אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקבלנים: "אנחנו והקונים נשלם את מחיר הטעויות של כחלון" צילום: כפיר סיון

הקבלנים: "אנחנו והקונים נשלם את מחיר הטעויות של כחלון"

על רקע נתונים שפרסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על האטה משמעותית בקצב בניית הדירות, הקבלנים טוענים כי שר האוצר פוגע פגיעה אנושה בענף

20.06.2018, 08:10 | ענת דניאלי
"אין ספק שיזמים מתאימים את עצמם לקצב המכירות. אף יזם לא יכול לבנות בניין ולהשאיר אותו ללא קונים. גם בחברה הורדנו את הקצב של הבנייה והתאמנו את עצמנו למצב בשטח", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" אבישי בן חיים, מנכ"ל חברת רוטשטיין.

קראו עוד בכלכליסט

דבריו של בן חיים מגיעים על רקע נתונים שפרסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) על האטה משמעותית בקצב בניית הדירות. מהנתונים עולה כי ברבעון הראשון של 2018 נרשמה ירידה של 34% במספר התחלות הבנייה, עם 9,290 התחלות לעומת 14,118 ברבעון המקביל ב־2017.

בענף הנדל"ן תולים ירידה זו בראש ובראשונה בירידה בקצב רכישת הדירות החדשות. לפי נתוני הלמ"ס, מדובר בירידה של 22% במספר הדירות שנרכשו בין מאי 2017 לאפריל האחרון, בהשוואה למספר הדירות שנרכשו בין מאי 2016 לאפריל 2017.

לדברי נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק, "שר האוצר משה כחלון הצליח לפגוע פגיעה אנושה ביכולת של ענף הבנייה לספק את היקף הבנייה הנדרש באמת לציבור רוכשי הדירות בישראל, באמצעות מניפולציה של השוק והבטחות שווא".

בריק הוסיף כי "האמת הכלכלית הפשוטה היא שכאשר מוצר חסר בשוק בזמן שהביקוש למוצר הזה עולה ועולה - גם מחירו ימשיך לעלות ולעלות. המחיר שכולנו, הבונים, הקונים והמשק כולו, נשלם על חוסר היכולת של שר האוצר להודות בטעותו, יהיה מחיר כבד מנשוא עבור רוב חלקי הציבור".

נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק. "פגיעה אנושה בענף הבנייה", צילום: כפיר סיון נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק. "פגיעה אנושה בענף הבנייה" | צילום: כפיר סיון נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק. "פגיעה אנושה בענף הבנייה", צילום: כפיר סיון

פקק במחיר למשתכן

 

הסבר נוסף לירידת בקצב התחלות הבנייה הוא הזמן הרב שנדרש לקבלנים להוצאת היתרי בנייה בפרויקטי מחיר למשתכן.

לדברי אוהד סבן, סמנכ"ל חברת דונה הבונה דירות רבות במסגרת תוכנית הדגל של כחלון, "הנתונים מבססים את הטענות כי למרות שיווק של עשרות אלפי דירות במחיר למשתכן, בפועל עוד לא באמת החלו לבנות אותן. רוב הקרקעות המשווקות כלל לא מפותחות ולכן קבלנים לא יכולים להתחיל בנייה, אולם בינתיים האוצר מגריל את מספר הדירות. זוגות צעירים ממתינים לדירה שלא מתחילה להיבנות, משפרי דיור לא מוכרים את הדירות לזוגות הצעירים וההשלכות לכך הן חזרה של שנים אחורה, בדיוק לאותה נקודה שהובילה לזינוק במחירי הדירות".

על כך מוסיף שמאי המקרקעין אוהד דנוס: "שיטת הטיפול כרגע במשבר הדיור לא טובה ולא יהיה ניתן לגשר על המחסור. צריך להבין שחלק מההאטה בקצב התחלות הבנייה קשור בפקק ובעיכובים שיש בתוכנית מחיר למשתכן. התוכנית הזו תקועה בוועדות התכנון. כל הדירות הללו לא יכולות להימכר עד שיהיה היתר בנייה. בוודאי שלא ניתן לבנות אותן עד השלב הזה".

עוד לטענת דנוס, "משק הבנייה בישראל לא יודע לייצר יותר מ־40 אלף התחלות בנייה בשנה. במקביל, ההתבטאויות מצד שר האוצר שמבטיח ירידת מחירים בשוק הדיור, כשלעצמה גורמת לקבלנים לחשוש מלגשת לפרויקטים ולהתחיל לבנות".

"המחירים יקפצו ב־2019"

 

אבי זיתוני, הבעלים של חברת א.זיתוני, טוען כי רבים מהקבלנים אינם מתחילים בבנייה חדשה עד שמצב השוק לא יתבהר. "אני מאמין שהמצב הנוכחי יביא לכך שב־2019 יהיה מחסור בדירות, מה שיביא לקפיצות מחירים חדות מאוד. רק ביטול תוכנית מחיר למשתכן יעורר את השוק מחדש ויחזיר אותו למצבו הנורמלי והתקין".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
כחלון אלוף ועכשיו הוא צריך להילחם במתווכים הם
העיקרי לעליה של 10 % במחירי הדיור אדם שרוצה לימכור בית מעלה מודעה לדןגמה ב 1.9 מיד מיתקשר העלוקה אדון מתווך ומציע את שרות אומר למוכר שהבית שלו שווה 2.1 המוכר התמים מיד מאמין לא וחותם על 3 חודשים בלעדיות ואז גם אים הוא לא מוכר המוכר כבר היתרגל בראש ל 2.1 ולא 1.9 מה שביקש בהתחלה .הינה לכם סיפור קלסי של שרלנטים שמנפחים בועה . כן הם ורק הם להגביר שכר מתווך ל חצי אחוז בילבד כך הם יהיו עסוקים במכירה ולא בניפוח הבועה .ושלא יעבדו עלכם .
שמי  |  22.06.18
לכל התגובות