אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנאמנים ניסו למכור נכסים של חברה בריאה

הנאמנים ניסו למכור נכסים של חברה בריאה

מקרה מוזר שהובא לפתחו של המחוזי בנצרת מלמד על התוהו ובוהו בתחום הסדרי הנושים. נאמנים של חברת בני בכר זועבי גיבשו הסדר יצירתי שכלל מכירת נכסים של חברה שאינה בחובות ושייכת רק בחלקה לחייבים. השופט אישר את ההסדר, ורק לאחר התנגדויות שינה את עמדתו

19.06.2018, 08:10 | ענת רואה

הנאמנים של חברת הבנייה בני בכר זועבי גילו יצירתיות יתר, וכללו בהסדר הנושים מכירת נכסים של חברה אחרת שאינה בחובות ושייכת רק בחלקה למשפחת החייבים. המהלך הזה הצית מאבק משפטי חריף מצד יתר השותפים באותה חברה, שטענו שהנאמנים פועלים משיקולים לא עניינים של הגדלת שכר הטרחה בתיק. השופט פסק לטובתם, אך המאבקים בתיק עוד רחוקים מסיום.

בני בכר זועבי, המבצעת פרויקטים בתחום הבנייה והתשתיות, נקלעה לחובות, ובאוקטובר 2016 פנתה לבית המשפט באמצעות עו"ד חובב ביטון, וביקשה למנות את עורכי הדין עמית לדרמן ומור נרדיה לנאמנים במשותף. היקף החובות טרם הוברר סופית מאחר שתביעות החוב טרם הוכרעו, אך הוא נאמד ב־250 מיליון שקל. באוקטובר 2017 עלה בידי הנאמנים לגבש הצעת הסדר נושים, שכללה מכירת נכסים של חברת אחזקות בריאה והסדירה את חובותיה האישיים של משפחת זועבי. אבל האישור שנתן לה השופט עאטף עילבוני הצית מלחמת עולם בתיק הזה.

קראו עוד בכלכליסט

בינתיים, לפני ימים אחדים, מסר השופט החלטה שבה דחה את בקשת הנאמנים לפרק את חברת האחזקות. בהחלטתו קבע כי שעה שהחברה אינה חדלת פירעון (סולבנטית) אין כל הצדקה לנקוט את הסעד הדרסטי של פירוק שיביא חיסולה. עם זאת, הוא כתב כי ייתכן שיש מקום למנות מנהל מיוחד שינהל את החברה, מהלך שהנאמנים הסכימו לו במהלך הדיון.

המקורות העיקריים לפירעון החובות לפי ההסדר הם מספר נכסים בצפון כגון מלון גרניה בנצרת וקרקע בת 45 דונם, שנטען כי שוויים 46 מיליון שקל; בניין "כליל יופי" בנצרת בשווי נטען של 21 מיליון שקל; בניין ביטוח לאומי בנצרת בשווי 24 מיליון שקל; מבנה מסחרי באום אל פחם בשווי 10 מיליון שקל; ופרויקט תיירותי בבית שאן "מתחם השלושה" שמוערך ב־5 מיליון שקל. הבעיה היא שהנכסים הללו מוחזקים על ידי חברה אחרת: א.ח.ח נכסים והשקעות, חברת אחזקות בבעלות משותפת של משפחת זועבי ומשפחת חמודה.

בני משפחת חמודה מפגינים מול המחוזי נצרת. מתנגדים למכירת הנכסים המשותפים, צילום: ענת רואה בני משפחת חמודה מפגינים מול המחוזי נצרת. מתנגדים למכירת הנכסים המשותפים | צילום: ענת רואה בני משפחת חמודה מפגינים מול המחוזי נצרת. מתנגדים למכירת הנכסים המשותפים, צילום: ענת רואה

משפחת חמודה סירבה בתוקף למכור את הנכסים הללו. לטענתה, ההסדר מבוסס על מכירת נכסים של חברה שאינה בחובות, והנכס היחיד של משפחת זועבי שניתן לכפות את מכירתו הוא המניות שלה בחברת האחזקות. עוד טענה משפחת חמודה כי אישור הסדר הנושים היה לקוי: נפלו פגמים באופן חישוב הקולות וניתנה העדפה לאחד הנושים, שהובילה לאישור ההסדר כולו. לדברי חמודה, במסגרת ההסדר משפחת זועבי תקבל פטור מלא מכל חובותיה האישיים, וגם תישאר עם בתים מפוארים בכפר נעורה ועם מניות בחברת האחזקות.

