אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר מעמיק: קרב חדש על החלב הגולמי

המשבר מעמיק: קרב חדש על החלב הגולמי

ביולי אמור מחיר ליטר חלב גולמי לעלות ב־6.25 אגורות, אך מנכ”ל משרד החקלאות מסרב לאשר ומתנה את חתימתו בייקור מוצרי החלב המפוקחים

26.06.2018, 08:06 | נורית קדוש

המשבר בענף החלב מעמיק והרפתנים נערכים למאבק. ל"כלכליסט" נודע כי מחיר המטרה של החלב צפוי לעלות ביום ראשון ב־6.25 אגורות לליטר חלב גולמי. עדכון מחיר המטרה לא מצריך את חתימת שרי החקלאות והאוצר, אלא מאושר בחתימת מנכ"ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו. אך בשלב זה מסרב בן אליהו לחתום על ההתייקרות, שכן הוא תומך בהעלאת. זאת בהמשך להודעתו במכתב ששלח לשר החקלאות אורי אריאל לפני חודש וחצי ובו התריע כי לא יחתום על העלאת מחיר המטרה, מחירי מוצרי החלב שבפיקוח. "בחודש יולי אדרש להפעיל את סמכותי לחוק תכנון משק החלב ולפרסם ברשומות את 'מחיר המטרה'. כפי הנראה עתה, מחיר המטרה עתיד לעלות", כתב בן אליהו לשר החקלאות אורי אריאל לפני כחודש, "במצב הנוכחי לא יהיה נכון מקצועית לאשר את העלאת מחיר המטרה, וזאת לאור העובדה שלא מאמצים, לעת עתה, את המלצת ועדת המחירים לתוספת של 3.4% במחירי מוצרי החלב המפוקחים".

קראו עוד בכלכליסט

עמדת בן אליהו הובילה את הרפתנים לנסות אתמול להציע פשרה ולפיה, הרכיב בנוסחת החישוב, המבוסס על תשלום רטרואקטיבי לרפתנים, ידחה לרבעון הבא. כך שהעליה שהיתה צפויה לעמוד על 8.5 אגורות לליטר. תמותן ותעלה ב־6.5 אגורות בלבד ברבעון הקרוב וברבעון הראשון של 2019. גם פשרה זאת נדחתה על ידי בן אליהו. הערכות הן כי סירוב זה נועד לשמש מנוף לחץ נוסף על הרפתנים, שאינם מגמישים עמדות בנסיון להגיע להסכם ענפי שיחליף את ההסכם שיסתיים בשנה הבאה.

עיקר הפגיעה באי העלאת מחיר המטרה צפויה להירשם במשקים המשפחתיים במושבים, שיכולותיהם הפיננסיות מוגבלות. סירובו של בן אליהו מצטרף להמלצת פרופ' אבי בן שמחון מאתמול לבטל את התכנון הענפי, כך שיבוטלו מכסות החלב המוקצות לכל רפתן, כמו גם מחיר המטרה, והמחלבות יוכלו לנהל מו”מ לרכישת כמות חלב שירצו. היקף החלב הגולמי בישראל עומד כיום על 1.53 מיליארד ליטר בשנה, והכמות מתחלקת בין המחלבות הרוכשות בהתאם למכסות שמוקצות להן: תנובה רוכשת כ־60% מהחלב, טרה כ־20%, שטראוס כ־17% וגד כ־3%.

במקרה שתאושר עלייה של 6.25 אגורות לליטר חלב גולמי, תנובה תצטרך לשלם עוד כ־55 מיליון שקל בשנה. בחישוב העלייה שנרשמה מאז ינואר 2017 מגיעה תוספת התשלום של המחלבה לרפתנים לכ־175 מיליון שקל. תוספת תשלום זאת צפויה להירשם למרות שמחירי מוצרי החלב המפוקחים טרם עודכנו בהתאם להמלצת ועדת הפיקוח על המחירים, שקבעה כי יש לייקר אותם ב־3.4%.

מנכ”ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו. סירב גם לפשרה, צילום: ענר גרין מנכ”ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו. סירב גם לפשרה | צילום: ענר גרין מנכ”ל משרד החקלאות שלמה בן אליהו. סירב גם לפשרה, צילום: ענר גרין

מזה כחודשיים מתנהל מאבק בין המחלבות ובראשן תנובה, היצרנית הגדולה של מוצרי חלב המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים, לבין שר האוצר כחלון שמסרב כרגע לאשר את העלאת מחירי המוצרים המפוקחים, זאת למרות המלצת הוועדה המקצועית שיש לייקרם. סירובו של כחלון נובע משיקולים פוליטיים, שכן הוא לא מעוניין להיות חתום על התייקרות נוספת.

סירובו מאלץ את תנובה לספוג את העלאת מחיר המטרה מבלי שתוכל להעלות את מחיר המכירה של המוצרים לקמעונאי. על רקע סירובו של כחלון, הציע השר אריאל שהמדינה תיתן למחלבות מענק בגובה עשרות מיליוני שקלים כפיצוי, או שהמדינה תסיר את פיקוח המחירים לצרכן ותשאיר רק חובת דיווח על רווחיות המחלבות. משהצעות אלו לא נענו, חתם אריאל על העלאת המחירים, אך כחלון עומד בסירובו.

תגיות