אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבהלה מעליות מחירים הכניסה את כחלון לסחרור צילום: דנה קופל

ניתוח כלכליסט

הבהלה מעליות מחירים הכניסה את כחלון לסחרור

בחודש האחרון הוגשו שורה של בקשות להעלאות מחירים של מוצרי צריכה בסיסיים. כמה מספקי המזון ורשתות השיווק ניסו למנף את הבקשות הנקודתיות לכדי גל התייקרויות. המחירים עוד לא עלו, אבל שר האוצר מיהר לצאת בהצהרות דרמטיות שאינן מעשיות

25.06.2018, 06:52 | נורית קדוש ואדריאן פילוט

ביום חמישי האחרון, שר האוצר משה כחלון כינס ישיבה בהולה. הסיבה: שורה של כותרות שמבשרות על עלייה במחירים של מוצרי מזון בסיסיים, כמו אורז, עגבניות, עוף וחלב.

בסיום הישיבה הודיע משרד האוצר כי יבחן כל מוצר ומוצר שקיים לגביו חשש לעליית מחירים ויפעל בכל הכלים העומדים לרשותו. אלא שבחינה מעמיקה של הנעשה בשוק המזון בחודש החולף מטילה את הטענות לגל התייקרויות בספק גדול - וחושפת מי הגורמים שמנסים לייצר תחושה של מגמת עליות מחירים.

קראו עוד בכלכליסט

בחינת ההתייקרויות השונות מעלה כי מדובר בשורה של אירועים נקודתיים, שלא קשורים זה לזה. כך למשל, התייקרות חדה במחירי התאית העולמיים הובילה את חוגלה קימברלי ואחריה את סנו לפנות לרשתות השיווק עם בקשה לאשר התייקרות במחירי מוצרי הנייר בשיעור של 6%‑10%.

במקביל, בצורת בדרום אמריקה הובילה להתייקרות הבשר הגולמי הקפוא וחלק מיצרניות מוצרי הבשר הקפוא המעובד פנו לרשתות בבקשה להעלות מחירים.

גם יבואנית מוצרי הטונה של המותג ריו מרה הודיעה על התייקרות בשל עליית מחיר חומר הגלם, וצעד דומה נקטה סוגת, שפנתה לרשתות עם בקשה לאשר העלאת מחירים של 15%‑30% במחירי האורז, בשל מה שהגדירה כמחסור עמוק בשוק האורז האיכותי בתאילנד והודו.

שר האוצר משה כחלון. בהלה לקראת הבחירות, צילום: מוטי קמחי שר האוצר משה כחלון. בהלה לקראת הבחירות | צילום: מוטי קמחי שר האוצר משה כחלון. בהלה לקראת הבחירות, צילום: מוטי קמחי

לצד זאת מרחפים איומים מחזית התוצרת הטרייה: ועדת המחירים המשותפת לאוצר ולמשרד החקלאות המליצה על העלאת מחירי מוצרי החלב לצרכן ב־3.4% נוכח עלייה במחיר החלב הגולמי. מגדלי להקות העופות לרבייה חתמו על הסכם להקטנת ייצור ולהשמדת ביצים ואפרוחים, בשל עודפים שנוצרו עם ביטול הקרטל בענף. הביטול הוביל לירידת מחירים, אולם זו צפויה להיפסק בעקבות המהלך של המגדלים.

גל לכאורה

סקירה מדויקת עם מסקנה תמוהה פרופ' אבי שמחון: "יש לפתוח את כל משק החלב ליבוא חופשי" יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של נתניהו סבור כי ניתוק הקשר בין התמיכה לכמות הייצור, צפוי לצמצם את גודל העיוות בענף ואת הפגיעה המתמשכת ברווחת הצרכן אדריאן פילוט, 23 תגובותלכתבה המלאה

אכן, יש פה רצף של התייקרויות במוצרים בסיסיים. אלא שמדובר באירועים נקודתיים, שכמה ספקי מזון ורשתות קמעונאות מנסים לצייר כגל התייקרויות רחב ומקיף, בניסיון לשפר רווחיות. כל מוצר נוסף שיתייקר יאפשר להן לגזור עוד קופון, ואם הציבור ישתכנע שקיים גל התייקרויות, יהיה קל יותר לגרום לו לבלוע כל אחת מהן.

