אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיצוחים? בסין צופים במונדיאל עם קערה של סרטני נהרות צילום: CGTN

פיצוחים? בסין צופים במונדיאל עם קערה של סרטני נהרות

פעם נחשבו סרטני הנהרות לאימת החקלאים הסינים, אבל היום מדובר במעדן גורמה שמגלגל מיליארדי דולרים ובחטיף הכמעט רשמי של משחקי המונדיאל בסין

29.06.2018, 18:01 | אופיר דור, בייג‘ינג

השעה רבע לעשר בערב ובמסעדה ”שיאו יו שאן“ שברחוב המסעדות העממיות המפורסם של בייג‘ינג גווי-ג‘יה כמעט כל השולחנות כבר תפוסים. על המסך הגדול עומד להתחיל שידור המשחק בין צרפת לדנמרק והשולחנות מלאים בקנקני זהב גדולים בצורת גביעים עם בירה מקומית צהבהבה בתוכם. לצד הבירה על רובם ככולם של השולחנות מונחות תבניות גדולות מלאות בחטיף הכמעט רשמי של ימי המונדיאל בסין, סרטני הנהרות.

קראו עוד בכלכליסט

סרטני הנהרות (באנגלית: Crayfish או Crawfish) נמכרים כאן לפי יחידה במחיר שמתחיל ב-3 יואן (כ-1.5 שקל) לקטנים ביותר ומגיע ל-20 יואן (11 שקל) עבור הגדולים בחבורה. באופן לא מפתיע הסוג הזול כבר אזל והמלצרית מסתכלת עלינו במבט חשדני כשאנחנו מבקשים להזמין שש יחידות בלבד. המינימום הוא עשיריה, היא מבהירה.

מסעדה בבייג מסעדה בבייג'ינג. אוכלים סרטן נהרות מול המסך | צילום: אופיר דור מסעדה בבייג

כחטיף נלווה לכדורגל, סרטני הנהרות דורשים הרבה יותר התעסקות מאשר הגרעינים הישראלים. צריך ללבוש כפפות ניילון (שאיכשהו השומן מצליח לחדור דרכן) ולפרק את הזנב מהגוף בתנועה סיבובית כדי לחלץ מתוכו את הבשר. יש גם מי שמוצצים בתאווה את הראש כדי לא לפספס אף חתיכה.

אנחנו, ישראלים לא מנוסים, עסוקים כל כולנו בפיצוח הסרטנים ומפספסים את מעט ההתרחשויות על המגרש בערב חלש למדי של כדורגל. אך הסינים מסביבנו, חלקם בני זוג וחלקם קבוצות חברים, מפרקים באוטומטיות את סרטני הנהרות, בלי להרים עיניים כמעט מהמסך.  

היפנים אחראיים

לסרטן הנהרות (שנקרא בסינית: שיאו לונג שיה, מילולית: ”לובסטר קטן“) יש היסטוריה הפכפכה בסין, במהלכה הוא הפך מאויב החקלאים לבוננזה הגדולה שלהם. הכל החל בראשית המאה ה-20 כאשר הממשלה ביפן חיפשה דרכים לשפר את התזונה של אזרחיה. במסגרת זו הוכנסו ליפן לחם וחלב וגם יובאו זני בעלי חיים חדשים כמו צפרדע השור. כדי להאכיל את צפרדעי השור עצמם הובאו ליפן סרטני נהרות מלואיזיאנה, שם הם נחשבו כבר למעדן נפוץ במטבח הקריאולי המקומי.

מנשנשים סרטנים, צילום: CGTN מנשנשים סרטנים | צילום: CGTN מנשנשים סרטנים, צילום: CGTN

היפנים הם אלו שהביאו איתם את סרטני הנהרות איתם למחוז ג‘יאנגסו במזרח סין ב-1930 מסיבות שלא לגמרי התבררו עד היום. הסינים ייחסו את יבוא הסרטנים לרצון יפני להרוס את גידולי האורז באזור. סרטני הנהרות לא רק אוכלים את שורשי הגידולים, אלא גם חופרים חורים עמוקים באדמה, שמנקזים את המים משדות האורז. פעם נפוצו אפילו שמועות לפיהן חיילים יפנים השתמשו בסרטני הנהרות כדי להיפטר מגופות סיניות בימי המלחמה העקובה מדם בין שתי המדינות בשנות ה-30 וה-40.

מעטים חלמו אז לאכול את הסרטנים שטעמם נחשב לתפל מידי, אך בתחילת שנות ה-90 התרחשה פריצת הדרך כשהתגלה כי כאשר מבשלים את סרטני הנהרות בתערובת של פלפלים סצ‘ואניים מאלחשים ופלפלי צ‘ילי חריפים, במקום במי מלח, טעמם משתפר פלאים. באותה התקופה הצליחו חקלאים במחוז חוביי במרכז סין לפתח שיטה לגידול סרטני הנהרות גם באגמים מלאכותיים. יתרון משמעותי טמון בכך שמחזור החיים של סרטני הנהרות קצר יחסית, ונדרשים חודשיים בלבד מבקיעתם מהביצה ועד שהם מגיעים לגודל מלא.

