אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ פריג': לאסור על שרי ממשלה להשתתף בהצעת חוק היועמ"שים צילום: עמית שעל

ח"כ פריג': לאסור על שרי ממשלה להשתתף בהצעת חוק היועמ"שים

לטענת פריג' שרי הממשלה נמצאים בחשש לניגוד עניינים שכן החוק שמקדמת שרת המשפטים איילת שקד מבקש לשנות את שיטת המכרזים הנהוגה כיום בבחירת יועץ משפטי למשרדי הממשלה ולהחליפה בוועדת איתור בראשות מנכ"לי המשרדים שהם אנשי אמונם של השרים

27.06.2018, 14:25 | צבי זרחיה
ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) דורש מהיועץ המשפטי של הכנסת עו"ד אייל ינון לאסור על שרי הממשלה להשתתף בהצבעה על הצעת "חוק היועמ"שים" המשנה את שיטת בחירת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה ממכרזים כיום, ל"ועדת איתור".

קראו עוד בכלכליסט

במכתב ששלח פריג' אל ינון כתב כי "אדם או שר המצוי במצב של חשש לניגוד עניינים אישי כאשר הוא עוסק במסגרת מילוי תפקידו בנושא שיש לו עניין בו, אם הוא יכול לעשות שימוש בסמכויות הנתונות לו, במסגרת התפקיד לצורך, קידום ענייניו האישיים, על פני מילוי תפקידו כהלכה, דוגמא קלסית של ניגוד עניינים אישי הוא מצב שבו חבר מועצה מקבל החלטה הנוגעת אליו אישית".

יצויין שהצעת החוק שהוגשה על ידי שרת המשפטים איילת שקד נועדה להביא לשינוי בהליך בחירת היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, כך שייבחרו באמצעות ועדת איתור ולא במכרז כפי שנהוג כיום. ועדת האיתור המוצעת לפי החוק תכלול את מנכ"ל המשרד הממשלתי שבו ימונה היועץ המשפטי שיכהן כיו"ר ועדת האיתור, היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, נציג שירות המדינה או נציגו, נציג ציבור שימונה על ידי יו"ר ועדת האיתור, ואיש אקדמיה בעל מומחיות בתחום המשפט שימנה יו"ר ועדת האיתור, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה.

מתנגדי החוק טוענים כי יוצא איפוא שליו"ר ועדת האיתור - מנכ"ל המשרד הממשלתי הממנה שני נציגים נוספים עשוי לגייס רוב בעד המועמד שבו יחפוץ. לאחר המלצת ועדת האיתור שתמנה נציגים שונים, בראשות מנכ"ל המשרד, הנושא יובא להכרעת השר בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי של המשרד ימונה לתקופת כהונה של 7 שנים.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד להצעת חוק היועמ"שים והזהיר ביום שני את חברי הכנסת: "אני חושש שיש פה הצעה מזיקה ורעה ואני מתנגד להצעת חוק פוגעת בשלטון החוק. הצעת החוק עלולה לפגוע בעצמאות היועצים המשפטיים, באימון הציבור במשרדי הממשלה".

ח"כ עיסאווי פריג ח"כ עיסאווי פריג'. השרים נמצאים בניגוד עניינים | צילום: עמית שעל ח"כ עיסאווי פריג

מנדלבליט אמר את הדברים בישיבה סוערת של ועדת החוקה בכנסת שעסקה בהצעת חוק ממשלתית שמובילה שרת המשפטים איילת שקד, שאף השתתפה בדיון, לפיה היועמ"שים במשרדי הממשלה יבחרו בועדת איתור, ולא בשיטת המכרזים הנהוגה כיום.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט. מתנגד להצעת החוק של שקד, צילום: יאיר שגיא היועמ"ש אביחי מנדלבליט. מתנגד להצעת החוק של שקד | צילום: יאיר שגיא היועמ"ש אביחי מנדלבליט. מתנגד להצעת החוק של שקד, צילום: יאיר שגיא

הוא הדגיש שהמסר העולה מההצעה הוא שאסור לדרגים נמוכים ביעוץ המשפטי של המשרד להיות לעומתי לשר כי במקרה כזה קיים חשש שלא יבחרו. לעומת זאת, מינוי של יועמ"ש על ידי השר "יש פה עניין של פגיעה בתדמית וזה דבר שלא הייתי מזלזל בו. התחושה הלוא מוצדקת והעוול שיגרם ליועמ"שים שיתפסו חלילה- שהציבור יחשוב ששר פלוני מינה וסוחב בגיבנת. היא לא דבר טוב ודבר מיותר".

"אני חושב שאין כאן בסוף איזון. הנזק שיגרם לעצמאות של היועץ משפטי במשרדי הממשלה סדק על שומר הסף יהיה גדול".

מנדלבליט סבור שיש "לשמור את המצב המאוזן שקיים כעת כי הוא מתפקד ועובד ואין שום סיבה לשנותו".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי "המעורבות של השר במינוי היועמ"ש הוא דבר נכון. אני לא חושבת ששרים צריכים במחשכים לנסות ולהשפיע על מכרז כזה או אחר. התערבות צריכה להיות על השלחן. הצעת החוק הזו מאוד מאוזנת".

היא הדגישה כי "השרים צריכים להיות מעורבים במינוי והרצון להדביק לשר כוונות לא טהורות או להגיד שכל מינוי של שר הוא מושחת או פוליטי או ששרים ימנו לעצמם 'סנצ'ו פנצ'ו' הוא דבר מופך מהיסוד. שרים רוצים להצליח במשרדים שלהם".

שקד הדגישה כי " אני רוצה שימונו יועצים משפטיים לא לפי הדעות שהם אוחזים אלא לפי התפיסה שלהם . התפיסה שלי היא שהיועצים המשפטיים תופסים את התפקיד שצריך ליישם את מדיניות השר בהתאם לחוק ולא יישם את המדינות של עצמו, לכן כשהוא ממנה יועמ"ש כזה אני מצפה שכשהשר מתחלף היועמש יישם את המדינוית של השר שהחליף אותו".

תגיות