ואם לא די בכך, רוב אותן התייקרויות בכלל לא יצאו לפועל. כשחברה מבקשת להעלות מחירים, היא מעבירה מחירון המעודכן לקמעונאים וממתינה לאישורם. רשתות השיווק, ובראשן שופרסל, טרם דנו בבקשות של ספקי הנייר, האורז, הטונה והבשר.

בכיר בענף מסר ל"כלכליסט": "אנו לא דנים בשלב זה בבקשות על מחיר הטונה והבשר הקפוא. יש לנו מלאי עד לראש השנה, כך שבשלב זה ההתייקרויות לא על הפרק. בעניין מחירי הנייר הבקשה תיבחן, אבל גם אם ימצא שיש לאשרה זה יהיה בשיעור של עד 3%".

בנוסף, הטענות לזינוק של עשרות אחוזים במחירי הבשר התגלו כניסיון לרכב על הגל לאחר. נטו, חברת המזון החמישית בגודלה בישראל, הודיעה שאכן היתה התייקרות במחיר הבשר הקפוא הגולמי, אולם אין בכך כדי לייקר את מוצרי הבשר הקפוא המשווקים בישראל. בנוסף, הביקוש לבשר טרי עלה בעקבות פתיחת מכסות יבוא פטורות מממכס לבשר טרי מפולין, כך שניתן להעריך שחברות הבשר לא ימצאו היגיון בהעלאת מחירי מוצרים שהביקוש להם בירידה.

ההודעה של סוגת על האורז אפילו לא זכתה להגיע לשלב שברשתות ידחו אותה, שכן החברה המתחרה מיה חשפה שסוגת, השולטת בענף, בסך הכל ניסתה לנצל הזדמנות. טל שגיא, סמנכ"ל המכירות והשיווק של מיה, מסר אז: "ככל השחקניות בשוק האורז, גם מיה מתמודדת עם ההתייקרויות עקב שינוי שער המטבע המקומי בתאילנד. בשלב זה, בניגוד לסוגת, אנו בשאיפה לשמור על המחיר עד כמה שניתן". שגיא הוסיף כי ניתן לקנות אורז ממדינות נוספות במזרח הרחוק. "כרגע עליות המחירים הן לא כצעקתה. במוצרים חקלאיים ישנן כל הזמן עליות וירידות מחיר מסיבות שונות, הגורמות לתנודתיות במחיר, שהצרכן לא תמיד מרגיש", אמר.

גם הנתונים המאקרו־כלכליים תומכים בכך שישראל אינה בעיצומו של גל התייקרויות. ב־12 החודשים האחרונים, האינפלציה השנתית עמדה על 0.5%. אם מנטרלים את סעיף שכר דירה, האינפלציה השנתית צונחת כמעט לאפס.

גם בשווקי הסחורות העולמיים לא חלה תזוזה שמחייבת העלאות מחירים באופן חד־משמעי. מצד אחד, בשנה האחרונה נרשמה עליה חדה של 50% במחירי הנפט. מצד שני, לא נרשמו עליות ניכרות במחירי האורז, החלב, הסוכר והבקר.

במקביל, במדד המחירים לצרכן שהתפרסם במאי האחרון ירדו המחירים כמעט בכל הסעיפים הראשיים. אלא שסעיף הדיור, המהווה כמעט 30% מסל הצריכה, רשם את שיעור העלייה גבוה ביותר - 2.5% ברמה השנתית.

מה שבכל זאת יכול להסביר את הניסיון להעלות מחירים הוא שוק העבודה הרותח. מעבר לעלייה בשיעורי ההשתתפות בתעסוקה והשפל באבטלה, נרשם זינוק בשכר הריאלי, שהגיע בחודש שעבר לכמעט 5% במונחים שנתיים.

שבר כלי

ובכל זאת, רצף הכותרות שהתפרסמו על התייקרויות צפויות הצליחו להלחיץ את כחלון. ברקע בחירות קרבות, כחלון רואה בכותרות הללו איום גדול לקראת הקמפיין הקרב. מי שרץ על טיקט של הורדת יוקר המחיה לא יכול להרשות לעצמו גל התייקרויות במחירי המזון ואפילו לא טענות לגל כזה.