מאז הפופולריות של סרטני הנהרות רק הולכת ועולה. לפי סקר של משרד החקלאות הסיני, היקף סרטני הנהרות שגודלו בסין עלה מ-10,000 טון ב-1999, ל-265 אלף טון ב-2007 ו-852 אלף טון ב-2016, התעשייה סביב הסרטנים גלגלה בשנה שעברה כ-42 מיליארד דולר והעסיקה כ-5 מיליון עובדים ברחבי סין. רבים ממקומות העבודה החדשים צמחו באזורים כפריים נחשלים שראו לפתע שיפור חד במצבם הכלכלי בזכות אותם הסרטנים שמיררו את חייהם בעבר.

בעוד בתחילת הדרך נחשבו סרטני הנהרות לתחליף זול ללובסטרים, בעקבות הפופולריות והביקוש הגואה החל מחירם לעלות, וכיום מדובר במאכל גורמה שמבוקש בעיקר על ידי צעירים. הפופולריות ההיסטרית של סרטני הנהרות לא נפגעה גם בעקבות דיווחים על סכנות בריאותיות כתוצאה מאכילת סרטנים מזוהמים, שעלולים להוביל לניוון שרירים, כשל בכליות ואפילו מוות. יש מי שייחס את הפופולריות הזו של הסרטנים לעובדה שבמהלך אכילתם השמנונית והמלוכלכת אי אפשר להתעסק בסלולרי, התמכרות סינית לאומית, מה שמשפר את טיב האינטרקציה בין הסועדים.

רכבת מיוחדת יצאה למוסקבה עמוסה בסרטנים לטובת האוהדים הסינים שם, צילום: asia times רכבת מיוחדת יצאה למוסקבה עמוסה בסרטנים לטובת האוהדים הסינים שם | צילום: asia times רכבת מיוחדת יצאה למוסקבה עמוסה בסרטנים לטובת האוהדים הסינים שם, צילום: asia times

איך סרטן אחד מעז

לפני כחודש הפך סרטן נהרות אחד לכוכב רשת בסין בעקבות סרטון שפורסם ברשת החברתית סינה וויבו. בסרטון נראה הסרטן עומד על שולי סיר בישול רותח ומתאמץ שלא ליפול למים הרותחים. בשלב מסוים נאלץ הסרטן לנתק את אחת הצבתות שלו ששקעה במים החמים כדי שלא ליפול בעצמו פנימה. מפרסם הסרטון סיפר כי החליט לחוס על חייו של הסרטן ואפילו לאמץ אותו כחיית מחמד החיה באקווריום בבית.

הסרטון המרגש לא גרם ליותר מידי סינים כך נראה להרהר בגורל הסרטנים ובימי המונדיאל כאמור שובר הביקוש אליהם שיאים. המונדיאל נופל בדיוק על שיא עונת השיא של גידול הסרטנים שחלה מחודש מאי ועד ספטמבר. בנוסף משחקי המונדיאל משודרים בשעות הלילה המאוחרות בסין, בדיוק הזמן הנכון לאכול סרטנים הנחשבים למאכל לילי.

סין אמנם אינה מדינה של כדורגל, כשהרמה בליגה המקומית נמוכה למדי ומצבה של הנבחרת הסינית הלאומית אפילו עגום יותר מזה של ישראל. כמו ישראל, גם סין העפילה למונדיאל רק פעם אחת (ב-2002), אבל בניגוד לישראל שיכולה להיזכר בשער היחיד של מוטלה שפיגלר, הסינים לא הצליחו להכניס אף כדור לרשת.

למרות זאת משחקי המונדיאל סוחפים לא מעט סינים ולצד 100 אלף אוהדים מקומיים שנסעו לרוסיה, מיליונים צופים בהם בבית. מסעדות זריזות שיווקו את בהצלחה את הצפייה במשחקים, לצד שתיית בירה ואכילת סרטני נהרות כקומבו המושלם. מי שמעדיף לראות מונדיאל בבית יכול להזמין מנת סרטנים הביתה עם שליח או להפשיר שקית מהמקרר.

רכבת מיוחדת מלאה ב-100 אלף סרטני נהרות שבושלו מראש והוקפאו יצאה מהעיר ווהאן במרכז סין למוסקבה, כדי לפנק את האוהדים הסינים, לנסות לכבוש את ליבם של אוהדים בינלאומיים ולקדם את התרבות הסינית. יציאת הרכבת זכתה לסיקור נרחב בסין אך לפי מאמר בעיתון גוואנג ג‘ואו דיילי ככל הנראה לא הגיעה ליעדה במוסקבה, אולי כיוון שנעצרה על ידי רשויות המכס הרוסיות. בעלי הסחורה בכל מקרה לא צריכים לדאוג יותר מידי גם אם היא תחזור לסין לא ישאר ממנה כלום עד לגמר.

תגיות