אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העסקה לא הבשילה וסיריוס תמכור 4.9% מהפניקס בשוק צילום: עמית שעל

העסקה לא הבשילה וסיריוס תמכור 4.9% מהפניקס בשוק

המפקחת משכה את הזמן במתן אישור, וב־5 ביולי תפוג הארכה האחרונה של העסקה לרכישת השליטה בהפניקס על ידי סיריוס, חברה אמריקאית בבעלות סינית. סיריוס תמכור את הנתח שרכשה בתשואה של 18%, ותישאר ללא החברה שרצתה

25.06.2018, 07:47 | גולן חזני

בשבוע הבא, 5 ביולי, תגיע לסיומה הארכה האחרונה של העסקה לרכישת השליטה בחברת הביטוח הפניקס בידי סיריוס - מבלי שהבשילה.

קראו עוד בכלכליסט

סיריוס, חברה אמריקאית שבבעלות סינית, הגישה בנובמבר האחרון בקשה לרשות שוק ההון לרכישת הפניקס, ומאז ממתינה לקבלת היתר שליטה. אלא שהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר, לא השיבה עד היום - ולא העניקה לסיריוס אינדיקציה בעניין. סלינגר מושכת זמן במתן תשובה, וזו דרכה לומר שהיא איננה מעוניינת בבעלות של רוכשים בעלי אוריינטציה סינית על חברות ביטוח ישראליות, המנהלות כספי חיסכון ארוך טווח.

סיריוס, שפועלת במדינות מערביות כמו שבדיה ואנגליה, היא הרוכשת החמישית שקבוצת דלק, בעלת השליטה בהפניקס, מקדמת מולה עסקה כזו בשנים האחרונות. קדמו לה פוסון הסינית; ג'ראלד קושניר, חתנו של דונלד טראמפ; אם־טראסט האמריקאית; ויאנגו הסינית גם היא.

העסקה, שנחתמה בספטמבר 2017, כללה שני שלבים. בראשון יועברו 4.9% ממניות הפניקס לסיריוס תמורת 208 מיליון שקל, ובשני תירכש יתרת מניות דלק בהפניקס תמורת כ־2.3 מיליארד שקל.

במרץ האחרון הגיע לישראל מנכ"ל ויו"ר סיריוס אלן ווטרס. הוא קיים פגישות עם סלינגר, עם אנשי דלק וגם עם גופי תקשורת בניסיון לשכנע שהוא מוביל חברת ביטוח לגיטימית. ווטרס לא ממש הבין מדוע חברה שפעילה במדינות מערביות וקיבלה אישורים רגולטוריים לא מתקבלת בישראל. "רכישה של הפניקס על ידי חברת ביטוח זרה היא יתרון למשק הישראלי, מאחר שבביטוח הכי חשוב גיוון ופיזור - בהון, בהכנסות ובסיכון", אמר אז ווטרס. הוא הבהיר כי סיריוס היא זו שמבצעת העסקה ולא מינגשנג הסינית שמחזיקה בה; שבכוונתה להשאיר את ניהול הפניקס בידי ההנהלה הישראלית בראשות איל לפידות; וכן למנות דירקטוריון שכולו ישראלי.

ללא אישור הפיקוח, צפויה סיריוס למכור בחודש יולי את 4.9% מניות הפניקס שרכשה. מניות אלה שוות היום 245 מיליון שקל, לאור העלייה בשווי חברת הביטוח מאז העסקה. בנקודת הזמן הזאת סיריוס רשמה עליהן תשואה של 18%. אבל רווח של 37 מיליון שקל לא בהכרח יפצה את החברה על ירידת העסקה לטמיון.

יצחק תשובה, דורית סלינגר, ואלן ווטרס, צילום: אוראל כהן, עמית שעל יצחק תשובה, דורית סלינגר, ואלן ווטרס | צילום: אוראל כהן, עמית שעל יצחק תשובה, דורית סלינגר, ואלן ווטרס, צילום: אוראל כהן, עמית שעל

השווי בעסקה היה נמוך ב־18% משווי השוק

מי שלא יזיל דמעה הוא יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק. חוק הריכוזיות מחייב אותו להפריד בין אחזקות ריאליות מהותיות לאחזקה פיננסית מהותית עד סוף 2019, ולכן הוא החל לנסות למכור את הפניקס, אולם מאז שווייה רק עולה. עם שווי של 5 מיליארד שקל, הפניקס מתקרבת לשווי של קבוצת דלק כולה, שנסחרת ב־6.5 מיליארד שקל.

העלייה הזו במניית הפניקס נובעת מביצועים טובים ומיוחסת לניהול המקצועי של המנכ"ל, שנחשב לאחד הטובים במשק, אייל לפידות. העסקה עם סיריוס היתה אמורה להתבצע בשווי נמוך ב־18% משווי המניות של דלק בבורסה - ודלק לא תסכים לדחות שוב את המועד להשלמתה.

כך, מניות ב־250 מיליון שקל צפויות לצאת למכירה ולהציף את השוק בחודש־חודשיים הקרובים. זו היתה הפעם הראשונה - לאחר ששום רוכש לא הצליח לקבל היתר שליטה - שבה דלק חייבה גוף לרכוש כ־5% מהפניקס עם חתימת העסקה - ללא קשר לקבלת ההיתר. המכירה הורידה את האחזקה של דלק בהפניקס ל־46.2%, בשווי של 2.31 מיליארד שקל.

אמנם הדדליין למכירת המניות מתקרב, אך לדלק יש אפשרות להפקיד את מניותיה בידי נאמן גם לאחר חלוף המועד האחרון, ולהוציא מידיה כל יכולת השפעה על התנהלות החברה, כולל מינוי דירקטורים. כמה גופים מתעניינים גם היום ברכישת השליטה בפניקס, אבל האפשרות של מכירת המניות של דלק בבורסה הופכת מוחשית מתמיד. דלק לא חייבת להפיץ את כל מניות הפניקס בבת אחת. היא תוכל להישאר עם כ־25% מהמניות, אם תקבל את האישור מרשות שוק ההון לרדת לאחזקה כזו. במקרה כזה תהפוך הפניקס לחברה ללא גרעין שליטה.

גם כלל ביטוח עשויה לאבד את גרעין השליטה

 

חברה נוספת שקרובה למעמד כזה היא כלל ביטוח. סלינגר אילצה את בעל השליטה שלה, אדוארדו אלשטיין, למכור 5% ממניותיה מדי ארבעה חודשים, לאחר שלא קיבל אישורים למכירת השליטה בה.

אי.די.בי פתוח, שבשליטת אלשטיין, לא מחזיקה בהון העצמי הנדרש לאחזקה בכלל ביטוח, ולאלשטיין עצמו אין היתר שליטה. אלשטיין עשוי לבקש היתר כזה בחודשים הקרובים, לאחר שאחזקתו בחברה ירדה ל־30%.

אלשטיין יוכל לבצע מהלך כזה לאור מכירתן של מניות שופרסל, שהורידה את הכנסותיה של רשת הקמעונאות מסך ההכנסות של קבוצתו מתאגידים ריאליים. בכך ירדו הכנסות הקבוצה מתחת לרף הנדרש, ויתאפשר לאלשטיין להחזיק בכלל ביטוח, בכפוף לקבלת היתר. 

תגיות