אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המונדיאל ה-21 נפתח הערב: משחק ראווה רוסי בשווי 12 מיליארד דולר צילום: בלומברג

המונדיאל ה-21 נפתח הערב: משחק ראווה רוסי בשווי 12 מיליארד דולר

המונדיאל שייפתח הערב יהיה מפגן של כדורגל עולמי, ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתכוון לנצל את הזרקור הבינלאומי לצרכיו. בתפריט: חשיפת מקלט מס להמונים, סימון שטח פוליטי וגם מסר לחוליגנים

14.06.2018, 06:50 | אוריאל דסקל

היום זה סוף סוף קורה: המונדיאל ה־21 ייפתח ברוסיה ויימשך עד למשחק הגמר שייערך ב־15 ביולי. 32 נבחרות יתמודדו על התואר הנכסף, במשחקים שייערכו ב־11 ערים ברוסיה, ביניהן כמה שנבנו בהן לראשונה אצטדיוני ענק. סביב בניית כמה מהאצטדיונים יש סימני שאלה מדוע הם נבנו בערים ללא כל זיקה לכדורגל, והאם לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין היו מניעים נסתרים בבנייתם.

קראו עוד בכלכליסט

התעלומה הראשונה היא העיר קלינינגרד, עיר נמל לחוף הים הבלטי ובירתו של מחוז קלינינגרד, מובלעת רוסית בין פולין לבין ליטא. בעבר היא נודעה בשם הגרמני שלה קניגסברג (עיר המלכים), בעת שהיתה בירת פרוסיה, ובה גם נולד הפילוסוף עמנואל קאנט. לקראת סוף מלחמת העולם השנייה הופצצה העיר על ידי חיל האוויר הבריטי וחלקים גדולים ממנה נחרבו. לאחר כיבושה על ידי הצבא האדום ב־1945 ועד ינואר 1950 הוגלתה כל אוכלוסייתה הגרמנית למזרח גרמניה הקומוניסטית, והוחלפה באוכלוסייה רוסית.

  , צילום: בלומברג, אי פי איי צילום: בלומברג, אי פי איי   , צילום: בלומברג, אי פי איי

העיר די הוזנחה מאז ולא שוקמה. אלא שכעת בנו שם לקראת המונדיאל אצטדיון בן 35 אלף מקומות, שבו תשחק קבוצת הליגה השנייה ברוסיה FC באלטיקה קלינינגרד, שמביאה בקושי 7,500 איש למשחק. אז מדוע לבנות אצטדיון בשווי של כ־300 מיליון דולר עבור קבוצת ליגה שנייה בעיר מתפוררת? יש כאן כמה אינטרסים רוסיים. קודם כל, המובלעת הרוסית במדינות הבאלטיות היא עניין שמדאיג את נאט"ו, מדינות סקנדינביה, פולין, לטביה ואסטוניה. מדינות שמבטן למערב וחששן מהמזרח. "תקיעת דגל" רוסית בפנים של היריבות הללו היא אינטרס לאומי ופופוליסטי של פוטין. שנית, מאז 1996 קלינינגרד היא אזור "כלכלה חופשית" שנועד למשוך עסקים, בעיקר הייטק וספנות גלובלית. עם זאת, היוזמה הרוסית לשחרר כבלי רגולציה כלכלית בעיר לא סייעה למשוך לשם חברות בינלאומיות. העיר הגרמנית לשעבר ממש לא נהפכה לבירה כלכלית רוסית, ולא ממש נהנתה מהשקעות חיצוניות.

מזרקה במוסקבה. הרשויות יתקשו לממן את המגרשים, צילום: בלומברג מזרקה במוסקבה. הרשויות יתקשו לממן את המגרשים | צילום: בלומברג מזרקה במוסקבה. הרשויות יתקשו לממן את המגרשים, צילום: בלומברג

המטרה בהקמת האצטדיון - ש־50% ממנה מומנו בכספיים פדרליים ו־50% בכספיים אזוריים - היא להראות לעולם את העיר ולחשוף בפניו את אזור הכלכלה החופשית. יותר מזה, ברוסיה מתכננים להפוך את האזור שליד האצטדיון - סוג של ביצה מיובשת - לאזור קטן שהוא מקלט מס לכל דבר, כמו איי קיימן. המטרה היא להביא לאזור הזה הון מחוץ לרוסיה, בעיקר של עשירי המערב. כנראה שאין דבר יותר אירוני מאשר "ביצה מיובשת" ברוסיה שתהפוך למקלט מס לעשירי המערב. כך שלארבעת המשחקים שישוחקו במובלעת הרוסית בלב המדינות הבאלטיות יש משמעות הרבה יותר גדולה.

בלב הגולאג

המונדיאל ברוסיה, שהושג בדרכים לא כשרות במכרז המושחת בכל הזמנים (גם קטאר זכתה באירוח מונדיאל 2022 – וכמעט כל חברי הוועדה המארגנת של פיפ"א שהביאה את המונדיאל לרוסיה נאסרו או הושעו מארגון הכדורגל העולמי, כולל הנשיא ספ בלאטר), הוא עניין של הרבה מעבר לכדורגל. הוא ניסיון רוסי לקבל לגיטימיות, להקפיץ כלכלות מקומיות ולצבוע את המדינה הטוטליטרית שמתערבת בבוטות בהליכים דמוקרטיים במערב – בצבעים מחמיאים.

פוטין, שהזמין את בלאטר, הנשיא המושעה והמושחת של פיפ"א, לטקס הפתיחה של המונדיאל – רוצה לנצל את המונדיאל במדינה כדי להבליט מספר נוסף של "הזדמנויות עסקיות" לעולם על ידי כך שהוא מפזר את המשחקים באצטדיונים ברחבי רוסיה, שעלו, לפי ההערכות, יותר מ־12 מיליארד דולר.