וכך, כחלון הודיע כי יעשה שימוש בכל כלי העומד לרשותו כדי למנוע עליות מחירים. מה שכחלון לא ציין הוא שרוב הכלים שמנה כבר בשימוש ויכולת ההשפעה שלהם מוגבלת.

כחלון ציין כי תיערך "בחינה מחודשת של כל שרשרת האספקה". אלא שבדיקה כזאת נערכה ב־2012, אך לא כל מסקנותיה אומצו ויושמו, בין היתר בשל התנגדות האוצר.

כחלון ציין גם "פתיחה אגרסיבית של השוק הישראלי לתחרות, הגברת מדיניות הפחתת מכסים ופתיחת מכסות פטורות ממכס", למרות שפתיחת שוק הבשר והגבינות הקשות לייבוא באמצעות מכסות פטורות מכס כבר יושמה בשנים האחרונות ובהדרגתיות תגיע כמעט להיקף סך צריכת הבשר בשוק המקומי. ואילו הגברת מדיניות הפחתת מכסים מאלצת את המדינה לפצות את היצרנים המקומיים, כמו שעשתה עם מגדלי הדגים, בלי לוודא שהצרכן נהנה מהתוצאה הסופית, כך שספק אם תאומץ.

הכלי האחרון שציין כחלון נוגע לעידוד יצרנים קטנים. מעבר לעובדה שתמיכה בתעשייה היא תהליך יקר וארוך טווח, כל פעולות הממשלה בכלל מעודדות יבוא על פני ייצור מקומי, כמו למשל הכלי השישי שהציג כחלון: "הסרת חסמים לייבוא מקביל".

הבעיה היחידה הניצבת לפתחו של כחלון נוגעת לשוק החלב (ראו מסגרת). התייקרות מתמשכת במחיר המטרה - מחיר החלב הגולמי - אילצה ועדה של משרד האוצר והחקלאות להמליץ לשרים על העלאת המחירים לצרכן ב־3.4%. שר החקלאות אורי אריאל חתם על המלצת הוועדה, אבל כחלון מסרב. ההמלצה תייקר את מוצרי החלב בעד 20 אגורות למוצר. כך, ההתנגדות של כחלון אינה לעומק ההתייקרות, אלא מחשש שחתימתו תתן גושפנקא לכלל השוק להעלות מחירים.

אולם עליית המחירים הממתינה לאישור היא רק המתאבן לקראת התייקרות חדה יותר, הצפויה עם עליית מחיר המטרה בשבוע הבא ב־8.52 אגורות לליטר. כחלון יכול למנוע התייקרויות אם יטפל במחיר המטרה, המבוסס בעיקר על מחיר המזון לבהמות, שבו שולטים מכוני התערובת הגדולים. אלא שמדובר במהלך עמוק ומורכב הכולל מאבק מול גופים חזקים, שאין בצידו כותרות חיוביות מידיות. לכן, ניתן להעריך שכחלון בחר בדרך הקלה בניסיון להרוויח עוד קצת זמן.

תגיות

61 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

59.
שלחת 2500 משפחות לפת לחם
בצעד חד צדדי בלי מחשבה הורדת את עמלות בעלי תחנות הפיס והטוטו להפסד וודאי של בעלי התחנות. כל תחנה שנסגרת שולחת עוד ועוד מהמרים [כן כחלון המילה שאתה מתעב] בדיוק כמוך כמו שאתה מהמר על העתיד של המדינה שלנו,גם עם ישראל אוהב להמר ואתה שולח אותו לזרועות משפחות הפשע וההימורים הלא חוקיים. הכסף הזה שיעשיר וימלא את קופות משפחות הפשע בארץ, בסופו של דבר יעלה למדינה כפל כפליים. העיקר שאתה יכול לטפוח לעצמך על השכם ולומר לעצמך ניצחתי. ניצחת ניצחון פירוס ניצחון שכולו בסופו של דבר יהיה הפסד
אבי זגגי  |  26.06.18
לכל התגובות