אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא סין מחזר אחרי הסינים בעמק הסיליקון צילום: אי.אף.פי

נשיא סין מחזר אחרי הסינים בעמק הסיליקון

טראמפ מאיים להגביל השקעות סיניות בחברות אמריקאיות אבל בבייג'ינג לא מתבלבלים וייעזרו במידע טכנולוגי שרכשו הסינים בארה"ב. אנליסט: "מהנדסים הם הדבר היחיד שאפשר להעביר בשלמותו מארה"ב לסין"

28.06.2018, 08:27 | שירות כלכליסט

ממשלת סין מפעילה את כל הכלים האפשריים להמשכו התקין של חזון מייד אין צ'יינה 2025, שאמור להפוך אותה למעצמה טכנולוגית.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר שהנשיא טראמפ איים להגביל את ההשקעות הסיניות בחברות טכנולוגיה אמריקאיות, והטיל מכסים על סחורות סיניות בשווי 50 מיליארד דולר, בייג'ינג נכנסת עתה מהדלת האחורית. המעצמה האסיאתית מגבירה את מאמציה להשיב את המוחות הסינים מארה"ב הביתה, יוזמה שהשיקה בהילוך נמוך יותר לפני פרוץ מלחמת הסחר.

במסגרת המהלכים, ממשלתו של שי ג'ינפינג והמגזר העסקי הסיני מנסים למשוך מומחים סינים מתחומי המדע וההנדסה המועסקים בארה"ב. עמק הסיליקון, שם בעיקר הם מרוכזים, הוא מטרה מרכזית עבורם. כך על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", ששמע את הדברים מפי גורמי ממשל, סוכני גיוס ואנשים שבייג'ינג איתרה כמתאימים למעבר.

מטה באידו בעמק הסיליקון מטה באידו בעמק הסיליקון מטה באידו בעמק הסיליקון

היוזמה החלה, כאמור, עוד לפני הסלמת מלחמת הסחר. מוקדם יותר השנה, יועץ מדיניות טכנולוגיה מסין כינס אסיפה בקליפורניה במטרה לקדם את המהלך. "כינסנו כאן את כולכם כדי לגלות הזדמנויות חדשות לשיתוף פעולה", אמר לנוכחים יה טיאנצ'ון, מהמכון למיקרואלקטרוניקה של האקדמיה הסינית למדעים.

הביקוש לכנס היה גדול מהמצופה, ול־300 הסינים והסינים־אמריקאיים שהגיעו לאירוע כמעט ולא נותרו מקומות ישיבה. מארגני הכינוס לא הזמינו מספיק כיבוד וכתוצאה, יה נאלץ לבקש מהנוכחים לחלוק.

הדחיפות בהשבת המוחות נובעת מנחישותו של שי להפוך את סין ל"מובילה עולמית בחדשנות" שתשלוט בטכנולוגיות העתיד, כולל בינה מלאכותית, ביוטכנולוגיה ורובוטיקה.

אך מאמציה של סין מטרידים את ארה"ב, מה שגרם לממשל טראמפ לנסח הגבלות חדשות שנועדו לחסום חברות עם נתח שליטה סיני של 25% ומעלה מלרכוש חברות אמריקאיות עם ידע טכנולוגי מתקדם. עם זאת, שלשום אמר טראמפ כי ייתכן והגבלות אלה יגנזו ובמקומן תשתמש ארה"ב בכלים קיימים כדי להגביל את הגישה הסינית לטכנולוגיות אמריקאיות.

במקביל, וושינגטון שוקלת להטיל מגבלות על הקצאת ויזות למדענים, חברות וסטודנטים סינים הפועלים בארה"ב.

הנוכחות הסינית בעמק הסיליקון אכן מורגשת היטב. חברות כמו ענקית המסחר המקוון עליבאבא ומנוע החיפוש באידו מפעילות שם מרכזי מחקר ופיתוח. חברה ממשלתית סינית מפעילה במקום את Z פארק, מבנה בן שלוש קומות שמיועד לשמש כמרכז חדשנות לחברות טכנולוגיה וקרנות הון סיכון סיניות.

מקור משמעותי לדאגה עבור טראמפ עשוי להיות השכיחות הגבוהה שבה מהנדסים ומדעני מחשב מחליפים משרות. על פי סקר שערכה בשנה שעברה חברת פאייסה, העוקבת אחר מגמות שכר בשוק הטכנולוגיה, עובדים בחברות הטכנולוגיה הגדולות בארה"ב מחליפים עבודה אחת לשנתיים בממוצע.

הסטטיסטיקה, התקפה לגבי אמריקאים וסינים, אחראית על זליגה של מידע וטכנולוגיות בין תאגידים אמריקאיים לסיניים. הוול סטריט ג'ורנל מביא את המקרה של גו ג'ונלי, שסיימה את לימודי הדוקטורט שלה בהנדסת מחשבים באוניברסיטה יוקרתית בסין והיגרה ישירות לעמק הסיליקון. תוך פחות משנתיים היא עבדה במטה גוגל, ביצרנית השבבים AMD ובטסלה. לאחר מכן המשיכה את דרכה בשיאופנג מוטורס, סטארט־אפ סיני לכלי רכב חשמליים מבית עליבאבא.

גו אמרה כי שיאופנג מיקמה את חטיבת הרכבים האוטונומיים שלה בעמק הסיליקון מפני שהאזור נחשב למוביל בטכנולוגיות קריטיות. כמו כן, יש בו הרבה מומחים בתחום.

סינים רבים, חלקם בוגרי האוניברסיטאות המובילות בארה"ב, מהווים נתח משמעותי מכוח העבודה בענקיות כמו פייסבוק, גוגל ואחרות. במהלך ראש השנה הסיני, בתי

ספר סיניים להנדסה אף ערכו מסיבה לבוגריהם שבאזור המפרץ.

על פי מומחה למשאבי אנוש שדיבר עם הוול סטריט ג'ורנל, חברות סיניות הפועלות בארה"ב מעדיפות להעסיק עובדים עם זיקה לתרבות סינית. למעשה, 80% מהמהנדסים המגוייסים לחברות כאלה הם סינים או דוברי סינית.

"מהנדסים הם הדבר היחיד שיכול לעבור בשלמותו בין ארה"ב לסין", אמר ז'ו יונקאי, עובד ותיק בגוגל ומייסד Leap.ai, סטארט־אפ המתמחה בציד ראשים, המשתמש בבינה מלאכותית כדי להתאים בין עובדים ומשרות פוטנציאליות.

תגיות