אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על אף התנגדות משרד הבריאות, מייסד ג'ול הגיע לישראל לסייע בשיווק המוצר צילום: איי פי

על אף התנגדות משרד הבריאות, מייסד ג'ול הגיע לישראל לסייע בשיווק המוצר

מייסד מוצר הניקוטין, אדם באוואן, הגיע לביקור בישראל כדי לעזור בהחדרתו של המכשיר לשוק. ישראל נבחרה למדינה השנייה אחרי ארה"ב להכניס את המוצר, זאת על רקע היעדר רגולציה ברורה

17.06.2018, 16:50 | ספי קרופסקי

כשברקע נמשכים מאמצי משרד הבריאות למנוע את שיווק מוצר הניקוטין "ג'ול", הוגה המכשיר ומייסד החברה, האמריקאי אדם באוואן, הגיע לביקור בישראל בניסיון לסייע בהחדרתו לשוק. בתקופה האחרונה ניצב משרד הבריאות תחת ביקורת קשה בנוגע להתמודדותו עם נגע העישון והיעדר רגולציה מקיפה בתחום.

"ג'ול" הוא מכשיר אלקטרוני לאידוי ניקוטין שמזכיר במראה שלו גאדג'ט מתקדם, מעין דיסק און-קיי, שהחל להימכר באחרונה בישראל ובו תכולה גבוהה של החומר הרעיל. המכשיר מגיע בטעמים שונים, דבר שתרם לכך שהפך לפופולרי בקרב בני נוער בארה"ב, כשמנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מנסה באחרונה להתמודד עם הנגע.

קראו עוד בכלכליסט

ג ג'ול. סיגריה אלקטרונית | צילום: איי פי ג

בשונה ממוצרים אחרים הכוללים טבק, המכשיר החדש מבוסס ניקוטין בלבד ועל כן התעוררה בעיה משפטית להגביל את שיווקו, עד שתקודם חקיקה רלוונטית בעניין, אולי במושב הכנסת הנוכחי. בינתיים מנסים במשרד הבריאות ובמשרדו של היועמ"ש להסתמך על סעיף מסוים ב"פקודת הרוקחים", לפיו בסמכות משרד הבריאות לאסור ייצור, ייבוא או שיווק של כל מוצר הגורם או עלול לגרום לסיכון בריאותי חמור.

על רקע היעדרה של רגולציה ברורה וחקיקה רלוונטית, ניתן אולי להבין מדוע החברה בחרה בישראל כמדינה השנייה אחרי ארה"ב להכניס את המוצר, למרות שמדובר בשוק יחסית קטן. כמעט זניח. לשאלת "כלכליסט" מדוע נבחרה דווקא ישראל להיות המדינה השנייה? התנדב לענות נציג החברה באירופה, אפריקה והמזרח התיכון של המותג, גראנט ווינטרטון, במפגש שהתקיים היום (א') בתל אביב ביחד עם המייסד באוואן ומנכ"ל החברה בישראל, אסף שניר.

"לפני שהחברה משיקה את המוצר במדינות אחרות, היא בודקת את הפרמטרים הבאים: 1. אוכלוסייה המעוניינת להפסיק לעשן; 2. מחירי הסיגריות במדינה; 3. הפתיחות להסדרת הרגולציה", הוא ענה. "בישראל, רוב האנשים המעשנים מעוניינים להפסיק לעשן. בשונה מרוסיה לדוגמא, בה 80% מהמעשנים אינם מעוניינים להפסיק".

לדבריו, "מחיר הסיגריות בישראל גבוה ולכן לא מתחרה עם המחיר של JUUL, שלא כמו במדינות אחרות כמו הודו, בה מחירה של סיגריה עומד על 50 אגורות, ובעניין הרגולציה - ישראל פתוחה לרגולציה ותומכת בחקיקה בנוגע למוצרי טבק". וטיעונים נוספים שהעלה: לישראל ולארה"ב קשרים עסקיים מעולים, ולחברה ישנה זיקה יהודית לישראל.

בחברה גם מתעקשים שמוצר הניקוטין שהם משווקים יכול להפחית את כמות המעשנים, כשהטענה המרכזית שלהם היא שמה שהורג הוא הטבק ורעליו ולא הניקוטין. הם שוכחים לציין במפגש היום ובהודעות שהוציאו שהניקוטין עצמו הוא חומר ממכר שמקשה על הליכי גמילה. המייסד באוואן טען במפגש היום כי "קהל היעד של JUUL הוא מעשני הסיגריות בגירים, המעוניינים להפסיק לעשן. המוצר איננו מיועד לבני נוער או לצעירים, ולעובדי החברה אין כוונה לייצר או לעצב מוצר לאנשים לא מעשנים או לבני נוער. המוצר הינו חלופה להפחתת הנזק הנגרם על ידי הטבק. בדיוק כמו שקונדומים מפחיתים את מחלות המין".

ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור: "סיגריות אלקטרוניות ממכרות ומסוכנות לבריאות הפרט והציבור. מצטברות העדויות לנזק בריאותי ישיר כתוצאה מאידוי. האמת נחשפת: חברות סיגריות רואות בישראלים עכברי מעבדה לנסות עליהם מוצרים חדשים, באקלים רגולטורי נוח לתעשיית הסיגריות. ההסתדרות הרפואית, האגודה למלחמה בסרטן וארגונים נוספים ימשיכו לפעול בנחישות להגנה על בריאות הציבור בישראל, בין היתר על ידי קידום מזורז של הצעת חוק כבל-גליק לאיסור פרסום מוצרי עישון, כולל סיגריות אלקטרוניות".

תגיות