האצטדיונים, כמו במקרה של קלינינגרד, לא נבנו עבור קבוצות כדורגל, חלילה, אלא בשל סיבות כלכליות־פוליטיות־דמוגרפיות ואינטרסים שונים של הממשל הרוסי. דוגמה נוספת היא האצטדיון בסרנסק שנבנה בעלות של 300 מיליון דולר עבור קבוצת הכדורגל מורדוביה סרנסק, מקום 17 בליגה הרוסית השנייה. הסיכוי שימלאו את האצטדיון בן 44 אלף המקומות באוהדי מורדוביה סרנסק אחרי המונדיאל שואף לאפס.

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

הבחירה בסרנסק מוזרה עד מאוד. מדובר בעיר שהיא ברפובליקת מורדוביה – 642 ק"מ מזרחית ממוסקבה. הדרך הטובה ביותר לתאר אותה בתקופה הסובייטית היתה "הגולאג הקרוב ביותר למוסקבה". הרבה אסירים פוליטיים נשלחו למחנות עבודה ביערות הסמוכים לסרנסק. יאבאס, עיר קטנה בסמוך לסרנסק, היא "מרכז הבקרה" של רשת בתי סוהר באזור – גולאגים לשעבר. ההיסטוריה הספורטיבית של העיר, בירת ההליכה המהירה של רוסיה, כוללת אסירים שמקימים קבוצות כדורגל, כדורסל ואתלטיקה ומתחרים זה בזה תחת עיניהם הבוחנות של הסוהרים. ארבעה משחקים ישוחקו באיצטדיון במורדוביה, ואף אחד לא באמת מבין מדוע העיר הזו נבחרה לארח אותם.

אולי המטרה של פוטין היא שסרנסק תהיה מעין איום פנימי לרוסים־חוליגנים שרוצים לפגוע במבקרים המערביים?

ביורו 2016 קבוצת חוליגנים מקצוענים – במימון של מקורבים פוליטיים לפוטין – יצאו למסע אלים נגד אוהדי הכדורגל של נבחרות גרמניה ואנגליה. בזמנו זה נראה כמו מסר אנטי־מערבי שפוטין ומקורביו השתמשו בו כדי להראות את העוצמה הרוסית. החוליגנים התכנסו במשרד של פוטין לקראת המונדיאל. המסר היה מאוד ברור: "אל תעשו כלום לאורחים במונדיאל. אם תעשו משהו, אם תביכו את רוסיה, תיכנסו לכלא". האם האצטדיון הסמוך לאותם גולאגים אמור לסמן משהו לחוליגנים? לשאר הרוסים?

גם יקטרינבורג, עיר בהרי אורל, במרכז מחוז סברדלובסק, והמחוז הפדרלי של אורל, תארח משחקים במונדיאל. האצטדיון של העיר בת 1.4 מיליון התושבים שופץ עבור קבוצת ליגת־העל הרוסית, FC אורל. עלות השיפוץ עומדת על כ־200 מיליון דולר ובניגוד למקומות אחרים, ראש העיר יקטרינבורג התנגד להשקעה הכספית הזו. יבגניי רויזמן היה עד השנה ראש העיר "העצמאי" האחרון ברוסיה, שנבחר בבחירות הוגנות. בעירו נערכו כמה הפגנות נגד פוטין והשחיתות בממשל הרוסי. רויזמן הוא ראש העיר האופוזיציונר האחרון לפוטין.

בנאום ביוטיוב רויזמן טען שהכסף שהושקע באצטדיון הוא בזבוז אחד גדול והסחת דעת מהפעולות שהממשלה הרוסית עושה נגד העם הרוסי והעולם. "לא משקיעים בבתי חולים, בכבישים, בדיור או בתשתיות", אמר רויזמן. "בנוסף, אי אפשר לארח את המונדיאל ולהמשיך לשטח את סוריה באותו הזמן. העניין הוא שהמונדיאל מסיח את הדעת מכל הדברים הללו וזו הסחת דעת יקרה מאוד". אירוח המונדיאל דווקא ביקטרינבורג של רויזמן, עיר בירה לפשע מאורגן (בתי הקברות מלאים במצבות מכובדות ואנדרדטאות לבוסים של המאפיה המקומית), עשוי לסמן אינטרס מקומי־פוליטי מובהק עבור פוטין ומקורביו. כאמור, אין קשר לכדורגל.

פילים לבנים

ומבחינת האצטדיונים עצמם? רובם לא יחזירו את הכסף שהושקע בהם. ההפך, הם יסנדלו רשויות מקומיות עם דמי אחזקה גבוהים במיוחד. הוצאות שהרשויות הללו יתקשו לממן לאורך זמן. זה קרה בדרום אפריקה (מונדיאל 2010) ובברזיל (מונדיאל 2014). זה יקרה, ככל הנראה, גם ברוסיה. אגב, בפורטוגל, שאירחה את יורו 2004, היו צריכים לקבוע הריסה של חלק מהאצטדיונים שנבנו לכבוד התחרות – בגלל עלויות גבוהות.

החשש הגדול הוא שהמונדיאל הזה יהפוך לאחד האירועים הפוליטיים החשובים ביותר עבור פוטין בעיצומו של מהלך רוסי נגד המערב, בכמה חזיתות. האינטרסים מגוונים ורבים, השקיפות מועטה ונראה שהכדורגל די שולי במונדיאל הזה.

תגיות