרה שלה מדובר בכ-15-10 סמ"ק של החומר.

שקית עם אבק ירח שנמכר אשתקד במכירה פומבית תמורת 1.8 מיליון דולר, צילום: גטי שקית עם אבק ירח שנמכר אשתקד במכירה פומבית תמורת 1.8 מיליון דולר | צילום: גטי שקית עם אבק ירח שנמכר אשתקד במכירה פומבית תמורת 1.8 מיליון דולר, צילום: גטי

הערכת שווי של כמות אבק כזאת מהירח היא כמעט בלתי אפשרית, משום שמדובר בחומר נדיר וגם בגלל שאלת הבעלות עליו. לפי נאס"א, אסטרונאוטים ממשימות אפולו הביאו איתם לכדור הארץ במשך השנים כ-380 ק"ג של חומר מפני השטח של הירח. משימות חלל בלתי מאוישות של ברית המועצות לשעבר הביאו איתם פחות מק"ג.

ניל ארמסטרונג על הירח ביולי 1969, צילום: נאס"א ניל ארמסטרונג על הירח ביולי 1969 | צילום: נאס"א ניל ארמסטרונג על הירח ביולי 1969, צילום: נאס"א

חומר מהירח יכול להגיע לכדור הארץ גם בצורת מטאוריטים ירחיים, אך בנושא הנדיון עתה בבית המשפט מדובר באבני ירח שהובאו ע"י משימות מאוישות.

ב-2003 הממשלה הפדרלית תמחרה כמה מסלעי הירח שהובאו לכדור הארץ, במסגרת מקרה פלילי שכלל מספר מתמחים בנאס"א שגנבו כספת מלאה בסלעי ירח ממרכז החלל על שם לינדון ג'ונסון  ביוסטון, טקסס. נאס"א העריכה ב-1973 ששווי הסלעים הוא סביב 50,800 דולר לגרם. בהתבסס על העלות הכוללת של הבאתם לכדור הארץ, מדובר ב-300 אלף דולר לגרם כיום.

לפיכך, אם ניקח בחשבון שצ'יקו 15-10 סמ"ק של אבק מהירח, עם ממוצע דחיסות של 1.5 גרם לסמ"ק, המשמעות היא שיש בידיה 22.5-15 גרם של אבק ירח ששווים בין 4.5 ל-6.8 מיליון דולר. זה עדיין לא אומר שיהיה קל למצוא מישהו שישלם סכומים כאלה על אבק מהירח.

רוברט פירסון, עורך האתר collectspace.com אומר שאבק ירח מעולם לא נמכר באופן חוקי. "אין חוק ספציפי שמתייחס לבעלות על חומרים מהירח, אבל ארה"ב מחשיבה את הדגימות ממנו כרכוש המדינה".

תגיות