בני משפחת חמודה, שאף ארגנו הפגנה בשבוע שעבר בפתח בית המשפט המחוזי בנצרת בזמן שהשופט עיילבוני קיים דיון בתיק, טוענים כי לנאמנים אינטרס מובנה למכור את כל הנכסים ששוויים עשרות מיליוני שקלים, שמהם ייגזר שכר הטרחה שלהם. עוד הם טוענים כי מי שאמורה להעניק סיוע היא הכנ”רית סיגל יעקבי באמצעות נציגה, אלא שנציגיה כמעט לא מעורבים בהליך ולחלק מהדיונים כלל לא התייצבו.

הליך פירוק ולא שיקום

 

לפני כחודש וחצי הגישו הנאמנים בקשה להתיר להם להגיש בקשת פירוק נגד א.ח.ח נכסים והשקעות בטענה שנוכח המחלוקות הרבות בין משפחות זועבי לחמודה אפסו הסיכויים לקבל החלטות משותפות בחברה, ויש למנות בעל תפקיד אובייקטיבי חיצוני לביצוע פעולות דחופות. לטענתם, מאז שניתן צו ההקפאה התגלו חילוקי דעות רבים עם משפחת חמודה, ואלה מקשים על קבלת החלטות משותפות ומכניסים את חברת האחזקות לקיפאון ניהולי. הנאמנים טוענים כי בעת הליך ההקפאה לא חדלה חמודה מניסיונה לנשל את בני משפחת זועבי מנכסיהם משותפים וחלק מהניסיונות סוכלו בידי הנאמנים.

כשבועיים לאחר מכן פנו בני משפחת חמודה בבקשה להורות בדחיפות על ביטול הליכי ההבראה והסדר הנושים של החברה ושל בעלי המניות בה. הבקשה הזו נקבעה לדיון לאמצע השבוע הבא. לפי הנטען, שנה וחצי מאישור תוכנית ההבראה והפעלת החברה על ידי הנאמנים כעסק חי "ברור כי ההליך כולו מתנהל כהליך פירוק ולא כהליך שיקום והבראה של החברה". לפי הטענה, בהליכי שיקום החברה אמורה “להישאר עם חלק ממסת נכסיה לצורך הבראתה העתידית, ואילו בהליך זה אנו עדים למימוש גורף של נכסי החברה, והנאמנים מנסים לממש נדל"ן שלא שייך לחברת בני בכר זועבי". עוד נטען שהנאמנים לא עומדים בהסדר הנושים שגובש ואושר והקופה מצויה ב"מצב אומלל", תוך הפעלה גירעונית ללא אישור, ובמצב בו לחברה אין סיכוי סביר להבראה והמשך הפעלתה תפגע מהותית בנושיה.

הנאמנים הגישו בימים האחרונים תגובה ובה הם טוענים שטענות משפחת חמודה מופרכות. לטענתם, ההפעלה לא גירעונית, אלא שהמבקשים פשוט לא יודעים לקרוא נכון את הדו”חות. בתגובה ביקש עו"ד איתן ארז, המייצג את חמודה, לזמן לדיון הקרוב את רו"ח אלפסי ממשרדו של הנאמן לדרמן, שחתום על הדו”ח. לדרמן ונרדיה טוענים שכל מטרת הבקשה היא לבטל את הסדר הנושים כדי שמשפחת חמודה תוכל לרכוש את הנתח של זועבי בחברת האחזקות במחיר זעום.

עו”ד עדינה וויל, השופט עאטף עיילבוני והנאמן עמית לדרמן. המאבק בתיק רחוק מסיום עו”ד עדינה וויל, השופט עאטף עיילבוני והנאמן עמית לדרמן. המאבק בתיק רחוק מסיום עו”ד עדינה וויל, השופט עאטף עיילבוני והנאמן עמית לדרמן. המאבק בתיק רחוק מסיום

 

הנושה המובטח מתהפך

 

בימים האחרונים חלה תפנית, ומשפחת חמודה קיבלה רוח גבית מפתיעה מכיוונה של עו"ד עדינה וויל, שמונתה בפברואר 2018 על ידי השופט לשמש ככונסת נכסים של מתחם סהרה מטעם הנושה המובטח בנק ירושלים. המתחם, ששוויו הנטען 8 מיליון שקל, אינו חלק מהנכסים של חברת האחזקות, וגם הוא אמור להימכר בהסדר הנושים. וויל מונתה לצד לדרמן ונרדיה כדי למכור את הנכס, ובבקשה שהגישה לאחרונה טענה כי בלית ברירה היא נאלצה להגיש אותה במנותק מהנאמנים בעקבות חוסר שיתוף הפעולה בקידום הליכי המכר. לטענתה, הנאמנים סירבו לחתום על דו”ח שמשקף לאשורו את ניסיונות סיכול המכירה של בני משפחת זועבי, והם ביקשו כי ייחתם דו”ח אחר שבו תינתן שהות לבני משפחת זועבי לגייס מימון לפדות את הנכס.

לטענתה, רגע לפני הגשת הדו”ח הוגשה “במפתיע או לא” בקשה מטעם משפחת זועבי לפדות את הנכס בדרך של נטילת הלוואה על ידי צד שלישי. “נראה כי ניסיונות החבלה בהליך הכינוס נועדו לסלול את הדרך לבני משפחת זועבי לטעון שהתקבלו הצעות נמוכות לרכישת הנכס... ולפדות את הנכס במחיר נמוך תוך פגיעה בנושים”. לאור זאת דרשה וויל שבית המשפט יבטל את הסדר הנושים ואת המינוי של לדרמן ונרדיה ככונסים ויקבע שרק היא תמשיך לפעול למכירת הנכס. לדבריה, בני משפחת זועבי מנעו מדידות בנכס, איימו על מציעים והכל במטרה להבריח את המתעניינים, ולבוא עם הצעת רכש נמוכה משלהם. הנאמנים מיהרו להגיב לדו”ח של הכונסת בהתקפה חריפה וטענו כי המניע היחיד לטענותיה הוא “שיקולים זרים ובלתי ענייניים של שכר טרחה”. לטענתם, וויל רוצה לטעון שנותרה לבדה כדי שתישאר לבדה גם בעת גביית שכר הטרחה. הנאמנים הכחישו את כל טענות הכונסת והגדירו אותן חסרות שחר. לטענתם הם פעלו במשותף עמה והכינו את המסמכים. בקשר למודד נטען כי מדובר באדם שנשלח מטעם הכונסת בחשאיות ללא תיאום עמם ובאופן מעלה תמיהה.

מהנאמנים נמסר: “הנאמנים פועלים לקיים הסדר נושים שאושר על ידי בית המשפט למרות ניסיונות מצד אחד הנושים שהוא שותף עסקי של זועבי לסכלו. בתקופת ההקפאה ביצעו הנאמנים פעולות רבות ששיפרו את מצב הנושים, לרבות החזרת ערבויות בנקאיות בסכומי עתק. לגבי מתחם סהארה, ההצעות שהתקבלו היו נמוכות ולכן לא הוגשה בקשה למכירתו”. טענות הכונסת בעניין זה בלתי ענייניות”.

עו"ד חובב ביטון המייצג את משפחת זועבי מסר בתגובה: "יחידי זועבי פועלים ללא לאות לקיום התחייבותם על פי ההסדר בהתאם למקורות שפורטו בהסדר הנושים שאושר כאמור על ידי בית המשפט בכוונת יחידי זועבי להזרים כספים לקופת ההסדר כבר בעת הקרובה בהמשך לבקשה שהוגשה על ידם ונקבעה לדיון ליום 26 לחודש יוני. טענות בנק ירושלים משוללות כל בסיס עובדתי ואין להם על מה לסמוך".

תגיות